Immár hivatalos az alapszakaszi 5. hely

Frissítés: 2019-02-12 12:03:23

A férfi futsal NB1 alapszakaszának utolsó meccsén idegenben már a biztos 5. hely tudatában lépett pályára csapatunk - jó pár hiányzóval keretünkben. Igaz, a hazaiaknak is megvolt már a "helyfoglalása" a 7. pozícióra, ám ettől még a presztízs vitte előre mindkét együttest. Végül  Debreceni Egyetem alakulata maradt alul, ám a lényegi dolgok a rájátszásban dőlnek majd el.

Férfi futsal NB1 alapszakasz 18. forduló
2019. feb. 11. Szigetszentmiklós

Szigetszentmiklós Futsal - DEAC 6-4 (3-0)

STAT ITT 

ELEK GERGŐ:
- A mérkőzés egészében elégedett voltam a támadójátékkal, remek, változatos akciókat vezettünk, rúgtunk 4 gólt, vagy 6 kapufát, az ellenfél kapusának volt vagy 10 óriási bravúrja, hiányérzetem tehát csak a gólok számát tekintve lehet. A védekezés más tészta, hihetetlen egyéni hibákat vétettünk! Amikor 30 métert száll a labda a levegőben és a hatosunkon belül ráesik ellenfelünk lábára, arra nem tudok mit mondani, úgyhogy lehet én vagyok a hibás, mert mondanom kellett volna, hogy ne hagyjuk...

A találkozó eleje - ha csak a gólokat nézzük - a Szigetszentmiklósé volt, hiszen a 13. percre már 3-0-s előnyt mutatott a tábla. A DEAC érdemben ehhez csak a második félidőben tudott "hozzászólni", amikor is beindult a gólgyártásunk.

Az addig is meglévő helyzeteket innentől berugdosták a srácok - legalábbis jóval nagyobb hatékonysággal -, amiben eleinte élen járt Tóth Attila és Szentes-Bíró Tamás, akik hamar 3-2-re alakították az állást. Igaz, ezután Schranz Balázs megint növelte a hazai előnyt (4-2), de erre egy percen belül válaszolt Szentes (4-3). Más kérdés, hogy olyan adok-kapok alakult ki, hogy ismét egy percen belül örülhetett gólnak mindkét alakulat (5-4) - nálunk Vékei Nándi volt eredményes. A legvégén aztán ismét a vendéglátók következtek, s ezzel eldőlt a meccs (6-4). A helyezésünket azonban ez nem befolyásolta, a lényeg ezután következik.

Ha a tabellára nézünk, látjuk, hogy 18 forduló után több részre szakadt a mezőny - igaz, a szabályzat sajátossága miatt ennek túl nagy jelentősége nincs a folytatásban, amikor is eltörlik az eddigi pontokat, és a mostani helyek szerint kapnak a csapatok 6, 4, 3, 2, 1 pontokat a két ötös csoportban (erről már írtunk, ami minket érdekel, hogy a DEAC 3 pontot visz tovább, bővebben később).

Nagyításért katt a képre!Tehát az alapszakasz végi tabella úgy fest, hogy a Berettyóújfalu vereség nélkül, mindössze kétszer döntetlenezve végzett az élen, mögötte három nagyon egyforma színezetű csapat alkotja a közvetlen riválisok sorát. Közülük a Veszprém, bár kikapott az utolsó fordulóban a Nyírgyulajtól - tét nélkül -, de így is 2., a Haladás a 3., míg a Dunaferr 4. (mindössze 2 pont volt a három csapat között).

A középmezőnyt a DEAC vezeti fel (5. hely), de nagy különbséggel lemaradva a vezető négyes mögött (a mieink 7-szer nyertek, 1-szer döntetleneztek és 10-szer kikaptak, a gólkülönbségünk 56-74, és gyűjtöttünk 22 pontot).

Érdekességképp: egy éve, NB1-es újoncként 18 forduló után az alapszakaszt a 9. helyen zártuk, 12 megszerzett ponttal, 4 győzelemmel és 14 vereséggel (a gólkülönbséünk egy éve 40-86 volt). Magyarán, ha csak szikáran a számokat nézzük, akkor tavalyi önmagához képest Elek Gergő gárdája 4 helyet, 10 pontot, illetve 3 győzelemnyit lépett előre, emellett 16-tal több gólt lőttek a srácok és 12-vel kevesebbet kaptak.

Visszatérve a jelenbe, az Aramis és a Szigetszentmiklós is "lőtávon" belül végzett (6-7. hely, pár ponton belül hozzánk képest), s a Nyírgyulaj is ide sorolható. A Rubeola és a BME pedig - két NB2-ből feljutó gárda, akárcsak a miklósiak - pedig eddig a hátsó alakzatot alkotja, teljesen lemaradva.

Na, de mint írtuk, ezt innentől el is lehet felejteni, hiszen utolsókból is lehetnek elsők - a mondás szerint -, s ez a magyar férfi futsal NB1-ben szó szerint is érthető.

Nyilván nem tenne rá sok pénzt senki, hogy pl. a BME behúzza a bajnoki aranyat idén (bár ez sem lehetetlen), de matematikailag még akár nekik is sanszuk van erre a pontszámok újraosztásával.

A két csoport így néz ki mostantól:

"A" csoport: Berettyóújfalu (6 pont), Dunaferr (4), DEAC (3), Szigetszentmiklós (2), Rubeola (1)
"B" csoport: Veszprém (6 pont), Haladás (4), Aramis (3), Nyírgyulaj (2), BME (1)

Magyarán, ha úgy végeznénk majd 10 meccs múlva, ahogy most állunk, akkor az "A" csoport harmadikjaként a "B" csoport harmadikjával (jelenleg ez az Aramis) játszanánk az 5. helyért - már ami a bajnokság egészét illeti. Egy éve is ez volt a helyzet, amikor csoportharmadikként zártuk a második kört. Igaz, akkor a Nyírgyulaj szerezte meg ellenünk az 5. pozíciót a helyosztó párharc során, mi pedig újoncként a 6. helyen fejeztük be az élvonalbeli bajnokságot. Az erőviszonyok figyelembevételével, idén az előrelépéshez bravúrra lenne szükség, hiszen egyfelől a Szigetszentmiklós és a Rubeola is veszélyes ellenfél, de ha a csoport harmadik helyénél előrébb szeretnénk végezni, akkor a Berettyó-Dunaferr duóból az egyiket meg kéne előznünk. Na, az meg nem lesz egyszerű meló... Persze az is igaz, hogy ha esetleg a csoport harmadik helyén végzünk, akkor a párharc megnyerésével az 5. hely már eggyel jobb lenne, mint egy éve... Szóval van itt opció bőven!

Ám ennyire ne szaladjunk előre, például azt sem árt megvárni, hogy még egy napig (2019. február 14. szerda) mennyiben változik esetleg néhány csapat kerete - akkor zárul le az átigazolási időszak. Ez még sokat nyomhat a latban, például jelenleg visszafogottabban teljesítő gárdák is erőre kaphatnak némi vérfrissítéssel, vagyis várjuk ki a végét!

Egyébként a két csoport teljesen egyenrangú, és oda-visszavágó alapon játszanak a csapatok a csoportokon belül egymással. Ez tehát további 10 mérkőzést jelent mindenkinek. Az így kialakult csoportsorrend (zárójelben a csapatok neve mellett az a pontszám, ahonnan indulnak most) végén aztán a két 1. helyezett a bajnoki címért 3 nyert meccsig tartó párharcot vív majd. A két 2. helyezett a bronzért 2 nyert meccsig csatázik. A két 3. helyezett az 5. helyért, a két 4. helyezett a 7. helyért, míg a két csoportutolsó a 9. helyért csatázik, egyaránt 2-2 nyert meccsig.

A 10. helyezett csapat végül kiesik, helyére az NB2 bajnoka kerül. A 9. helyezett együttesnek is van még oka félni azonban, hiszen az NB2 2. helyezettjével osztályozó párharcot vív.

Pontazonosság esetén az alábbiak rangsorolnak: 1. több győzelem, 2. gólkülönbség, 3. több rúgott gól, 4. egymás elleni meccsek eredménye, 5. egymás elleni gólkülönbség, 6. egymás elleni idegenben lőtt több gól, 7. fair play, 8. sorsolás.

Duma, fotó (archív a hazai DEAC - Szigetszentmiklós meccsen készült): Koppányi Szabolcs


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: Koppányi Szabolcs
közzétéve: 2019-02-12 11:25:51

további cikkek a témában
Responsive image
Fiatalok be- és sérültek felépülése

Koppányi Szabolcs * 2019-02-19 20:35:00

Responsive image
Reméljük, hogy ezt már nem veszik el...

Koppányi Szabolcs * 2018-12-14 23:23:14

Responsive image
Futsalosaink is munkába álltak

Koppányi Szabolcs * 2019-07-30 11:49:00