Edző, bajnok, gólkirály egy személyben: Üveges Kata a DEAC-nál

Frissítés: 2018-07-10 22:32:04

Találós kérdés: ki ő? Nemrég még a foci-világbajnokságon járt, légióskodott külföldön és bajnokságot nyert a Ternana együttesével Olaszországban, több klub alapembere volt, illetve legutóbb a tolnai szezonja is sikeres volt - hivatalosan több mint 200 gólnál jár, cirka 10 év alatt. Hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozik és nagy cimborák Radics Ágival (a válogatott képeken mindketten láthatók). A válasz: a címben keresendő!

MÉG TÖBB KÉP IDE kattintva!

A DEAC női futsalosai részben új kerettel - de a legutóbbi csapat legnagyobb részét megtartva -, és ami lényeges változás, avagy másik irányvonal, hogy új edzővel vágnak neki az augusztusi felkészülésnek. Az NB2 keleti csoport legutóbb elért 3. helyét cserélné le az együttes feljutást érő pozícióra, s ebben mostantól a válogatott, magyar és olasz bajnok, kupagyőztes, gólkirály(nő) Üveges Katalin lehet segítségére a gárdának."Üveg" játékos-edzőként szerződött a DEAC-hoz - legutóbb a Tolna gárdájával MK-t nyert - a döntőben például a bajnok Hajdúböszörményt is legyűrve -, valamint NB1-es dobogóra állhatott.

Az elmúlt egy évben a csapat szakmai vezetőjének, Darányi Antalnak lejárt a szerződése, amelyet végül nem hosszabbított meg vele a klub. A korábbi magyar válogatott játékos, s a mi lányaink előtt csak férfiakat edző Daresznek nagy köszönet jár az elvégzett munkájáért, s bízunk benne, hogy ő is jó szívvel gondol vissza a legutóbbi szezonra, annak minden nehézségével és örömével egyetemben!Üveges Katalin lesz a következő idényben a mieink trénere, aki Debrecenbe költözik, és augusztustól ezerrel a csapat felkészítésén dolgozik majd. A 29 éves szakember nemrég tért haza Oroszországból, ahol a világbajnokság forgatagába csöppenve hatalmas élményekkel gazdagodott.

Olaszországi légióskodásáról pedig érdemes tudni, hogy bár megéri ott játszania a legjobbaknak, de "cserealapot" a rengeteg munka szolgáltat ehhez - hiszen végig edzette-játszotta az adott szezont, üresjárat nem volt szinte semmi.

Az is érdekes, hogy bár kiváló technikai tudással bír, a tapasztalata pedig már huszonévesen sokrétű, emellett "feje" is van a futsalhoz, mégis, Kata az interjúi során előszeretettel emeli ki a szív, az összetartás, egymás segítésének a jelentőségét. Vagyis ez láthatóan központi szerepet játszik a futsalról alkotott felfogásában. Ami, ha megfelelő szakmai munkával párosul, nagyok sokat dobhat bármely csapaton.

Üveges Kata a képen 11-es mezben, vele egy sorban 9-es a DEAC-ba lassan szülés után visszatérő csapikapink, Radics Ági (a képekre kattintva nagyíthatók).

OLVASSÁTOK SZERETETTEL AZ ALÁBBI RIPORTOT ÜVEGES KATALINNAL!


      1. Miként vetődött fel a DEAC-hoz igazolásod, illetve mi volt a legfőbb érv, hogy áttedd Debrecenbe a székhelyedet?

ÜVEG:
- Sólyom Attilával és Radics Ágival mindig is nagyon jó kapcsolatot ápoltam. Többször is előfordult, hogy elhívtuk egymást rendezvényekre, függetlenül attól, hogy két különböző csapatot képviseltünk. A felkérés már korábban jött, de lakhatási, magánéleti, munkaügyi és egyéb okok miatt elvetettük a gondolatot, mondván, hogyha majd változnak a körülmények, akkor visszatérünk rá. Most jött el az a pont az életemben, amikor készen állok arra, hogy helytálljak ezen a poszton, és székhelyet módosítsak.

  1. A pályafutásod során a nagypályás karriert fokozatosan váltotta fel a futsal. Itt volt 50 gólos szezonod 2012/13-ban az Univerzumnál (ez majdnem 2 gól/meccses átlag), de később is nagyjából megvolt az 1/1-es átlagod szezononként. Te magad melyik idényedet vagy évedet tekinted az eddigi legjobbnak?

ÜVEG:
- 2. A nagypályás korszakokat nem nagyon szoktam kiemelni, mivel én alapvetően a futsalban nevelkedtem, és akármikor is voltak próbálkozásaim nagypályán, valahogy az élet mindig erre az útra terelt vissza. Mentálisan, fizikálisan és technikailag ezen készségeim csiszolódtak. A legjobb évemnek az olasz bajnoki cím megszerzésének időszakát tekintem. Soha azelőtt nem volt szükségem még akkora kitartásra, akaratra, erőfeszítésre. Örökké hálás leszek Olaszországnak azért, hogy befogadott/elfogadott arra a pár évre. A mai napig nagyon jó kapcsolatot ápolok velük. Nélkülük nem lennék ma az, aki vagyok. Nem beszélve arról, amit az edzésmunkában tanultam tőlük. Nagyon szeretném, ha az ott tapasztaltakat becsempészhetném az általam szervezett foglalkozásokba!

  1. A válogatottal mely élményeidet emelnéd ki leginkább? És az olaszországi légióskodásod idejéből?

ÜVEG:
- A válogatotthoz sok szép emlék fűz, de mégis a legjobb pillanatként azt emelném ki, amikor Róma belvárosában szabadtéren 3000 ember előtt játszhattunk az akkor újonnan megalakuló olasz válogatott ellen. Egyrészt azért, mert valószínűleg soha nem lesz még egy ilyen alkalom a pályafutásom során, másrészt azért, mert az akkori saját olasz szurkolóink ültek a lelátón és minden szeretetükkel bíztattak bennünket. Ugyanolyan lelkesedéssel es tisztelettel voltak felénk, mint az olasz válogatott játékosok felé. Furcsa volt a saját (klub)csapattársaim ellen viaskodni, de az biztos, hogy ez egy örök emlék marad az életemben.

  1. Fogalmazd meg légy szíves, a futsalban mi számodra a legfontosabb - játékosként?

ÜVEG:
- Ez időközönként változik. Minden ország és csapat más. Mások az igények, más a közeg. Bennem is másképp zajlanak le dolgok. És ahogy egyre jobban telik az idő, sokkal nagyobb az ellentmondás is a 20 éves Üveges Katához képest. Valamint az utóbbi években már egyre nehezebb elkülönítenem a játékos és az edző énem. Egyre jobban rajzolódnak ki bennem az utóbbira vonatkozó vonások. Sokkal megfontoltabb, következetesebb, türelmesebb, közvetlenebb vagyok.

  1. Nem kérdés, más a pályán húzni előre egy csapatot és más a kispadról, tanácsokkal segíteni. Hogy érzed, miként tudod jól összehangolni a tréneri munkát azzal, hogy egyértelműen a játéktudásodra is számítanak Debrecenben? Vagyis mi lehet a jó kémia a játék és az edzői tevékenység egyvelegében?

ÜVEG:
- Számomra elsődleges szerepet tölt be a tisztelet és a szeretet egymás, a klubunk, a vezetőink, a szurkolóink, a társaink iránt, valamint az alázat a sport iránt. Ez mind-mind kell ahhoz, hogy jól tudjunk együtt dolgozni, hogy sikeresek tudjunk lenni, hogy elfogadjuk egymást a jó és rossz tulajdonságainkkal együtt. Hogy támogassuk egymást a pályán belül és kívül is. Hogy kiálljunk egymásért, és felelősséget vállaljunk a tetteinkért. Én most minden energiámmal ezen leszek, hogy egy ilyen csapatot kovácsoljak össze Debrecenben!  1. A részletekre ráérünk visszatérni majd a szezon közeledtével, de mégis mi az amit el szeretnél érni a DEAC NB2-es női futsalcsapatával a következő idényben (akár játékban, akár eredményben)?

ÜVEG:
- A cél, azt gondolom, egyértelműen a feljutás az NB1-be, ezen kívül semmilyen más opció nem elfogadott. Magammal szemben is ez az elvárás, amit nyilván a klub vezetői is szeretnének. Ezt a játékosokkal is már az elejétől fogva megbeszélték, amikor leültették őket, és a jövőről beszéltek. Úgyhogy ez senki számára sem zsákba macska! Természetesen ez is, mint minden sportág, rejteget számos meglepetést. Lehet valaki bármilyen profi, megesik, hogy nem várt eredmény születik egy-egy mérkőzés alkalmával. Elég, ha csak az aktuális (nagypályás) világbajnoki csoportmeccsekre gondolunk. Ám alapvetően nekem az a véleményem, hogy a meccsen a kapufáról annak a csapatnak pattan be a labda, aki azon a héten többet tett a sikerért.

  1. Többeket ismersz a keretből régről, s vannak számodra teljesen új arcok. Meg ugye még változhat is a keret őszig. Ám ha egy mondatban kellene összefoglalni a leendő csapatod felé, mit üzensz a lányoknak, mire számíthatnak tőled?

ÜVEG:
- Nagyon sokat fogunk együtt dolgozni az elkövetkezendő időszakban, és ígérem, hogy mindent, amit a futsalról tudok, azt tovább fogom adni nekik! De ne aggódjanak, meg lesz a helye a szórakozásnak is. Most hirtelen ennyi :)

  1. Legutóbb a Tolnával kupagyőzelem, élvonalbeli bajnoki bronz, ami a neved és a csapat neve mellett szerepel. Mondhatjuk, jó kis idényen vagy túl velük. Ráadásul hihetetlen izgalmakkal a bronzmeccseken, amelyeken 2 akciógólt és a büntetőknél 2 eredményes büntetőt rúgtál, nagyban elősegítve a harmadik hely megszerzését. Milyen volt ez a mostani szezon számodra?

ÜVEG:
- Az NB1-es 3. hely volt a lehető legtöbb, amit ki lehetett hozni ebből az idényből (ha a realitást nézzük). Az Astra nagy játékoskerettel rendelkezik, számos tehetséggel! A HTE-ben viszont évek óta a rutin győzedelmeskedik! A Szekszárd előtt végezni maximális elégedettséggel töltött el bennünket. Nem rágódtunk rajta, hogy a 3. fordulóban miért nem vertük meg a HTE-t. Hazai pályán vagy megvertük őket, vagy ikszeltünk velük. Sosem okoztunk csalódást a fantasztikus szurkolóinknak!

- A kupagyőzelem pedig... álmaink netovábbja volt. Kitűztük célul, hogy a Göcsejt mindenképp meg kell verni, mert jóval mögöttünk vannak a ranglistán. És gáz lenne kikapni :) Izgalmas meccs volt az is, de összeszedettebbek tudtunk maradni, és a helyzeteinket is gólra tudtuk váltani. Másnap a HTE elleni döntő előtt igazi csapatként megbeszéltük, hogy nem számít mi lesz az eredmény, itt vagyunk a döntőben, ezt akartuk! Ne bántsuk egymást, bárhogy is alakul. Mi már győztesek vagyunk! Nagyon fegyelmezettek voltunk végig. Látszott, hogy mindenkin nagy volt a nyomás. De nem adtuk fel, nagyon akartunk! Jó taktikával, türelmesen játszottunk. Amikor a büntetőkre került a sor, én már tudtam, hogy miénk a kupa! Ismerem Csengét Az egyik legjobb kapus jelenleg Magyarországon. Nagyon érzi, hogy hova kell kimozognia. A mi feladatunk pedig adott volt, „csak” gólt kell rúgni 6 méterről! Erre volt egy Varga Adélunk, egy Horváth Hannánk és én! Szerintem ha valakik, akkor mi tényleg elmondhatjuk magunkról, hogy futsal nevelésű játékosok vagyunk. Számomra ők pótolhatatlanok! Maximális tisztelettel vagyok feléjük és nagyon fontosak nekem emberileg is! Hannával például ez már a 2. Magyar Kupa győzelmünk együtt!ÜVEGES KATA mindehhez hozzátette még:

- Hálás vagyok, hogy a Tolna színeiben játszhattam, még ha csak ilyen kis időre is! Rengeteg szeretetet és bíztatást kaptam a szurkolóktól ez idő alatt. Az utánpótláscsapat is a szívembe zárta magát! Nagyon nehezen született meg bennem ez a döntés, sokáig ellen is álltam, de végül az ész győzedelmeskedett!

- Az Oltalom SE (budapesti székhelyű, a hátrányos helyzetűek megsegítésével is foglalkozó karitatív szervezet sportegyesülete – a szerk.) elhagyása viszont nagy szívfájdalom lett volna a számomra! Az egyetlen olyan munkám ugyanis eddigi életemben, amit a kezdetektől fogva a hivatásomnak érzek. Fiatalokkal, gyerekekkel, hátrányos helyzetűekkel, rászorultakkal foglalkozni… Rengeteg tapasztalatot szereztem náluk, és végtelenül sokat köszönhetek nekik! Korábban a játékosuk is voltam egy rövid időszakra. Szeretném a jövőben is táboroztatni az ott levő gyerekeket, road show-kat rendezni, valamint Magyarországot képviselni az Oltalom színeiben! (Kata a cikk megjelenésekor is épp egy 70 fős tábort vezet... - a szerk.)

- Nekik köszönhetem azt is, hogy most kint lehettem az oroszországi foci-vb-n mediátorként és ifjúsági képviselőként! Hogy láthattam élőben Roberto Carlos-t, hogy részt vehettem szurkolóként egy világbajnoki meccsen! Átélhettem hogy milyen az, amikor a szinte esélytelen hazai csapat kiejti a világ legjobbjait... Milyen őrületes hangulat volt az utcákon. Hogy az egész világ kántálja most a nevüket! Csodálatos és ijesztő is egyszerre, hogy mekkora hatalma van ennek a sportágnak, de én csak hálás vagyok mindazért, hogy ennek a részese lehetek!Duma és 2. fotó: Koppányi Szabolcs
Fotó: Üveges Kata magánarchívuma


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző:
közzétéve: 2018-07-09 15:37:38

további cikkek a témában