Gyarmati Ottó szerint reális cél lesz a döntőbe jutás jövőre

Jó kémia, bevált igazolások és remeklő fiatalok. Ez volt a DEAC Gladiators idei sikereinek a titka.

Egyik szemünk sír, másik azonban nevet. A Debreceni Egyetem amerikaifutball-csapatának nem sikerült bejutnia a TD Store Divízió I. döntőjébe 2021-ben, viszont az elmúlt évek legjobb eredményét érte el felnőtt szinten azzal, hogy a harmadik helyen végzett. Pedig egy pandémiás időszakban nem volt könnyű ilyen teljesítményt lerakni az asztalra.

Ezen kívül már a Budapest Titans elleni szezonnyitó összecsapáson kulcsemberek estek ki Molnár Gábor (irányító) és Axman Andor (támadófal) személyében. Azonban a helyükre beálló játékosok kimagaslóan teljesítettek idén. A mindössze 17 éves Demkó Balázs adogatóként a kezdeti görcsösséget leküzdve remekelt, míg a támadófal rég nem látott produktumot nyújtott. A szezon közben beilleszkedő ukrán játékosok és az ex-válogatott Szász Csaba rengeteget segített a csapatnak. Az elődöntő megérdemelt volt, ahol viszont már nem sikerült feltenni az ’i’-re pontot és bejutni a fináléba.

A 2021-es idény sikereiről Gyarmati Ottó vezetőedző beszélt, és már a jövőbeli tervekről is szót ejtett.

Fotók: Bellon Bíborka

Makranczi László: Számítottál arra, hogy a legjobb négy közé jutunk idén?
Gyarmati Ottó: A szezon előtt reális célként tűztük ki a rájátszásba jutást. Évről évre fejlődik a csapat körüli környezet. Remek körülmények között edzünk, tudtunk erőnléti edzéseket szervezni, nagyon jó alapozáson voltunk túl. A keret eleve erős, jó játékosokból áll, akik a tavalyi, covidos időszakban megrendezett csonka bajnokságban már elkezdtek összecsiszolódni – gondolok itt a Tigers-játékosokra, illetve a tehetséges újoncokra–, ez erre a szezonra be kellett érjen, és szerintem még mindig nem hoztuk ki a maximumot magunkból.

ML: Mi az, ami ehhez az eredményhez vezetett szerinted?
GYO: Leginkább az, hogy mindenki tudott a saját dolgára koncentrálni. A csapatban elég jó jelenleg a kémia, az összhang. A játékosok sikerre éhesek, nem csak focizni akartunk, hanem nyerni, és ez nagy különbség.

ML: Hozzátenném, már az első meccsen elvesztettük Molnár Gábort, de nem igen fogta meg az együttest, hogy a szinte rutin nélküli Demkó Balázs került a mélyvízbe. Hogyan látod ettől a fordulóponttól kezdve a csapat fejlődését, átalakulását?
GYO: Balázs az egyik legmotiváltabb játékosunk. Igazi irányító alkat, minden edzésen ott van, minden playt ért, könnyű vele együtt dolgozni. A rutintalanság természetesen kijött az elején, de örülök neki, hogy meg tudta őrizni a hidegvérét és sikerekre vezette a csapatot. Külön kiemelném a támadó-falemberek szerepét, akik több meccsen sem engedtek egyetlen sacket sem az ellenfélnek. Nagyon komolyan vették a feladatot, hogy most egy fiatal irányítót kell védeni, akit ha nagyobb ütés ér, az a mérkőzésbe vagy akár a szezonba is kerülhet.

ML: Az idei keret a tavalyihoz képest átalakult. Tigers-játékosok idén is csatlakoztak, ukrán erősítések is voltak, illetve Szász Csaba csatlakozásával egy igen rutinos falember is hamar beépült. Ez hogyan segítette az együttest?
GYO: A Tigers-játékosokkal ez már a második felnőtt szezonunk volt. Nyilván ez egy csapatjáték, kell idő a beilleszkedésre az összecsiszolódásra. Ez az őszi idényben elkezdődött és az idei szezonban már meg tudta igazán mutatni a pozitív hatását. Az ukrán játékosok sajnos a pandémiás helyzet miatt csak meccsre tudtak eljönni, nyilván ez eleinte nehézségeket okozott, nem ismertük őket testközelből, de hamar megmutatták, hogy gyorsan be tudnak illeszkedni. Igazi sportemberek. Szász Csaba abszolút pozitív hatással volt a srácokra. Nagyon komoly rutinnal rendelkezik, edzésen sokat segített a defense játékosoknak. Sajnos az achilles sérülése szemmel láthatóan hátráltatta a pályán, innen is jobbulást kívánok neki az egész csapat nevében és várjuk vissza az edzésekre.

ML: És nehogy elfelejtsük a fiatalok remeklését, mert szerintem volt kiemelkedő teljesítmény bőven.
GYO: Szerencsére minden évben vannak kiemelkedő fiatalok, nem volt ez idén sem máshogy. Az offenseben Cseh Donát és Vas Ferenc is megszerezte első touchdownját, de kiemelném Hegyes Dávidot és Cs. Nagy Kolost is a védelemből. Sokat jelentett számukra, hogy éles mérkőzésen is be tudtak mutatkozni, mindenki megállta a helyét, és bebizonyította, hogy helye van a csapatban. Remélem, sokáig fogják még ezt a sportágat űzni.

ML: Az év jelentős része még hátra van. Innentől milyen munka vár a csapatra, a vezetőségre?
GYO: Jelenleg a legfontosabb a junior szezon. A sokat emlegett pandémiás helyzet miatt a korosztályos csapat önálló szereplése kérdéses. A cél egyértelműen az, hogy azok a junior játékosok, akik nálunk edzenek, az ősz folyamán pályára tudjanak lépni valamilyen sorozatban. Ennek megfelelően próbálunk még toborozni játékosokat, illetve más csapatokkal is felvesszük a kapcsolatot annak reményében, hogy egy esetleges együttműködéssel el tudjunk indulni az őszi bajnokságok valamelyikében, akár több korosztályban. Emellett természetesen cél, hogy a három éve elkezdett munka, és ennek köszönhető felfelé ívelő fejlődés ne álljon meg. Próbáljuk meghatározni azokat a stratégiai pontokat, amelyek a csapat további eredményes szerepléséhez szükségesek.

ML: Jogos a kérdés, hogy a következő idényre milyen terveket szövöget a csapat?
GYO: A tavalyi illetve a tavalyelőtti évekhez képest, ahol még csak cél volt a rájátszásba jutás ezentúl a minimum elvárás lesz. Jövőre minden bizonnyal a Divízió I-ben indul ismét a Gladiators, de most már döntőt szeretnénk játszani. Mindez a jelenlegi játékosállománnyal és háttérrel csak rajtunk múlik.