Elismerésben részesült Jávor András és Fodor Antal

Október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 64., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 31. évfordulója tiszteletére Debrecen önkormányzata ünnepséget rendezett csütörtökön a Kölcsey Központban.

A hagyományok szerint a város ebből az alkalomból azon polgárait köszönti, akik kimagasló értékeket hoztak létre a tudomány, a művészet, a környezetvédelem és idegenforgalom, az egészségügy, a szociális tevékenység, a sport vagy az építészet területén. Emellett idén a járványhelyzet miatt most adták át azokat az elismeréseket, melyeket máskor a pedagógusnapon szoktak – írja a Dehir.hu.

Hatvani-díjat kapott a DEAC elnöke, prof. dr. Jávor András.

A Debrecen Város Hatvani-díja elismerést a közgyűlés azon személyeknek vagy szervezeteknek adományozza, akik a város fejlesztése érdekében a természettudományok, a gazdasági élet, az egészségügy, a szociális tevékenység, az idegenforgalom és a környezetvédelem területén kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki; valamint átfogó életműveket ismer el vele. Idén a közgyűlés Debrecen Város Hatvani-díja elismerő díjat adományozott a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Gyermek Intenzív Osztályának, Jávor András egyetemi tanárnak és Krasznahorkay Attila fizikusnak.

Jávor András egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem rektori főtanácsadója, aki a Debreceni Agrártudományi Egyetemen szerzett diplomát 1976-ban. Egyetlen munkahelyén, a Debreceni Egyetemen végigjárta az egyetemi grádicsokat a tanársegédtől a professzorságig, emellett részt vállalt az intézmény vezetésében, irányításában is. 2007-től, majd 2010-től oktatási rektorhelyettes volt, 2013-tól általános rektorhelyettesi pozíciót töltött be. Vezeti az egyetem Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézet Állatgenetikai Laboratóriumát, elnöksége alatt működik a Pharmapolis Innovatív Élelmiszeripari Klaszter, valamint vezetője a Debreceni Egyetem Multidiszciplináris Agrár- és Élelmiszeripari Kabinetjének is. Az agrárium mellett szívügye a határon túli magyarság oktatásának kérdése. Nem véletlenül vállalta el a Magyar Rektori Konferencia Határon Túli Felsőoktatási Intézmények Bizottsága alelnöki tisztét, de ugyanilyen határozott fellépéssel áll ki a város és a Debreceni Egyetem érdekei mellett is. Örömmel tölt be szerepet az egyik legnagyobb hazai sportegyesület, a DEAC vezetésében.

Hajós Alfréd-díjat vehetett át a DEAC röplabdaszakosztályának vezetője, Fodor Antal.

A Debrecen Város Hajós Alfréd-díja elismerést a versenysportban, a szabadidősportban és az utánpótlás-nevelésben sportvezetői, edzői szakterületen magas színvonalú munkát végzők kaphatják; azon sportolók, akik kimagasló eredményeket értek el; illetve a testnevelés és diáksport területén éveken keresztül kifejtett kiemelkedő sportszakmai, oktató munkáért, maradandó értékeket teremtő tevékenységért adományozható egyéneknek és közösségeknek egyaránt. Hajós Alfréd elismerő díjban részesült Fodor Antal vezetőedző és Kecskeméti János kosárlabdázó.

Fodor Antal vezetőedző a röplabda sportág kiemelkedő szereplője. Több mint 50 éve műveli, szervezi és edzőként fejleszti ezt a tanulás és munka mellett is kiválóan űzhető sportágat. Iskolai, városi, megyei és országos bajnokságok szereplője sportolóként, majd a sportág edzője, szakmai vezetője lett. 1980-tól debreceni sportegyesületek (Topán, DMVSC) női szakosztályainak csapatait vezette a Nemzeti Bajnokság I. osztályában. Másfél évtizede a DEAC férfi NBI-es csapatát irányítja, jelenleg kiváló eredményekkel az Extra Ligában. Több évtizedes, folyamatos jeles szakmai teljesítménye mellett játékosgenerációk sorát juttatta kiemelkedő élmények birtokába. A játékosok személyiségének fejlesztését, az esetleges egyéni és csapatgondokat kiváló pedagógiai érzékkel kezelte és kezeli. Szervező és közösségteremtő ereje átlagon felüli.

Szöveg, fotók, videó: dehir.hu