Gyarmati Ottó: „A legrosszabbkor jött!”

A DEAC Gladiators vezetőedzője elmondta, hogy pont akkor szüneteltették a bajnokságot, amikor már készen álltak az első mérkőzésre. Az importok távoztak, de a Divízió I-es rajtra, illetve az őszi egyetemi félév kezdetére visszatérnek.

Mint ismert, a Debreceni Egyetem együttesének március 15-i hazai szezonrajtja tolódott a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt. A gladiátorok egy új lendülettel indultak volna neki ennek a szezonnak. Egy vadonatúj edzői stáb alakult, ráadásul a játékoskeret is átalakult. Utóbbinak fontos része volt, hogy a Gladiators leigazolta Lennox Green Jr-t és Johnathan White-ot, a klub első két amerikai importját. Ugyan a két játékosnak haza kellett utaznia, de mindkettejük visszatérnek, hiszen az őszi félévben nekik is kezdődnek a tanulmányaik a Debreceni Egyetemen.

Gyarmati Ottó vezetőedző beszélt arról, hogyan hat rájuk az edzések és a meccsek nélküli időszak, illetve milyen módon próbálják pótolni  a mozgást.

Fotók: Derencsényi István

Makranczi László: Már két hete, hogy nem tudtok pályára lépni. Hogyan telnek a napok számotokra?
Gyarmati Ottó: Tetszhalál állapotban. Próbálunk a közösségi médián keresztül kapcsolatban maradni, otthon edzeni. Csinálunk kihívásokat, amiket videókonferencián keresztül közösen próbálunk teljesíteni.

ML: Hogyan hatott rátok ez a koronavírus okozta helyzet?
GyO: A legrosszabbkor jött! Éppen az első meccsünkre készültünk, teljesen felpörögve, az utolsó edzéseket terveztük.

ML: Hogyan próbálja a csapat helyettesíteni azokat az edzéseket, amik most ugye kimaradnak?
GyO: Sehogy. Csapat szinten semmit nem tehetünk. Nincs pályánk, nem lehet közösen edzeni. Próbálunk fejben készülni, közös videóelemzős szeánszokat tartani, de ezen kívül nem sok mindent tehetünk. A legtöbb, amit tehetünk, hogy odafigyelünk az étkezésre, és persze mindenki a lehetőségéhez képest otthon edz.

ML: És gondolom, a meccshétvégék nagyon hiányoznak?
GyO: Rettenetesen. Olyan ez, amikor eléred a motoroddal a csúcssebességet, aztán egyszer csak leáll valamiért, és ott ülsz az autópálya közepén.

ML: A két import játékossal kapcsolatban hogyan döntöttetek és miért?
GyO: Lennox és Johnathan kicsit kalandos úton, de hazarepültek a családjukhoz. A jelenlegi helyzetet látva úgy gondoljuk ez volt a legjobb döntés. Mindenképp visszavárjuk őket, ha újra beindul a fociélet Magyarországon.

ML: A jelen helyzetet látva szerinted mikor kezdhetitek el az edzéseket?
GyO: Mi is csak a szakértőkre hagyatkozhatunk. Eszerint valamikor nyár végén, vagy ősz elején kezdődhetnek el az edzések, nagyjából ezzel számolunk mi is, de hogy lesz-e felnőtt bajnokság egyáltalán idén, még az is kérdéses. Jelen helyzetben talán ez most másodlagos dolog. A legfontosabb az egészség, úgyhogy próbálunk példát mutatni azzal, hogy otthon maradunk, és erre is kérünk mindenkit.