Tehetségeink nagyszerű játékot nyújtottak a válogatottban

A magyar válogatott az elmúlt héten veretlenül nyerte meg a Sopronban megrendezett FIBA U20 Challengert. A DEAC-tól a szezon végén távozó Kovács Adrián szövetségi kapitány mellett két debreceni érdekeltsége is volt a tornagyőztes csapatnak, hiszen Neuwirth Bence mellett a Debreceni Egyetem nyári szerzeménye, Vincent Valerio Bodon is tevékeny részese volt a sikernek, ráadásul utóbbit a torna legértékesebb játékosának is megválasztották.

A magyar U20-as válogatott hibátlan mérleggel zárta a soproni Challengert, hiszen a csoportban aratott három győzelem után az elődöntőben kiütötték Észak-Macedóniát, majd a döntőben Fehéroroszországot is magabiztosan verték. A DEAC Kosárlabda Akadémia és az NBI-es csapat kiválósága, Neuwirth Bence mind az öt találkozón hasznos perceket töltött a pályán, A Koszovó elleni csoportmeccsen 14 pontjával pedig a csapat egyik legjobbja volt.

-Óriási élmény volt ismét a nemzetközi porondon játszani. Már korábban is megemlítettem, hogy ezt a korosztályt különlegesnek érzem, amit a kupagyőzelem be is igazolt. Úgy gondolom, hogy csapatként kerekedtünk ellenfeleink fölé, mi kosárlabdáztunk a legszervezettebben, valamint mindenkinél jobban akartuk a sikert – fogalmazott az ifjú tehetség, aki saját szerepére is kitért. – Az akadémián betöltött szerepemmel ellentétben ezúttal inkább védekezésben tudtam nagyobb hasznára lenni az együttesnek, ennek megfelelően igyekeztem minél keményebben fellépni bárkivel szemben, aki kosárra tört mellettem. Támadásban a Koszovó elleni teljesítményemet emelném ki, azon a találkozón tizennégy egységig jutottam. Ugyan a döntőben nem sikerült betalálnom, de véleményem szerint ott is tudtam segíteni a társaimnak.

A DEAC új igazolása, Vincent Valerio Bodon is jó teljesítménnyel rukkolt elő, olyannyira, hogy a szakemberek őt választották a torna MVP-jének.

-Nagyon örülök, és egyben büszke is vagyok a csapatra, hogy sikerült megnyernünk a tornát, ráadásul veretlenül. Kovács Adrián egy rendkívül kemény felkészülést tartott a keretnek, mely minden tekintetben kívül esett a komfortzónánkon, ami a mérkőzések alatt a hasznunkra is vált. Egyénileg nem lehetek maradéktalanul elégedett a teljesítményemmel, hiszen a dobóformám hagyott némi kívánnivalót maga után, de ezen kívül örülök, hogy tevékeny részese lehettem a sikernek. -foglalta össze az elmúlt hetet a játékos.

A 2001-ben született tehetség a bajnoki szünetben sem tétlenkedett, a nemzeti csapat összetartásai mellett rengeteg energiát fordított játéka fejlesztésére.

-A bajnokság végeztével rögtön belevágtam az egyéni képzésekbe, közel egy hónapot dolgoztam Szegedi Róberttel Sopronban, akivel az erőnléti edzések mellett labdás foglalkozásokat is végeztünk, majd ezután következtek a válogatott összetartások. Most egy kis pihenés következik, de már nagyon várom a felkészülés kezdetét az új csapatommal. Azt gondolom, hogy a fejlődésem szempontjából a lehető legjobb helyre kerültem, a döntésemben is ez játszott leginkább szerepet. Még nagyon korai az esélyekről beszélni, de azt gondolom, hogy nagyon erős csapat épül Debrecenben, komoly célokért küzdhetünk majd mind a bajnokságban, mind a kupában. -zárta szavait a 207 centis bedobó.

fotók: fiba.com