Berényi Sándor: Rosszul kezeltem a játékvezetőkkel való kapcsolatomat

2018-02-23 08:10:00

Közel egy hetes szünet után a DEAC kosárlabdacsapata újra edzésbe állt a hét közepén. A rövid feltöltődés után az együttes vezetőedzője vállalta, hogy válaszol a szurkolók által feltett kérdésekre. Berényi Sándor elmondta, hogy terveznek e még erősítéseket, de a rögtönzött intejúból azt is megtudjuk, hogy elégedett e csapata eddigi teljesítményével, mit tart a csapat gyengeségeinek. A szakembernek feltett kérdések között szóba kerül a szakmai stáb és a játékvezetők kapcsolata, de többek között önkritikusan beszél az elkövetett hibákról is, és elmondja, hogy szerinte mi kell ahhoz, hogy egy utánpótlás játékos eljusson a nagycsapatig.

Akarnak-e egyes vagy kettes poszton még erősíteni?

- Ez egy olyan kérdés, ami gyakorlatilag egész évben terítéken volt, folyamatosan nézelődtünk és keresgéltünk, de most már a határidő nagyon szűkös, hiszen lassan lejár az átigazolási időszak. Ha találunk olyan játékost, akkor benne van a pakliban egy igazolás, de igazából nem égetően fontos.

Elégedett-e a csapat eddigi eredményeivel? Sikerül e megvalósítani azokat a célokat, amiket a szezon elején kitűztek?

- Ha a szezon elején azt mondják nekem, hogy húsz meccs után hat győzelmünk van, akkor valószínűleg aláírtam volna, de így, hogy a szezon első részében még pozitív volt a mérlegünk, már nem tartom elfogadhatónak. Ezzel kapcsolatban kettős érzéseim vannak, de most az a legfontosabb, hogy minél hamarabb megszerezzük a hetedik győzelmünket.

Mit tart a csapat legnagyobb gyengeségének?

- Sajnos az utóbbi időben előjöttek a gyengeségeink. A legnagyobb problémának a védekezésünket tartom jelenleg, de ez három tényezőre is lebontanám. A tranzíciós védekezésünk, amivel korábban nem volt bajunk, sajnos nagyon visszaesett, de a kettő-kettő védésben is vannak problémáink, illetve az utóbbi időben az egyéni védekezésünk is nagyon visszaesett.

Sok reklamálás érkezik mostanában a kispadról. Nem érzi úgy, hogy ezzel kezdeni kéne valamit?

- Ez egy nagyon időszerű és jó kérdés. Abszolút igazat adok a kérdés feltevőjének, sok a reklamálás. Ezt időről időre megfogalmazzuk magunknak, dolgozunk rajta, hogy ezt visszaszorítsuk. Meg merem ígérni, hogy vissza lesz szorítva a reklamálás.

Indokoltnak tartja-e az egy hét pihenőt kilenc vereség után?

- Igen indokoltnak tartom, ezért is kapták meg, bár egy kicsit rövidebb volt ennél. A játékosoknak a karácsony teljes mértékben kimaradt, ami hagyományosan körülbelül egy hét szünidő szokott lenni ilyenkor, de ez a versenynaptár miatt most teljesen kimaradt. Úgy gondoltam, hogy ez a rövid pihenő most jót tehet a csapatnak.

Soroljon fel három hibát, amit a szezon során elkövetett.

- Visszautalva az egyik előző kérdésre, azt gondolom, hogy nagyon rosszul kezeltem, menedzseltem a játékvezetőkkel való kapcsolatomat, úgyhogy ezt mindenképpen máshogy csinálnám. A csapat felépítésében az 1-es, 2-es poszt szintén egy olyan terület, amit lehet, hogy másképp csinálnék. Harmadiknak pedig azt mondanám, hogy visszanézve a meccseket mindig talál az ember a saját munkájában olyat, amit máshogy csinálna, rengeteg apró meccselési hibát követtem el, gondolok itt a cserékre, védekezésváltásokra és társaikra.

Mi kell ahhoz, hogy egy 10-14 éves debreceni fiatal idővel eljusson a nagycsapatig? Mit üzenne a debreceni fiataloknak?

- Rettentő sok munka. Ez az alfája és omegája mindennek. Enélkül nem megy, sőt sokszor a sok befektetett munka sem hozza meg a gyümölcsét. Az egyik legfontosabb, hogy nem a rövidtávú, hanem a hosszútávú célokat előtérbe helyezve kell dolgozni a játékosoknak, csapatoknak, edzőknek egyaránt. A gyerekeknek azt tudom üzenni, hogy dolgozzanak sokat edzéseken és azon kívül is, hallgassanak mindig az edzőikre, nézzenek minél több kosárlabdát, és tanuljanak a kedvenc játékosaiktól.

A Berényi Sándorral készített teljes interjút, melyből kiderül, hogy a vezetőedző kiket igazolna le a magyar bajnokságból ha lehetősége lenne rá, elmondja, hogy szerinte mennyit fejlődött a magyar kosárlabda az utóbbi időben, és elmeséli egy elsőosztályú edző egy napját is,  ITT tekinthetik meg.

 


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: DEAC
közzétéve: 2018-02-23 08:10:00

további cikkek a témában