Több mint egy klub

Frissítés: 2018-11-02 10:06:37

Ezzel a címmel indult a Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség (NDHSZ) és a DEAC közös projektje, amely a „sportegyesületek az egészségért” - megközelítésen alapuló társadalmi, innovációs kísérleti program.

Az NDHSZ és konzorciumi partnere, az Debreceni Egyetem sportklubja mintegy 300 millió Ft-ot fordít vissza nem térítendő támogatás formájában az egészségorientált sportklub modell magyarországi fejlesztésére és kipróbálására. A hároméves, „Több, mint egy klub” elnevezésű projektben a Debreceni Egyetemi Atlétikai Klub szervezeti kultúrájának és portfóliójának átalakításával egészségfejlesztő testmozgási lehetőséget biztosít a lakosság, különösen a hátrányos helyzetű lakossági csoportok számára. A projekt az EFOP-5.2.1-17 kódszámú a Társadalmi innovációk – Új módszerek kipróbálása című felhívás alapján a Széchenyi 2020 programban valósul meg.

A fejlesztés annak a hiányosságnak a megoldására törekszik, hogy a hazai sportegyesületek portfóliójában a versenysport mellett a szélesebb tömegeket elérő szabadidősport is szervesen jelenjen meg.  A „sportklubok az egészségért” - megközelítésre épülő társadalmi innovációs kísérleti projekt keretében egy olyan komplex szolgáltatásfejlesztés megvalósítása a cél, mely a helyi szinten elérhető sportegyesületek kapacitásaira épül, de azok szolgáltatási körének bővítésével, illetve az egészségmegőrző szemlélet alkalmazásával, a sportegyesületek képzett edzői kapacitását használva, a lakosság jóval szélesebb rétegének biztosítson képzett szakemberek által felügyelt mozgási lehetőséget. A konzorciumban benyújtott pályázat célja, hogy az egészségorientált sportklub modell magyarországi adaptációját valósítsa meg, ezáltal hozzájáruljon a térség lakosságának egészségfejlesztéséhez. A projekt eredményei hosszú távon szolgálják a Mozgásgyógyszer mozgalomhoz kapcsolódó minőségirányítási és klubszintű védjegyrendszer bevezetését is, melyben a rendszeres testmozgás a krónikus betegségek gyógyszeres kezelésének terápiás célú kiegészítéseként is használható.

A modell bevezetésére és kipróbálására a DEAC szervezeti keretein belül kerül sor Debrecenben. A projekt átfogó céljai között szerepel az egészségorientált sportklub modell és szemlélet megvalósulása a hazai sportklubok minél szélesebb körében. A projekt hiánypótló fejlesztést valósít meg, mivel a modell terjedését az Európai Bizottság és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is nyomon követi.


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: Pénzes-Kemecsei Zsuzsa
közzétéve: 2018-10-11 11:25:00

további cikkek a témában
Responsive image
DEAC-os május 1. - kiváló hangulat, rengeteg jótékonykodó

Pénzes-Kemecsei Zsuzsa * 2019-04-02 10:15:00

Responsive image
Heti meccsajánló

Pénzes-Kemecsei Zsuzsa * 2018-01-26 13:52:28