DEAC
Debreceni Egyetem Atlétikai Club

Szakosztályok

 

kekboxtop
kekbox-idezojel

Prof Dr. Bitskey István
DEAC Elnök


A DEAC megújult honlapján örömmel köszöntjük olvasóinkat. Reméljük, hogy itt hasznos információkat és debreceni sikerekről szóló beszámolókat talál majd minden sportbarát...
btn tovabb vilagos

kekboxbott

 

                                                       

 

 

LABDARÚGÁS

 

 FUTSAL

 

 

 

 

 

 

 Élő eredmények 

Szakosztály

A futballszakosztály történelmének rövid áttekintéséhez egészen 1919-ig, vagyis a DEAC (Debreceni Egyetemi Atlétikai Club) megalakulásáig kell visszatekernünk az idő kerekét. A szakosztályok között ugyanis már a kezdetektől ott szerepelt a labdarúgás is, sőt, a klub legjelentősebb eredményeit a tornával és az atlétikával egyetemben a foci szállította.

 

Ha DEAC és futball, akkor nem mehetünk el szó nélkül az 1928-as dátum mellett sem, hiszen ekkor adták át a kor itthoni létesítményhelyzetét figyelembe véve legmodernebb sporttelepét – a volt Kossuth Lajos Tudományegyetem (ma: Debreceni Egyetem) tőszomszédságában, a Dóczy utcán. A műemlék jellegű lelátóépület még ma is áll, sőt, az elmúlt hónapokban az óriási lehetőségeket tartogató tao-pénzekből az öltözők, valamint maga a lelátó is felújíttatott és a klub fehér-fekete alapszínének megfelelően kicsinosíttatott.

 

A társaságiadó-kedvezménynek köszönhetően egyébként a futballhoz kapcsolódó utánpótlásképzést is új alapokra helyezték a DEAC-nál – 2011 óta, vagyis két év alatt körülbelül 300 igazolt játékost tudhat magáénak a világ legnépszerűbb sportágát már az U7-es korosztálytól kezdve egyesületi szinten, szakképzett és játékosként vagy tréneri minőségben korábban az élvonalban, illetve az NB II-ben is megforduló edzők által megismertető klub, amely a beruházásoknak (például a műfüves pálya felújítása) köszönhetően elérte, hogy a futballozni kívánó gyerekeknek ne kelljen elmenniük más helyi egyesületekhez pusztán a jobb körülmények miatt. (Jóllehet a város első számú futballcsapatával, a DVSC-vel ápolt kiváló viszonynak köszönhetően a lokis fociakadémia, vagyis a DLA és a DEAC között szinte folyamatos az oda-vissza történő, a játékosok fejlődését szolgáló áramlás.)

 

Kicsit előreugrottunk az időben, ezért menjünk is vissza egy újabb fontos dátumig, 2006-ig, amikor átalakult a DEAC egyesülete, amely innentől kezdve a 19 szakosztályt működtető DEAC Sport Kft.-re és a DEAC Sport Egyesületre tagolódik (2008-tól pedig az egyetemi kötődésű sportegyesületek is csatlakoznak a DEAC-hoz, így integráltan indulnak a bajnokságokban DEAC-Medikus és DEAC-DASE néven).

 

2011-et írtunk, amikor az „ezer éve” a megyei élvonalban szereplő DEAC-Szertár Sportbolt futballcsapata megnyerte a bajnokságot, ezt követően pedig – fennállása során először – az NB III-ban indulhatott. A profik legalsó szintjére kerülő gárda mellett azonban még egy futballcsapatot indított a DEAC – a már ekkor is kétcsoportos megyei másodosztály északi mezőnyében.

 

Nos, a 2011–2012-es szezon valószínűleg még nagyon sokáig emlékezetes marad a futballszakosztály számára – sőt, arany betűkkel íródik majd bele a klub históriás könyvébe –, hiszen az NB III-ban szereplő gárda a 9. helyen végzett a Tisza-csoportban, a megye II Északi csoportjában szereplő, többek között a Loki történetének legjobb játékosával, Sándor Tamással és a korábbi „aranyfej”, szintén DVSC-ikon Kerekes Zsomborral megerősített gárda pedig 26-ból 26 mérkőzést megnyerve, (133–20-as gólkülönbséggel!) a maximális 78 pontot begyűjtve végzett az első helyen, és jutott fel „csont nélkül” a megye I-be.

 

A 2012–2013-as bajnokságban is akadt pozitívum annak ellenére, hogy az NB III-as gárda csupán a 13., azaz kieső helyen zárta a szezont a 14 csapatos bajnokságban, hiszen a megyei élvonalba visszakerülő DEAC ötödikként futott be az idény végére, a megyei harmadosztály északi csoportjában vitézkedő DEAC MK (DASE) együttese pedig a Mikepércset megelőzve kiharcolta a feljutást.

 

Vagyis a 2013–2014-es szezontól kezdve azt lehet mondani, hogy a megye majd’ minden osztályában megtalálhatóak a DEAC-os csapatok, hiszen az NB III-ból kieső – Sáfár László irányította – gárda a megye I-ben, az ott Katona László által dirigált egylet – az átszervezés miatt – a megyei másodosztály északi, a Pöszmet Tibor gardírozta, megye III-győztes alakulat pedig a megye II Déli csoportjában küzd a bajnoki pontokért.

Share