Egyre jobb eredményeket ér el a DEAC teniszszakosztálya

A Debreceni Egyetem sportklubjának női és férfi teniszezői szépen teljesítenek a bajnokságban. A lánycsapat fénykorát éli, évek óta az első osztályban szerepel és dobogós helyezéseket ér el, a fiúk pedig a feljutásra készülnek.

A DEAC száz évvel ezelőtti megalapítása után nem sokkal az egyesület teniszszakosztálya is megalakult, amelyről így elmondható, hogy jelentős múlttal rendelkezik. A hagyományokat őrzik a klub női és férfi csapatának sportolói, akik szép eredményeket érnek el. A lányok évek óta dobogós helyen végeznek az első osztályban, míg a másodosztályban szereplő fiúknál most nagy esély nyílt a feljutásra. Köszönhető mindez a jó szakmai munkának, a játékosok hozzáállásának, felkészültségének. A Böszörményi úti campuson megépült Teknős Teniszközpontban pedig a téli időszakban is zökkenőmentesen tudnak zajlani az edzések.

Az utóbbi években az egyetemi sportélet fellendülésével férfi teniszcsapatunk igen erőteljesen megerősödött, és most azért küzd, hogy az első osztályba kerüljön – kezdte Léka Andor, a DEAC férfi teniszszakosztály vezetője. – Itthon a legmagasabb osztály a Szuperliga, ahol a legjobbak versenyeznek, általában olyanok, akik nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek, ATP ranglistán vannak, különböző versenyekre járnak. Ez alatti szint az első osztály, ami a magyar élmezőnyt jelenti, és a magyar ranglistán elöl lévő játékosok szerepelnek. Mi ide szeretnénk eljutni. Sokszor álltunk közel hozzá, de nem sikerült, most viszont igazán reális esélyünk van arra, hogy feljussunk. Remek csapatunk van, a rutinosabb és a fiatalabb játékosaink jól kiegészítik egymást.

Egyetemi sportklub lévén természetes, hogy a csapatban elsősorban egyetemi hallgatók, illetve egyetemhez kötődő játékosok vannak, és a tanulást, a munkát nem könnyű összeegyeztetni a sporttal. Női csapatunk ezekkel a nehézségekkel is megküzd, és szépen teljesít a bajnokságban. Az utánpótlásból felkerült tehetséges lányokkal egészül ki a gárda, amely évek óta az első osztályban szerepel.

Most már eljutottunk oda, hogy nem a bennmaradás, hanem a dobogós helyezések elérése a cél – fogalmazott Bágyi Kinga, a női teniszszakosztály vezetője. – Az eredményeket nézve elmondható, hogy a szakosztály a fénykorát éli. A tenisz egy olyan sport, hogy az egyetemi évek alatt elkezdeni és úgy az első osztályban szerepelni nem lehetséges, és nem is a célunk. Az utánpótlásunkra támaszkodhatunk, onnan kerülnek fel a felnőttekhez a tehetségek. A keret tagja jelenleg is egy olyan játékos, aki korosztályos országos bajnok volt éveken keresztül, és most az egyetemen tanul. Visszatérve a bajnokságra, az utóbbi néhány évben általában a második, vagy a harmadik helyen végeztünk, és nemegyszer kevés választott el minket attól, hogy a dobogó legfelső fokára álljunk. Nem sokon, egy-egy mérkőzésen múlt mindig. Az a cél, hogy a Szuperligába felkerüljünk, nem egyszerű, éppen azért, mert a csapatunk nagy része egyetemistákból áll, és nem jut annyi idő a teniszre. Mégsem lehetetlen feladat, mindent megteszünk, hogy sikerüljön.

A DEAC női és férfi teniszszakosztályáról további érdekességeket tudhatnak meg az érdeklődők a DEAC Magazin következő számában.

FOTÓK AZ EDZÉSÉRŐL