Ilyen már régen volt: Lehengerlő produkcióval nyertek a gladiátorok

A DEAC Gladiators 53-14-re legyőzte a DAK Acél Dunaújváros Gorillazt, Hajdúszoboszlón. Ezzel a sikerrel a Debreceni Egyetem együttese méltóképpen emlékezett meg Kiss Lászlóról.

A Budapest Wolves 2-nél is nehezebb ellenfél várt a gladiátorokra az Absolute Live Divízió I-ben. A DAK Acél Dunaújváros Gorillazt még nem sikerült megvernie a cívisvárosiaknak a szombati napig, és azokkal a fehérvári erősítésekkel, akik érkeztek a Duna-partiakhoz, nem tűnt egyszerű feladatnak ennek a rossz szériának a megszakítása. A mérkőzést Hajdúszoboszlón rendezték, ahol a HSE Rhinos alapítójáról és egykori elnökéről emlékeztek meg a csapatok. A mérkőzés ünnepélyes kezdőrúgását Hajdúszoboszló polgármestere, Czeglédi Gyula végezte el, a Hajdúszoboszlói Sportegyesület elnökének, Marosi György Csongornak a közreműködésével.

A találkozó első akcióját a vendégek vezették, ám a Gladiators védelme gyorsan megálljt parancsolt ennek az akciónak és megkapta a labdát. Az első DEAC-drivenál a Dunaújváros úgy tűnt, hogy kivédekezi az offenzívát, de a saját 30 yardos vonaláról Molnár Gábor Lennox Greent kereste, és az amerikai elkapó két ember szorításában lehúzta a levegőből a malacbőrt és berohant az end zoneba vele. Szabó Lajos extrája sikeres volt (7-0).

A második játékrész elején a Gorillaz közel állt az első touchdown megszerzéséhez, ám a pontszerző terület közelében Gál Kristóf ütötte ki Hegedüs Dániel kezéből a labdát és azzal a lendülettel meg is szerezte azt. Bár Tóth Dávid interceptionjével hamar vendég kézbe került ismét a tojáslabda, a DEAC újfent jól védekezett és ismét támadhatott. Ez pedig nem maradt kihasználatlanul: Németi Soma közeli futása hozta az újabb pontokat (14-0). A gladiátorok parádés teljesítménye folytatódott. Béres Máté is egyszer lehúzta az irányító passzát, amely után nem sokkal Roják Richárd futotta meg a következő TD-t (21-0). A Dunaújváros aztán Hegedüs jó visszahordásával megint remek pozícióba került, de közel az end zonehoz Molnár Péter vetődött rá egy kierőszakolt fumblera. És ha már egy üzlet beindult, akkor ezeket is pontokra váltotta a Gladiators, Erdélyi Áron 25 yardos elkapása már négy labdabirtoklásnyi előnyt jelentett a cívisvárosiaknak a szünetre (27-0). Joggal mehettek a pihenőre mosolyogva a hazai játékosok.

Az örömjáték pedig a harmadik negyedben folytatódott. Már-már menetrendszerű, hogy Boruzs Kevin nem maradhat le a pontszerzők listájáról, 30 yardos elkapása nagyon nehéz helyzetbe hozta a gorillákat (34-0). A főleg futásokra támaszkodó Dunaújváros végül szépített, Novakov Dávid hatpontosa és Beretka József extrája módosított az eredményen (34-7). Azonban a válasz sem maradt el: Molnár még egyszer megtalálta Erdélyit, aki az elkapás után az emberéről látványos mozdulattal lefordult és befutott az endzoneba (41-7). Ezt követően pedig a hajdúszoboszlói Kunkli László is megkapta a lehetőséget, hogy irányítson, amit teljes mértékben kihasznált. Először Horai Krisztiánnak adott egy touchdownt érő passzt (az újonc Horainak élete második meccsén ez volt az első TD-je), majd saját maga is befutott a végzónába (53-7). Előbbivel pedig elindult a futóóra és érvénybe lépett a mercy rule.

Az utolsó játékrészben pedig harmadikszámú irányítóját is pályára küldte a DEAC. A mindössze 16 éves Demkó Balázs élete első meccsén játszhatott. Az egyik passzát ugyan leszedte Zilai János, de a fiatal irányító megtette az első lépéseket a karrierjében. A Gorillaz a végén még szépíteni tudott Hegedüs Dániel futásával, de ez már tényleg csak szépségtapasznak volt elég. A DEAC Gladiators remek teljesítménnyel feledtette a farkasok elleni idegenbeli vereséget, és 53-14-re legyőzte a DAK Acél Dunaújváros Gorillazt története során először.

„Elképesztően örülök annak, hogy ilyen sok pontot szereztünk, mert én egy sokkal szorosabb mérkőzésre számítottam” – értékelt boldogan Gyarmati Ottó, a gladiátorok vezetőedzője. – „Úgy érzem, hogy azokból a hibákból, amiket a Wolves ellen elkövettünk, nagyon sokat sikerült kijavítanunk. A támadósor és a védelem is sokkal jobban működött. Most már az is látszódott, hogy azok a taktikai elemek, amiket hétről hétre gyakoroltunk, ezen az összecsapáson működtek. A Dunaújváros azt játszotta, amire számítottunk, tehát nagyon sok futás, és kevés passz. Nem mellesleg keményen és erősen álltak a meccsbe, viszont szerintem létszámilag kevesebben voltak, mint mi és ez egy kicsit rányomta a bélyegét a teljesítményükre.”

A DEAC Gladiators október 25-én hazai pályán, a Miskolc Steelers elleni keleti rangadón harcolhatja ki a rájátszásba jutást.

Fotók: Bódi Sándor

DEAC Gladiators – DAK Acél Dunaújváros Gorillaz 53-14 (7-0, 20-0, 26-7, 0-7)
Pontszerzők: Erdélyi Áron 2 TD, Boruzs Kevin, Lennox Green, Horai Krisztián, Kunkli László, Németi Soma, Roják Richárd 1-1 TD, Szabó Lajos 5 XP, illetve Hegedüs Dániel, Novakov Dávid 1-1 TD, Beretka József 2 XP