Első szezonjában máris az egyik legjobb lett az afrikai end

Frissítés: 2019-07-19 18:54:21

A DEAC Gladiators tele van érdekes személyekkel és kiemelkedő játékosokkal. Köztük egy külföldi amerikaifocista, aki a Debreceni Egyetem tanulója és már első idényében bebizonyította, hogy ebben a sportágban ki tud teljesedni.

Két külföldi egyetemistával indultak neki a gladiátorok a Divízió I-nek. Sajnos a tunéziai Yassine Ben Lakhdhar a szezon kezdete előtt vállsérülést szenvedett, de a nigériai Ebikibina-Oti Ebieladoh végig tudta játszani az idényt. A defensive end remekül teljesített újoncként a védelemben, emellett alázatosan tanult és fejlesztette magát, meccsről meccsre jobban teljesített.

Ebi negyedéves orvostanhallgató a Debreceni Egyetemen és mindössze nyolc hónapja amerikaifocizik. Viszont nem ő az első afrikai játékosa a csapatnak, korábban ugyanis ketten már képviselték a fekete kontinenst. Nincs kedvenc csapata, de a Cleveland Browns számára szimpatikus. Ám a Los Angeles Rams defensive tackle-jének, Aaron Donaldnek a játékát szeretni nézni.

Fotók: Szolnoki Annamária

Makranczi László: Te lettél az év újonc védője. Mit jelent ez a díj számodra?
Ebikibina-Oti Ebieladoh: Örülök, hogy a munkámat ezzel ismerték el. Az elsőszámú célom az, hogy segítsem a csapatot. Ez a díj is azt mutatja, hogy ez sikerült.

ML: Milyen véleménnyel vagy a saját teljesítményedről?
EBI: Szerintem nem ment rosszul a játék az első szezonomban, de tudom, hogy többre vagyok képes. Én vagyok sajátmagam legnagyobb kritikusa. Mindig visszanéztem azokat a meccseket, amiken játszottam, hogy lássam milyen hibákat vétettem és ezeket hogyan tudom kijavítani. Szeretnék a legjobb lenni ebben a sportágban. Hogy édesanyámat idézzem: „Amit megéri csinálni, azt megéri jól csinálni!”.

ML: Hogy ment a beilleszkedés, voltak-e kommunikációs gondok?
EBI: Nem volt gond a beilleszkedéssel. Az első naptól kezdve mindenki segített abban, hogy otthonosan érezzem magam a csapatban, és így csak jobban beilleszkedtem. Sajnos, magyarul még nem tudok olyan jól beszélni, ami gondot jelenthetett volna, de sokan tudnak angolul, így mindig volt kivel kommunikálni, de volt, aki fordított is nekem. Még azok is próbáltak segíteni, akik alig tudtak mondani valamit angolul. Nagyon otthonosan éreztem magam a csapatban és pozitív a hangulat is. Szóval, kommunikációs gondok nem voltak.

ML: Milyen a környezet a csapaton belül?
EBI: Imádom! Mindenki tiszteli egymást és méltósággal bánnak a másikkal. Egy igazi testvériség.

ML: Hogyan értékelnéd a Gladiators szezonját?
EBI: Szerintem ez az idény tele volt megpróbáltatásokkal. Meg kell tanulnuk jobban együtt játszani, de legalább a saját hiányosságainkat is így megismerhettük. Ezt a tapasztalatot fel kell használnunk, hogy egyénileg és csapatként is fejlődjünk.

ML: A Gladiators volt az első csapat, ahol játszottál vagy volt kapcsolatod az amerikaifocival már korábban?
EBI: A Gladiators volt az első! Ezelőtt még abban sem voltam biztos, hogy el tudok dobni vagy kapni egy tojáslabdát. Igazság szerint, továbbra sem tudom.

ML: Milyen az amerikaifoci Afrikában. Mennyire ismered az ottani körülményeket?
EBI: Afrikában még gyerekcipőben jár. Például Algériában, Egyiptomban, Kenyában, Marokkóban, Dél-Afrikában és a hazámban, Nigériában is jelen van a sportág. Tudtommal Nigériában két csapat van, az egyik a Lagos Marines a másik pedig az ABU Titans. Ha tudtam volna róluk korábban, akkor lehet, hogy már ott elkezdődött volna az amerikaifoci karrierem.


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: Makranczi László
közzétéve: 2019-07-19 18:52:25

további cikkek a témában
Responsive image
A rekordbajnokot fogadják az ifjú gladiátorok

Makranczi László * 2019-09-26 20:29:10

Responsive image
Megalapozták a szezont a gladiátorok

Makranczi László * 2019-03-20 18:14:59

Responsive image
Győzni kell az utolsó hazai alapszakasz meccsen

Makranczi László * 2019-04-26 08:00:00