Keleti rangadó a rájátszásért

A DEAC Gladiators a Miskolc Steelerst látja vendégül a Divízió I. alapszakasz záró mérkőzésén. A győztes bejut a playoffba és a Győr Sharksszal fog megküzdeni idegenben a döntőbe jutásért.

Nagyon nehéz elhinni, de a gladiátorok és az acélosok először találkoznak egymással felnőtt nagypályás összecsapáson. És ez az alkalom már óriási téttel rendelkezik, hiszen a párharc győztese kvalifikálja magát az elődöntőbe. Egyéb környezetben egyébként játszott már egymással a két együttes, hiszen 2016-ban a Cellect Aréna Kupán a csoportkörben és a döntőben is egymásnak feszültek a felek, ám mindkét alkalommal a Steelers kerekedett felül. Juniorban egyébként szinte minden szezonban összecsapott a Debrecen és a Miskolc, amiken már kiegyenlítettebb a mérleg.

A DEAC Gladiators egy önbizalomnövelő összecsapás után várhatja a keleti rangadót, hiszen a DAK Acél Dunaújváros Gorillaz ellen 53-14-es sikert ért el Hajdúszoboszlón. A Debreceni Egyetem amerikaifutball-csapata azzal a győzelemmel tartotta életben a rájátszásba jutásának esélyét. Molnár Gábor kiváló formában van ebben a szezonban és pontosan adogatja a labdákat. Emellett olyan elkapósorral rendelkezik, amely sokoldalú és rengeteg potenciált rejt magában. Nem mellesleg a gladiátorok futójátéka is sokat fejlődött a Budapest Wolves 2 elleni találkozóhoz képest. Ráadásul a védelem is egyre jobb formába lendül. Erre az egységre pedig óriási teher fog hárulni a vasárnapi találkozón.

A Miskolc Steelers ugyanis egy kiválóan passzoló gárda, amelynek a lelke a magyar válogatottban is pályára lépő Vasyl Yordan. Az ukrán-magyar irányító a hazai amerikai futball egyik legpontosabban adogató és legmozgékonyabb játékosa még 36 évesen is. És évről évre minőségi elkapók állnak a rendelkezésére az acélosoknál. Fenyvesi Csaba még sok gondot okozhat a debreceni védelemnek, ahogy az amerikai import Charles Wort is. A védelemben pedig erős a passz elleni védekezésük, hiszen két egykori U19-es év játékos is lesi az átadásokat Jónás Máté és Szabó Martin személyében. Az viszont kérdés lesz, hogy milyen erőállapotban érkeznek Debrecenbe az eddig nyeretlen borsodiak, hiszen a koronavírus járvány miatt két hétig nem tudtak edzeni.

 

„Kiélezett mérkőzésre számítok, mert már a felkészülés ellenük is igen nehéz” – emelte ki Kovács Zoltán, a DEAC Gladiators defense koordinátora. – „Vasyl Yordan lekapcsolása az egyik legfontosabb feladatunk, hiszen mégis csak egy HFL-szintű irányítóról van szó, akinek nem szabad túl sok időt hagyni, mert akkor sok fejfájás okozhat nekünk. A Dunaújváros ellen már jól működött a védelmünk és ez annak is köszönhető, hogy újra elővettünk egy régebbi playbookot, amin csak néhány igazítást kellett végrehajtanunk.”

 

A DEAC Gladiators-Miskolc Steelers keleti rangadó november 8-án, vasárnap 13 órakor kezdődik a Debreceni Egyetem Dóczy utcai Sportközpontjának műfüves pályáján (Dóczy József utca 9.). A belépés díjtalan.

A kormány november 3-i bejelentésének értelmében a mérkőzésen kötelező az orrot és a szájat eltakaró maszk használata. Emellett a lelátón minden harmadik széken lehet majd helyet foglalni. A hatóságok minden rendezvényt ellenőrizni fognak, ha kell, pénzbírságot szabnak ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be a szabályokat, azonnal bezárják. A mérkőzésen biztonsági szolgálat is lesz, így aki felszólítás ellenére sem tesz eleget a szabályoknak, azt kivezetik a létesítmény területéről. A klub kéri a szurkolókat, hogy a találkozó alatt ne érintkezzenek a játékosokkal és a szakmai stáb tagjaival ugyanis a továbbjutó csapat már a következő héten lejátssza az elődöntőt.

Fotók: Bódi Sándor
Grafika: Fülep Csaba és Kovács Zoltán