Stadiontúrával hangolódott Ukrajna ellen a női labdarúgó válogatott

2017-11-24 09:05:28

Pénteken délután 15.00 órától kerül megrendezésre a Magyarország-Ukrajna világbajnoki selejtező, amelyen Markó Edina együttese számára létfontosságú, hogy itthon tartsák a három pontot szomszédainkkal szemben. Az év utolsó tétmérkőzése előtt azonban egy kis lazítás is jutott a lányoknak, ugyanis csütörtökön délelőtt Debrecenben a Nagyerdei Stadionban járt a válogatott.

A hűvös és ködös időjárás ellenére csütörtök reggel mosolygósan érkezett meg a válogatott Debrecenbe, ahol Krecz Tibor vezetésével egy igen informatív stadiontúrán vehetett részt a csapat és a stáb. Kertz Tibor előadásából megtudhatták, hogy a Nagyerdő szívében található létesítmény egyedülálló az országban és kevés jelenlegi stadion képes felvenni az országban a versenyt a DVSC otthonául szolgáló impozáns építménnyel. Az öltözők és a belső részek megtekintése után a stadion legfontosabb helyén, magán a zöld gyepen állva készíthettek szelfiket és fényképeket a lányok.

A sajtószobába érve nem hagyhattam ki, hogy ne beszélgessek válogatottunk szövetségi kapitányával, Markó Edinával a pénteki Ukrajna elleni találkozóról. Megtudtam, hogy a csapat bizakodva várja a holnapi mérkőzést és bár van még hova fejlődnie a lányoknak jó úton járnak ahhoz, hogy európai szinten felzárkózzanak az elithez.

„A hangulat mindenféleképpen bizakodó a csapat háza táján. Bennünk van az a fajta bizonyítási vágy, hogy megmutassuk most már eredményben is egyre több van bennünk. – kezdte a szövetségi kapitány.

„Nem csak a játékunk alakul és formálódik az utóbbi időszakban, hanem igen is jó csapatok ellen is képesek vagyunk jó teljesítményt nyújtani. Igaz volt ez a dánok elleni első félidőre és a svédek ellen is. Ha az elmúlt három-négy évet nézzük, akkor a top csapatok ellen kevesebb lehetőségünk volt, akár a labdabirtoklásban, akár az előre játékban és sok egyéb dologban. Most már viszont látszik a fejlődés. Az, hogy ilyen csapatok ellen az eredményben is megmutatkozzon a fejlődés azért ahhoz még idő kell.”

A világbajnoki selejtező negyedik mérkőzése következik csapatunk számára. Eddig két kalkulálható vereség skandináviai riválisainkkal szemben és egy 2-2-es döntetlen Horvátország ellen a mérlege Markó Edina csapatának.

„A csoportban van két kiemelkedő csapat a dán és a svéd, és van három egyenlő a horvát, az ukrán és a magyar. A horvátok ellen egyenlő erők küzdelméből egy nagy birkózás folyt a pályán, amit úgy gondolom, hogy megnyerhettünk volna. Vezetést szereztünk, azonban a végén még mi örülhettünk a döntetlennek. Most mindenképpen az a feladatunk, hogy az ukránok ellen egy hasonló szintű, vagy papíron egy kicsivel jobb együttes ellen azt a két pontot, amit elvesztettünk azt most megpróbáljuk visszahozni. Nagyon nem mindegy, hogy hogyan zárjuk le az évet. Az ukránok teljesen más stílusú csapat, mint a másik három csoportellenfelünk. Sokkal játszósabbak, nem a fizikai fölényüket próbálják érvényesíteni, mint a horvátok, hanem azért próbálják játszani a futballt. Ez egy nehézség, hogy mindig egy hetünk van arra, hogy egy különböző stílusra felkészítsük a csapatot, de én azt gondolom, hogy az edzéseket nézve abszolút alakul, formálódik az előre játékunk. Nyilvánvalóan több kell, mint mondjuk a svédek ellen és döntő lesz a helyzetkihasználás és nagyon-nagyon fontos lesz, hogy az a fajta stabil védekezésünk a pálya minden részén működőképes legyen. Természetesen előre játékban gólokat kell rúgnunk, ez nem is lehet kérdés!”

Nemzeti csapatunknak nem csak az ellenfelekkel de a válogatottak szokásos problémáival is meg kell küzdenie. A mostani huszonnégy fős keretbe öt ország tizenegy klubcsapatából érkeztek a játékosok.

„Természetesen más volt, mint amikor szeptemberben találkoztunk. A dán meccs előtt még nem voltak olyan állapotban a játékosok, ráadásul az MTK azelőtt Bajnokok Ligája selejtezőt játszott, így onnan a játékosok nagyon fáradtan, kifacsartan érkeztek. A horvát meccsen döntő volt, hogy voltak hiányzóink a csapatban. Most ők nagyjából visszatértek, Zeller Dóra és Tóth Gabriella kivételével. Azt gondolom, hogy most minőségben megvagyunk és állapotban is jobbak vagyunk, hiszen már egy bajnoki félszezonnak a meccstapasztalata és ritmusa is benne van a játékosok lábában. Én bízom benne, hogy tudunk egy jó mérkőzés játszani az Ukránokkal. Abszolút háromesélyes mérkőzés, de abban bízunk, hogy magunk felé tudjuk billentani a mérleg nyelvét.”

A magyar női A válogatott második alkalommal szerepel majd Balmazújvároson. Először júniusban Bulgária ellen játszottak itt, amikor is majdnem fél ház előtt, nagyon jó hangulat közepette sikerült legyőzni barátságos mérkőzésen a bolgárokat. Markó Edina bízik benne, hogy az Ukránok ellen is valamilyen hasonló mérkőzést hoz majd az Újvárosi fellépés.

„Nagyon sok minden meghatározza azt, hogy éppen hol játszunk. Szeretnék a nyugati csapatokhoz hasonlóan körbe vinni a mérkőzéseket az országban, hogy népszerűsítsük a sportágat Magyarországon. Nem minden stadion és helyszín alkalmas erre de próbálunk mindig máshol játszani. Balmazújvárosban júniusban játszottunk felkészülési mérkőzést a bolgárok ellen. Örömteli volt, hogy sok néző és jó hangulat volt végig a pályán. Volt olyan játékos, aki megkérdezte, hogy miért nem játsszuk itt az összes válogatott mérkőzésünket. Abszolút jó emlékekkel és érzésekkel jöttünk most vissza. Én nagyon bízom benne, hogy ugyanúgy, mint az előző mérkőzésen szerencsét fog hozni ez a pálya és sokan kilátogatnak majd a mérkőzésre, hiszen szükségünk lesz a szurkolásra!”

A stadiontúra után és a délutáni edzés előtt még egy gyors kitérő következett a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatói Központjába, ahol a válogatott a megtekintette a Kubala László kiállítást.

A válogatott jelenlegi keretéből ketten is Hajdú-Bihari származásúak. Csiszár Henrietta Hajdúnánásról, míg Mosdóczi Evelin Bárándról indította labdarúgó karrierjét. A nemzeti tizenegy csapatkapitány Csiszár Henrietta jelenleg a német Bayer Leverkursenben futballozik, akit nem csak az Ukrajna elleni vb selejtezőről kérdeztem.

„Nagyon nehéz mérkőzést várok, mert az ukránok a világranglistán előrébb helyezkednek el mint mi. Viszont mi játszunk hazai pályán, tehát semmi képen nem feltett karokkal megyünk majd ki a pályára és mindenképpen nyerni szeretnénk majd!

Majdnem hazai pálya…

„Igen nekem félig hazai pálya Hajdúnánás miatt. Én sajnos a júniusi mérkőzésen sérülés miatt nem játszottam, viszont most is nagyon sok emberre számítok, akár nánásról, akár Debrecenből és bízom benne, hogy sokan fognak nekünk szurkolni és behúzzuk a meccset!”

Henrietta sűrű labdarúgó teendői mellett a tanulásra is jut idő, hiszen levelezős hallgatóként a Debreceni Egyetem Sportszervező szakán tanul és ha minden jól megy 2018 nyarán a szakdolgozat megírásával és az államvizsga teljesítésével diplomáját is megszerzi.

„Egyáltalán nem könnyű a tanulást és a labdarúgást összehangolni de a Debreceni Egyetem mentorprogramjával és az egyéni tanrenddel rengeteg segítséget kapok. Így a foci mellett tudom végezni a tanulmányaimat. A szakdolgozatomat elkezdtem írni, úgyhogy bízom benne, hogy jövő nyáron végezni tudok!”

A Magyarország-Ukrajna női labdarúgó világbajnoki selejtezőt pénteken 15.00 órától rendezik a Balmazújvárosi Stadionban. A mérkőzésre a belépés ingyenes!

A magyar női válogatott kerete a vb selejtezőre:

Kapusok:

Szőcs Réka (MTK Hungária FC)

Bíró Barbara (Szombathelyi Swietelsky-Haladás Viktória)

Védők:

Szeitl Szilvia (Ferencvárosi TC)

Tóth Alexandra (Szombathelyi Swietelsky-Haladás Viktória)

Szabó Viktória (Ferencvárosi TC)

Mosdóczi Evelin (Ferencvárosi TC)

Papp Dóra (MTK Hungária FC)

Tálosi Szabina (Szombathelyi Swietelsky-Haladás Viktória)

Pinczi Anita (MTK Hungária FC)

Turányi Lilla (MTK Hungária FC)

Középpályások:

Csiki Anna (Ferencvárosi TC)

Rácz Zsófia (PSV Eindhoven)

Fenyvesi Evelin (Ferencvárosi TC)

Csiszár Henrietta (FC Bayer04 Leverkusen)

Nagy Ágnes (Ferencvárosi TC)

Magyarics Zoé (FC Südburgenland)

Csányi Diána (MTK Hungária FC)

Jakabfi Zsanett (Vfl Wolfsburg)

Kaján Zsanett (St. John’s Red Storm)

Csatárok:

Vágó Fanni (SKN St. Pölten)

Németh Loretta (Apollon Ladies FC)

Kocsán Petra (Ferencvárosi TC)

Zágor Bernadett (SKN St. Pölten)

Süle Dóra (ETO FC Győr)

Képgaléria elérhető a Debreceni Egyetemi Sport facebook oldalán.

Móré Bendegúz

DEAC Sajtóreferens

 


KULCSSZAVAK

Responsive image
szerző: DEAC
közzétéve: 2017-11-24 09:05:28

további cikkek a témában