Bezsebeltük a hat pontot

2018-10-29 13:45:00

Miután lenullázta a listavezetőt, a hétvége második akadályát is sikerrel vette a DEAC jégkorongcsapata az Erste Ligában. A Debreceni Egyetem legénysége 3-1-re győzött vasárnap este a Gyergyói HK otthonában. A csapat ezzel tovább erősítette harmadik helyét a tabellán. 

Közhely, de igaz: gyakran evés közben jön meg az étvágy. A második erdélyi túra előtt csak a legoptimistább debreceni szurkolók emlegették hangosan a két meccs - két győzelem lehetőségét. A szeredai bravúr után viszont már szinte természetesnek látszott, hogy október 28-án három pontért utazunk Gyergyóba. Pedig a GYHK nem egy könnyedén leírható csapat, még annak tudatában sem, hogy jelenleg csak a nyolcadikak az EL rangsorában. Az október 12-i, debreceni meccsük sem volt éppen sétagalopp, nyilvánvalónak látszott, hogy hazai jégen még nehezebb lesz legyűrni őket.

Lendületes, nyílt sisakos hokival indult a mérkőzést, betalálni azonban nem sikerült, mindkét kapuvédő biztosan hárított. 07.46-nál Sallót ültették ki a játékvezetők gáncsolás miatt, az előnyben erősen támadott a hazai alakulat, Hetényi Zolitól komoly bravúrokra volt szükség. A debreceni kisbüntetés leteltének pillanatában Turcotte lépett meg, szólóját Goryachevskikh hárította. Gyergyói oldalon Veshutkin került helyzetbe, ismét Hetényi volt a végállomás. 16.40-nél Silló került a büntetőpadra. Az emberhátrányban Novotny ugrott ki egy megszerzett koronggal, Goryachevskikh azonban újabb szólót fogott. Az első harmadban a kapusok lehúzták a rolót, Hetényi Zoli 14, a GYHK fehérorosz hálóőre 13 lövést hárított.

A 2. játékrészben folytatódott az oda-vissza hullámzó játék. 24.44-nél Turcotte és Kozma ütköztek frontálisan, de csak a DEAC csatára került a büntetőpadra. A hátrányt kivédekezték a mieink. 28.00-nál Behal tért ölelő keresztpasszával Silló robogott el, középre adását a jól érkező Izacky vágta a gyergyói hálóba. Ezekben a percekben a debreceni együttes teljesített jobban. 30.58-nál Csergő indult meg az alapvonal mentén, a védőink nem vették komolyan, ő pedig a rövidbe lőtte a pakkot, egyenlítettek a hazaiak. 31.38-nál Góga szabálytalankodott Turcotte-al szemben, de a játékvezetők szerint a vendégek támadója rájátszott az esetre, őt is kiállították. Miután visszaállt a létszámegyenlőség, a mieink keményen benyomták a Gyergyót a védekező harmadukba, sorozatban jöttek a helyzetek, gól azonban nem esett. Nem úgy 36.19-nél. Ezhov kézzel ütötte ki a pakkot a kapujuk előteréből, pontosan Hári elé, aki egyből a hálóba bombázta. Egyenlő erők küzdelmét hozta a 2. játékrész, a mieink azonban élesebben játszottak.

A 3. harmadban mind a két kapu előtt nagy számban alakultak ki gólszerzési lehetőségek. Aktívabbak voltak a hazaiak, Hetényi Zolinak több meleg helyzetet kellett tisztáznia, Veshutkin szólójánál kétszer is nagy bravúrra volt szüksége. Az 50. percben Németh Attila tört ki üresben, akasztották, a játékvezetők teljes joggal büntetőlövést ítéltek. A rávezetést a sértett abszolválta, és fonákkal elegánsan húzta fel a pakkot a felső sarokba. A gól erősen megfogta a hazai brigádot, eldőlni látszott a találkozó. 54.16-nál Kovács Bronson kapott 2 percet durva játékért, újra éledeztek a gyergyói remények. 56.41-nél Goryachevskikh lekorcsolyázott, 57.02-nél pedig Kovács Bronson késői ütközés címén kapott újabb kisbüntetést, biztosan nem lesznek nagy haverok Sikó Szilárd játékvezetővel… Az eset után a DEAC, 58.53-nál a Gyergyó kért időt. A 6 a 4 elleni játékban Hetényi Zolinak még kétszer kellett közbeavatkoznia, az üres kapus gólunk pedig tizedekkel a dudaszó után született.

Ahogyan az a realitásoknak megfelelően várható volt, nehéz küzdelem árán sikerült a 3 pontot elhozni Gyergyószentmiklósról. A Gyergyói HK bizonyítási vágytól fűtve hokizott, nagyot harcoltak, amit a közönségük vastapssal jutalmazott. Hetényi Zoli 52 védésével ismét oroszlánrészt vállalt a sikerben, de az egész csapat dicséretesen játszott, különösen a támadások szervezésében jeleskedtek. A túrán a megszerezhető hat pontból hatot begyűjtöttünk, továbbra is őrizzük a dobogós helyezésünket, Hetényi Zoli védési hatékonysága pedig 94,2 %-ra emelkedett.

Kecskeméti Áron másodedző elégedetten nyugtázta a látottakat. -Mindenképpen nehéz szülés volt a mai, de az a legfontosabb, hogy megvan a három pont. Óriási gratuláció jár a srácoknak azért, mert ebben a szezonban mi vagyunk az első magyar csapat, akik a maximális hat ponttal térhetnek haza az erdélyi túráról. Persze, látjuk, hogy van még csiszolni való, de csapatként küzdve már eddig is sikerült nagyon sokat letenni az asztalra. Nagyon boldogok vagyunk - mondta a fiatal tréner.

Gyergyói HK vs DEAC 1-3 (0-0, 1-2, 0-1)
Gólszerzők: Csergő, illetve Izacky, Hári és Németh A.

= cs =

Fotók: Gyergyói HK


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: Pénzes-Kemecsei Zsuzsa
közzétéve: 2018-10-29 13:45:00

további cikkek a témában
Responsive image
Győzelem kétgólós hátrányból

Pénzes-Kemecsei Zsuzsa * 2019-01-09 10:56:00

Responsive image
Szoros meccset vívtunk Nagymihályban

Pénzes-Kemecsei Zsuzsa * 2019-08-18 17:00:00

Responsive image
Egyetlen lépésre az ERSTE Ligától

Pénzes-Kemecsei Zsuzsa * 2018-06-04 14:45:00