Megtapasztalták a HFL szintjét a gladiátorok

Gyarmati Ottó, a DEAC Gladiators vezetőedzője szezonértékelő interjújában beszélt a csapat teljesítményéről, az importokról, valamint a nyíregyházi játékosokról.

Egy érdekes idényt tudhat maga mögött a Debreceni Egyetem amerikaifutball-csapata, hiszen a koronavírus-járvány nagyon átalakított mindent. Mint ismert, a tavaszi szezonrajt őszre tolódott és addigra a Divízió I. mezőnye is átalakult, több első osztályban szereplő együttes is itt indult. Ezzel a Hungarian Football Leaguebe vágyakozó Gladiators is kipróbálhatta magát közel HFL-szintű együttesek között. Nem mellesleg két amerikai játékos, Lennox Green és Johnathan White is csatlakozott, akik egyértelműen pozitív hatással voltak a csapat játékára. Ugyanez elmondható a Fehérvár Enthronerstől visszatért fiatalokról, vagy a Nyíregyháza Tigerstől érkezett rutinos játékosokról.

Bár nem sikerült a rájátszásba jutást elérniük a gladiátoroknak, így is rengeteg pozitív tapasztalattal zárhatta a 2020-as évet az együttes. Erről pedig Gyarmati Ottó vezetőedző beszélt.

Fotók: Bódi Sándor

Makranczi László: Egyértelműen érdekesre sikeredett szezon volt a csapat számára, főleg a vége. Milyen érzéseid vannak a zárással kapcsolatban?
Gyarmati Ottó: Felemás. Egyrészt örülök, hogy tudta vállalni a csapat a szezont. Tudtunk játszani három mérkőzést, de a koronavírus folyamatosan beleszólt a felkészülésbe, a meccsekbe, ami jelentősen megnehezítette minden együttes és az egész szövetség dolgát.

ML: Mennyire rendezte át a csapat életét a koronavírus-járványt ebben az évben?
GYO: A bajnokság elején nem tűnt vészesnek a dolog. Jól sikerült a felkészülés, el tudtunk menni edzőtáborozni, de ahogy haladtunk előre az időben egyre nehezebb lett. Egyre több játékost veszítettünk el hosszabb-rövidebb időre, illetve a bajnokság elején történt halasztgatások, tologatások hatása az alapszakasz végére hatványozottan kijöttek.

ML: Nyilván voltak azért pozitívumok is az idénybe. Miket emelnél ki?
GYO: Természetesen voltak, nem is kevés. Nagyon szépen fejlődik a csapat, létszámban erősnek érzem a keretet, a játékosok is edzésről edzésre fejlődnek. Sajnálom, hogy az a lendület, ami a Gorillaz ellen megvolt, a Steelers ellen valahogy elfogyott. Nagyon sok negatív tényező befolyásolta azt a mérkőzést, ezeket a jövőben máshogy kell kezelni.

ML: Közel HFL-szintű együttesekkel mérkőzött meg a DEAC. Ez mennyit jelenthet egy évek óta Divízió I-ben küzdő és HFL-be vágyó Gladiators számára?
GYO: Remek lehetőség volt lemérni a saját szintünket a többi csapathoz képest. Nyilván egyik csapat sem a legerősebb keretével játszott ellenünk, de azért mindenhol voltak nagyon rutinos, remek játékosok. Úgy gondolom, azért ezektől a kluboktól még messze vagyunk, de azon dolgozunk, hogy egyre közelebb kerüljünk hozzájuk.

ML: Először tudott a Gladiators indulni egy idényben importokkal a keretben. Mennyit segített a csapatnak szerinted Lennox Green és Johnathan White érkezése?
GYO: Ők nem csak a pályán voltak hatalmas segítség, hanem edzéseken és a pályán kívül is. Remek csapatjátékosok, sokat segítenek, nagyon sokat tanultak tőlük a játékosok. Mi az import ügyben is úgy szerettünk volna tervezni, hogy hosszútávra, tartósan itt legyenek az importok, ne csak a szezonra jöjjön pár playmaker, akik majd elviszik a showt.

ML: És természetesen Nyíregyházáról is érkeztek igen nagy rutinnal rendelkező játékosok. Ők milyen hatással voltak a csapatra?
GYO: Nagyon motivált, tapasztalt játékosok érkeztek Nyíregyházáról. Abszolút profi hozzáállással csatlakoztak mind az edzésekhez, mind a meccsekhez. Innen is szeretném megköszönni nekik, hogy velünk tartottak a szezonban. Remélem, ez a fajta együttműködés nem fog megszakadni a jövőben sem.

ML: Nyilván ködbe burkolózik a következő szezon, de előreláthatóan mit szeretnél látni 2021-ben az együttestől?
GYO: Az első és legfontosabb, hogy maradjon együtt a keret. Tudjunk edzeni, tudjuk folytatni azt az utat, amit elkezdtünk. Minden adott ahhoz, hogy egy stabil, erős Divízió I-es csapat legyünk az elkövetkező években. Nagyon remélem, hogy ez a járvány dolog mihamarabb lecseng, tudunk megint toborozni, és újra be tudjuk indítani az utánpótlás bázisunkat.