Hazai pályán kezdenek a gladiátorok

A Debreceni Egyetem amerikaifutball-csapata a Dunaújvárossal játssza első alapszakasz-meccsét szeptember 12-én. Kettőből egy keleti rangadót a cívisvárosban lesz.

Két hete már ismert, hogy a Gladiators kivel fog megmérkőzni az őszre első osztállyá avanzsált Divízió I-ben. Mint ismert, a DAK Acél Gorillazzal és a Nyíregyháza Tigerszel hazai pályán, míg a Budapest Cowbells-zel, illetve a Miskolc Steelers-zel idegenben mérkőzik meg a DEAC.

A Magyar Amerikai Futball Szövetség csütörtökön már közzétette a hivatalos menetrendet is, miszerint a gladiátorok szeptember 12-én a gorillákkal mérkőznek meg először. A Dunaújváros a nyáron egy jelentős keretfeltöltésen esett át. Miután az elitliga küzdelmeit (Hungarian Footballl League) nem rendezik meg, így a magyar bajnok Fehérvár Enthronerstől néhány játékos a Gorillazhoz csatlakozott. A Dunaújváros és a Debrecen legutóbb 2016-ban találkozott utoljára. Akkor mind a két alkalommal a gorillák nyertek. Az egyik mérkőzés ráadásul a Divízió I. döntőjében volt.

„Az ellenfeleink közül szerintem az egyik legerősebbet kaptuk az elején. Nagyon nehéz lesz számunkra így a kezdés. De bízunk abban, hogy a felkészülésünk hátralevő része jól fog sikerülni és nem azon fog múlni, hogy mikor játszunk a Gorillazzal” – mondta Gyarmati Ottó, a Gladiators vezetőedzője.

Két keleti rangadó viszont nagyon közel lesz egymáshoz. Szeptember 27-én a Miskolc Steelers vendége lesz a DEAC Gladiators. Majd két hét múlva a Nyíregyháza Tigers látogat a cívisvárosba. Az acélosokkal még sosem találkozott nagypályás meccsen a felnőtt alakulat, a tigriseket pedig eddig még nem sikerült legyőzni ebben a korosztályban.

„Ez az a két csapat, akik ellen szerintem jó mérkőzéseket tudunk majd játszani” – jelentette ki a szakvezető. – „Még az erőviszonyokat nem ismerjük, de én így is kiélezett összecsapásokra számítok. A Miskolc ellen szeretnénk jól debütálni, míg a Nyíregyháza ellen hazai pályán győzni akarunk.”

A szezonrajtig viszont sok munka vár még a gladiátorokra. A felszereléses edzések már elkezdődtek a Debreceni Egyetem Dóczy utcai Sportközpontjában. Augusztusban pedig a négynapos hosszú hétvégén Balatonberényben fognak készülni a cívisvárosiak. Emellett a következő hónap elején vagy az edzőtábor alatt egy felkészülési mérkőzést is vív a Gladiators, amely idén a megerősödött Divízió I-ben bizonyítani akar.

„Nehéz jóslatokba bocsátkozni azután, hogy ennyire felborult a rend a Divízió I-ben. Tavasszal azt mondtam, hogy a rájátszásra eséllyel pályázunk, hiszen erős keretünk volt. A csapatunk most is jó lesz szerintem. Ősszel viszont számunkra nem az a cél, hogy meglepetést okozzunk a felturbózott mezőnyben, hanem egy jó szezont tudhassunk magunk mögött. Továbbá fontos az is, hogy az újoncok sok játéklehetőséget kapjanak. Ezzel pedig már előre is tervezünk a tavaszra, amikor már biztosan pályázhatunk a rájátszásra” – nyilatkozta Gyarmati Ottó.

A hazai mérkőzéseket Debrecenben rendezik meg, ám a helyszínről később ad tájékoztatást a klub.

Fotók: Szolnoki Annamária

 

A DEAC Gladiators Divízió I-es menetrendje:
Szeptember 12. (szombat): DAK Acél Gorillaz (Debrecen)
Szeptember 27. (vasárnap): Miskolc Steelers (?)
Október 10. (szombat): Nyíregyháza Tigers (Debrecen)
Október 25. (vasárnap): Budapest Cowbells (Budapest)