A DEAC petanqueszakosztálya lehet a sportág kelet-magyarországi fellegvára

A Szervátültetettek „vitéz Váry Sándor” Egyesületének vezetője, Balogh László János nagyratörő célokkal és újabbnál újabb kihívásokkal indította el a petanque-ot Debrecenben.

A DEAC-hoz újonnan csatlakozó szakosztály jelenlegi tagjai mind szervátültetett játékosok, akiknek a betegséget követően kezdett el fontos szerepet betölteni a sport.

A transzplantáltaknál nagyon komoly segítséget jelent, ha mozgással egészítik ki az életüket, pozitív hatással van a bent lévő szerv egészségi állapotára és élettartamának meghosszabbítására. Én 51 éves koromban kaptam új esélyt az életre, és azt követően fokozatosan előtérbe került a sportolás iránti vágy és a mozgás szerepe” – nyilatkozta Balogh László szakosztályvezető, aki a Magyar Szervátültetettek Szövetsége rendezésében ismerte meg ezt az ősi sportágat.

A petanque jelentése: mozdulatlan lábak. Egy olyan játékról van szó, amelynél a fő szabály, hogy egy kezdőkörről mozdulatlan lábakkal kell átdobni úgy a golyót, hogy az egy kijelölt, vagy kijelöletlen pályán tudjon mozogni. Egyéniben és párosban 3-3, tripletben 2-2 acélgolyó áll rendelkezésre az ellenfél golyóinak kiütésére, továbbá van egy Öcsi nevű fagolyó, ahhoz kell közelíteni, vagy elpusztítani azt. Egy mérkőzés 13 pontig zajlik, és akár másfél óráig is eltarthat. Szabadtéren, esőben is játszható, de a hidegebb évszakok alatt csarnokban is rendeznek meccseket.

Augusztus 28-án rendezték a Szervátültetettek Országos Bajnokságát, amelyen Nagy Sándor (balra) páros arany-, egyéni ezüst-, Balogh László (középen) páros és egyéni arany-, míg Sipos Gábor (jobbra) páros bronzérmet szerzett.

Ez egy statikus játék, de el kell mondjam, hogy nagy koncentrációt, állóképességet igényel, továbbá figyelmet és kitartást a közel 10 órás versenyeken. Fejben is topon kell lenni ahhoz, hogy valaki sikeres legyen” – fejtette ki Balogh László.

A csapat legfőbb célja, hogy az egyetemi hallgatók körében, illetve a lakossággal is megismertessék ezt a játékot, rendszeressé tegyék az edzéseken való részvételt, hozzá tudjanak járulni a hallgatók mozgásához, a szabadidő- és versenysportjához, továbbá a transzplantált sorstársaknak, vagy sérülésből gyógyuló sportolóknak egy rehabilitációs mozgásra alkalmas központot tudjanak létrehozni.

Szeretnénk itt egy francia szabványok szerint elkészített sportlétesítményt és megtölteni azt élettel. Ez a kilencpályás petanqueközpont a strandröplabda pálya helyén, a teniszpályák és a műfüves pályák között lesz megtalálható. Elsősorban a hallgatók sportolási lehetőségét fogja biztosítani, másodsorban pedig szeretnénk majd bevonni a későbbiekben a rehabilitációra való felkészülést. Óriási lépés számunkra, hogy ez a központ megalakulhat. Bízom benne, hogy sikerül majd toborozni olyan hallgatókat, akik kedvet éreznek a játék elsajátításához, és részt vehetnek a DEAC petanquecsapatának erősítésében. Magyarországon körülbelül 20 egyesület van, és rajtunk kívül mindegyik a Dunántúlon vagy Budapesten található, tehát érdekes és szép feladat lehet Debrecen számára, hogy a sportágnak a kelet-magyarországi fellegvára lehet. Új kihívást jelent, hogy a téli játéknak a feltételrendszerét mikor sikerül majd kiépíteni, megszervezni, hogy néhány pályát fedett formában is tudjunk üzemeltetni, akár egész évben. Nagyon szépen alakul ennek a szakosztálynak a jövőképe, nagy segítséget kapunk azáltal, hogy a DEAC és az egyetem lehetőséget és területet biztosít arra, ez a sportág kibontakozhasson itt Debrecenben is. Mi nagyon komolyan gondoljuk azt, hogy szeretnénk magas szinten űzni, tehát sokat készülünk rá. Szerepeltünk már a Campus Sportfesztiválon is, és próbáljuk egyrészt a sportágat népszerűsíteni, illetve szponzorokat is gyűjteni. A DEAC pedig segít, hogy el tudjunk indulni, összehozzuk ezt a szakosztályt és sikeresen működjön a régió központjaként” – zárta szavait Balogh László.

Draskóczi Aliz