Armwood: Az edzőtől kapott szabad kéz a kulcsa mindennek

2017-11-30 14:00:28

Az újonc DEAC meghatározó emberévé vált a nyáron igazolt Gerald Isaiah Armwood, aki az eltelt kilenc forduló után a liga legjobb teljesítményindexével rendelkezik (29.25 VAL), valamint pontok (19.25) és blokkok (2.13) tekintetében is ő átlagol a legjobban. A Baltimore-ban született légiós első látásra szerelmbe esett a kosárlabdával, és már csak a családi hagyományok miatt sem választhatott mást - derül ki az M4 Sportnak adott interjújából.

-Kipróbáltam más sportágakat is, de a középiskola óta már csak a kosárlabda volt számomra - kezdte a 206 centis kosaras. - Mondhatom azt, hogy jó képességekkel rendelkeztem, éppen ezért a legjobb csapatokban, a legjobb edzőknél játszhattam. Gyakorlatilag beleszülettem ebbe a közegbe, a szüleim is kosaraztak, noha nem olyan szinten mint én. Amikor az NBA draftra jelentkeztem 2014-ben, nem voltam messze a szinttől. Álom volt, ráadásul a főiskolán is jó lehetőségeim voltak, amikor végeztem tíz NBA-csapattal is dolgoztam, többen felmértek. Ha kiválasztottak volna, szerintem előbb-utóbb bekerültem volna, de nem tették. Akkor az ügynököm azt mondta, ha szeretnéd folytatni a kosárlabdát – ami természetesen így volt –, akkor Európába kell menned.

-A kosárlabda az kosárlabda, Amerikában és itt is - folytatta Armwood. - Az atmoszféra természetesen más, de ehhez hozzá kell szokni. Itt is az a lényeg, hogy a labdát a kosárba kell dobni, csak egész más a közeg. Erősségemnek tartom a nyomás alatti játékom, az atletikusságom, a méretemhez képesti gyorsaságom, tudok védekezni és több poszton is bevethető vagyok. Sokak általában egy pozícióban játszanak, én a négyes mellett ötösben és hármasban is elboldogulok.

-Ami a pontokat illeti, karrierem eddigi legjobb átlaga ez, de ebben nagy szerepe van a csapattársaknak és az edzőmnek. Ő nagy szabadságot ad nekem a pályán, ott és azt játszhatom, ami éppen jól megy, így sok kosarat dobhatok. A többiek jól olvassák a játékot és rendre megtalálnak labdákkal, amikor helyzetben vagyok, vagy látják, hogy meg tudom oldani. Nekem a védekezés mindig fontos, nem akarok átjáróház lenni, bánt, ha rólam kapnak kosarat. A védekezésből tudok energiákat meríteni, a „flow-érzés” akkor kap el, amikor én szerzem meg a lepattanót vagy odaérek egy blokkal. Az egyetemen csak a Washingtonnál élveztem ilyen bizalmat a pályán. Korábban az volt a szerepem, hogy a padról beállva adjak új lendületet a csapatnak, most az, hogy a lehető legtöbb pontot szerezzem, bár ezek számával sosem foglalkoztam.

-Nem gondolom, hogy a magyar kosárlabdát követők közül sokan hitték volna, hogy így kezdjük a szezont újoncként, ráadásul sérülésekkel is küzdünk, sok hiányzónk volt, így mindent egybevéve nagyon jó helyen állunk. Megbecsülöm, hogy profi lehetek, mert keveseknek adatik meg. Valahol olvastam egy felmérést, hogy a kosarazni kezdők csupán öt százaléka jut el profi karrierig. Gyerekként az NBA-ről álmodni, oda eljutni, vagy Európában karriert csinálni az önmagában siker. Nagyon boldog vagyok, hogy elmondhatom magamról, ezt elértem - zárta az öt győzelemmel és négy vereséggel rajtoló DEAC légiósa.


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: DEAC
közzétéve: 2017-11-30 14:00:28

további cikkek a témában
Responsive image
A bajnokhoz látogat a DEAC

DEAC * 2017-10-10 14:00:00

Responsive image
Milos Boriszov hosszabbított

DEAC * 2019-06-23 14:45:00