A futballszakosztály történelmének rövid áttekintéséhez egészen 1919-ig, vagyis a DEAC (Debreceni Egyetemi Atlétikai Club) megalakulásáig kell visszatekernünk az idő kerekét. A szakosztályok között ugyanis már a kezdetektől ott szerepelt a labdarúgás is, sőt, a klub legjelentősebb eredményeit a tornával és az atlétikával egyetemben a foci szállította.
 
Ha DEAC és futball, akkor nem mehetünk el szó nélkül az 1928-as dátum mellett sem, hiszen ekkor adták át a kor itthoni létesítmény helyzetét figyelembe véve legmodernebb sporttelepét – a volt Kossuth Lajos Tudomány Egyetem (ma: Debreceni Egyetem) tőszomszédságában, a Dóczy utcán.
 
2006-ban átalakult a DEAC egyesülete, amely innentől kezdve a 19 szakosztályt működtető DEAC Sport Kft.-re és a DEAC Sport Egyesületre tagolódik.
 
2011-et írtunk, amikor az „ezer éve” a megyei élvonalban szereplő DEAC -Szertár Sportbolt futballcsapata megnyerte a bajnokságot, ezt követően pedig – fennállása során először – az NB III -ban indulhatott.
Nos,  a 2011–2012-es szezon valószínűleg még nagyon sokáig emlékezetes marad a futballszakosztály számára – sőt, arany betűkkel íródik majd bele a klub históriás könyvébe –, hiszen az NB III -ban szereplő gárda a 9. helyen végzett a Tisza-csoportban,  a megye II Északi csoportjában szereplő,  többek között a Loki történetének legjobb játékosával, Sándor Tamással és a korábbi „aranyfej”,  szintén DVSC ikon Kerekes Zsomborral megerősített gárda pedig 26-ból 26 mérkőzést megnyerve,  a maximális 78 pontot begyűjtve végzett az első helyen, és jutott fel „csont nélkül” a megye I-be. A 2012–2013-as bajnokságban is akadt pozitívum annak ellenére, hogy az NB III-as gárda csupán a 13., azaz kieső helyen zárta a szezont a 14 csapatos bajnokságban
 
A DEAC csapat 2017-ben feljutott az NB3-ba.
 
Szakosztályvezető: Pöszmet Tibor
Telefonszám: 30/494-1277