Quirikó Vivien: Több területen fejlődtünk

A vezetőedző szerint a Debreceni Egyetem alakulata az új idényben újra komoly sikereket szeretne elérni.

A DEAC női futsalosai 2021 után idén is felejthetetlen pillanatokkal ajándékozták meg a szurkolókat. Quirikó Vivien tanítványai előbb Kecskeméten a Magyar Kupa fináléjában a Tolnát fektették két vállra, aztán egy héttel később pedig a Budaörs elleni aranycsatát nyerték meg. Trénerünk az értékelésében a duplázás mellett már a következő feladatokról is szót ejtett.

– Pályafutásod során ötödik alkalommal nyerted meg az NB I-et. Még mindig ugyanúgy tudsz örülni a fényes eredményeknek?

– Nem lehet megunni ezt az érzést, mindig felemelő, amikor ünnepelhetünk. Az idei bajnoki cím azért speciális, mert hazai pályán emelhettük magasba a trófeát, ami nekem sem sűrűn adatott meg eddig.

– Tökéletes szezont zártatok, ugyanis a bajnokság mellett a Magyar Kupában is megvédtétek az elsőségeteket.

– Az elején kicsit még akadozott a játékunk, ám aztán elkaptuk a fonalat. A sikerek mellett annak is örülök, hogy az előző idényhez képest több területen fejlődtünk, például mi kaptuk a legkevesebb gólt. Nekem az eredmények mellett a mutatott játék szintén mérvadó, ebből a szempontból sem lehet hiányérzetem, bár mindig lehet előrelépni.

– Tavaly nyáron sokat fiatalodott a gárdánk Sovány Liza, Gajzágó Flóra és Kajári Gabriella szerződtetésével. Róluk mi a véleményed?

– Rengeteget tanultak, ennek köszönhetően fontos meccseken lőttek értékes gólokat. Gabika helyzete kicsit speciális volt, hiszen nála a futball prioritást élvezett, emellett több sérülés is nehezítette az életét. A három lány teljesítménye jó példa lehet a tehetségeknek, mivel láthatják, hogy kitartó munkával milyen szintre lehet eljutni.

– Mekkora átalakulás lehet a keretben?

– Nagyon összetartó ez az együttes, így nem szeretném, ha nagy jövés-menés lenne, bár néhány változás elképzelhető. Amennyiben feljut a női futballcsapat az NB I-be, akkor minden bizonnyal Gajzágó Flórára és Kajári Gabriellára sem számíthatunk. Akadnak kiszemeltjeink is, hamarosan eldőlhet a sorsuk.

– A következő idényben is a duplázás a cél?

– Egyértelműen, és úgy gondolom, ezt várják el tőlünk a szurkolóink is. A bajnokság szeptember közepén rajtolhat, abban bízom, hogy nyolc együttes vállalja az indulást. Akkor sem bosszankodnék, ha több alakulat megerősödne, ugyanis ebből a magyar futsal profitálna. A felkészülést július végén kezdjük meg, a programban edzőtábor is szerepel, és minden bizonnyal idén ismét elindulunk a Thelena Kupán.

– A magyar válogatott pályaedzője vagy, így egy portugáliai utazás szintén vár rád a nyáron.

– Így igaz, hiszen az oroszok helyett mi vehetünk részt az Eb négyes döntőjében július elején. Az elődöntőben a portugálokkal találkozunk, az esélyesség terhe nem minket fog nyomni, de egy meccsen bármi megtörténhet, bízom a meglepetésben. A másik ágon a spanyolok az ukránokkal csapnak össze. Frank Tamás szövetségi kapitánnyal összeállítottunk egy bő keretet, amelybe Torma Lilla, Fülöp Diána, Tóth Nóra, Sovány Liza, Üveges Katalin, Krascsenics Csilla, Horváth Viktória és Nagy Anikó személyében nyolc DEAC-játékos került be. A kontinensbajnokságra eleinte kétnapos összetartásokkal hangolunk, aztán horvátországi felkészülési tornán gyakorolhatunk.

Biró Ádám

Fotók: Derencsényi István