Tankó István – Minden eshetőségre felkészültünk!

A DEAC férfi kosárlabdacsapata az elmúlt években az NBI/B-ből felverekedte magát az élvonalba, és egyre meghatározóbb alakulat lett a legjobbak között. A sikerekben elévülhetetlen érdemei vannak a klub technikai vezetőjének, Tankó Istvánnak, aki a háttérből egyengeti a játékosok életét, hogy azoknak kizárólag a kosárlabdával kelljen foglalkozniuk. Pisti -egyébként sem egyszerű- feladata a koronavírus-helyzet miatt idén tovább bonyolódik, hiszen a légiósok beutaztatását az éppen hatályos kormányrendeletekhez alkalmazkodva kell megoldania. Többek között erről is beszélgettünk vele interjúnkban.

De mit is csinál pontosan egy technikai vezető? A munkakör rendkívül összetett, hiszen a játékosokkal és a csapattal járó összes szervezői feladat az ő felelőssége. A kosarasok költöztetésétől a felszerelések biztosításán át egészen az edzőtáborok és a mérkőzések lekötéséig minden hozzá tartozik, így valóban nem lehet semmittevéssel vádolni a pozíció tulajdonosát. Pisti ráadásul a DEAC mellett az U18-as női válogatottnál is tevékenykedik, szintén technikai vezetőként. Utóbbival a 2019-es szarajevói Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett.

– A feladat embert próbáló, de szívügyem a csapat és a sport, így ezt egyáltalán nem bánom. A legnagyobb kihívást egyértelműen az állandó készenlét jelenti, a játékosaim a nap minden percében – akár az éjszaka közepén is – számíthatnak rám bármilyen gondjukkal-bajukkal. Szerencsére ez azért nem gyakori, de volt már rá példa, hogy hajnalban kellett SOS-szituációkat megoldanom – mondta a hajdúsági gárda csapatvezetője.

A friss igazolások időben történő megérkezése, illetve beilleszkedésük zökkenőmentességének biztosítása szintén Pisti teendői közé tartoznak.  Ez a külföldi játékosok esetében kiemelt fontosságú.

– Amint egy új légiós aláírja a szerződését, azonnal megkapom az elérhetőségeit, és kapcsolatba lépek vele. A következő napok az adategyeztetésről, valamint az utazás megszervezéséről szólnak. A repülőtéren sofőr várja az adott kosarast, akinek debreceni lakásába ekkorra már mindent előkészítek. A megérkezéstől számítva három napon belül elvégezzük a kötelező orvosi vizsgálatokat, és ha a doktorok mindent rendben találnak, csatlakozhat a kerethez.

Ezen a procedúrán azonban idén jókorát csavar a koronavírus, hiszen a határon túlról érkezők beutazását szigorú, akár napról-napra változó korlátozások szabályozzák. A kialakult helyzethez valahogy mégis alkalmazkodni kell, ez okoz mostanság fejtörést a DEAC technikai vezetőjének.

– A jelenleg is érvényben lévő kormányrendelet az aktuális fertőzöttségi viszonyok alapján három csoportra osztja az országokat. A mi érintettjeink ideáig kivétel nélkül „sárga” besorolású helyekről jönnek, beutazásuk feltétele pedig két darab, öt napnál nem régebbi negatív PRC-teszt, valamint az érkezés után 14 nap karantén. Jelenleg folyamatosan egyeztetünk a játékosok ügynökeivel, valamint a stáb tagjaival a lehetséges megoldásokkal kapcsolatban. Minden eshetőségre felkészültünk, állandóan figyeljük a híreket, és igyekszünk lereagálni a változtatásokat.

Pisti végigkísérte a DEAC három élvonalbeli szezonját, a klubvezetés pedig továbbra is töretlenül számít lelkiismeretes munkájára. A beszélgetés végén azt is elárulta, legszebb élménye a 2019-es Magyar Kupa-bronzérem, valamint azt is, hogy jövőre a bajnokságban is hasonló babérokra törne.

– Boldog vagyok, hogy a csapat magyar magja egyben maradt, valamint, hogy Moody és Drenovac is nálunk folytatja. A vírushelyzet előtt a társaság összeállni látszott, ennek ékes bizonyítéka az ötmeccses győzelmi sorozat. Sok álmunk veszett oda a bajnokság félbeszakításával, de úgy gondolom, hogy az előttünk álló idényben képesek lehetünk túlszárnyalni legutóbbi szereplésünket. A keret erősödött, új igazolásaink játéktudásban és emberileg is beillenek a klub filozófiájába. Optimista ember lévén szeretnék idén egy újabb érmet szerezni, akár a bajnokságban, akár a Magyar Kupában – zárta szavait a debreceni kosárlabdaélet elsőszámú ügyintézője.