Az első harmadban úszott el a meccs

Nincs mit tagadni, jókora pofonba szaladtak bele a mieink a MAC HKB elleni mérkőzés első harmadában. A hátralévő 40 percben a debreceni legénység megpróbált megújulni, de ahogyan az történni szokott, hiába küzdöttek, nyomtak, a gólszerzés a találkozó 53. percéig nem jött össze.

Az ellenfél csapatából hiányzott a sérült Schlekmann és Maculay, az egyetemisták keretéből Hári mellett a lovaglóizom sérülésre panaszkodó Berta sem öltözött be. Jó iramú, nyílt sisakos játékkal indult a meccs, a vendégek rengeteget korcsolyáztak és már a debreceni védőharmadban zavarták a mieinket. Hetényi Zolinak rögtön dolga is akadt, Terbócs lövését kellett hárítania. A 3. percben váratlanul vezetéshez jutott az ellenfél; Pozsgai tüzelt a kékről, Hetényi Zoli semmit nem látott a kapuja előtt tolongó játékosoktól.  A mieink próbáltak feljebb kapcsolni, a 6. percben azonban Dalecky-t kiállították, a védekezésre terelődött a hangsúly. 06.56-nál a fővárosi együttes Tornyai révén újra betalált és már két góllal ment a MAC. Kevesebb, mint egy perc múltán Novotny is kiült, a hátrányt azonban kivédekezték a debreceniek. Közben Hetényi Zoli is bemutatott egy nagy bravúrt, már túlcsúszott rajta a pakk, de visszanyúlva kisöpörte a gólvonalról. 11.24-nél Sándor Flórián került a büntetőpadra, a fórban keményen nyomott az ellenfél, de Hetényi Zoli vezetésével ezt is sikerült gól nélkül letudni. A folyamatos védekezés nyilván sok energiát kivett a mieinkből. 15.31-nél Terbócs passzával Orban Brance ugrott ki és értékesítette a ziccerét. Két perccel később a védőharmadában szerzett korongot a MAC, az akció végén Nagy Krisztián talált be közelről. A MAC játékosai már a védőharmadunkban letámadták, folyamatosan zaklatták a mieinket, igyekeztek meggátolni az indításainkat, eközben életveszélyesen kontráztak. A vendégcsapat fölényben hokizott, 24-szer találták el a debreceni kaput, mi 11 alkalommal vettük célba Bálizs ketrecét. A harmad fekete krónikájához tartozik, hogy az 58. perc táján Kozma Fecót fejen találta egy debreceni lövés, le kellett támogatni a pályáról.

A 2. játékrészt lendületesen, ugyanakkor óvatosabb hokival indították az egyetemisták, beszorították az ellenfelüket, akik jobbára csak védekeztek. A 28. percben Garát került a büntetőpadra. A 30. percben Bugár is hasonló sorsra jutott, majd a harmad végén újra Garát következett. A második etapot végig támadták az egyetemisták, 19-6-ot mutatott a kapura lövési statisztika. A játékrész gól nélküli döntetlennel zárult; Bálizs jól védett, de mi is megkönnyítettük a dolgát, a legtöbb lövésünk ugyanis félmagasan, középre érkezett.

A 3. harmadban tovább rohamoztak a mieink. A játékrész legelején Vokla ajka felrepedt, ő sem tudta folytatni a találkozót. Egymás után vezettük a veszélyes támadásokat, Bálizsnak szerencséje, volt, kétszer is” kisegítette” az elmozduló kapu. A 47. percben Orban Blake került a büntetőpadra, a létszámhátrány azonban gól nélkül telt le. Magasabb fordulatszámra kapcsolt a fővárosi együttes, Hetényi Zolinak többször akadt dolga. Az 51. percben egy védelmi megingás nyomán Kreisz megszerezte a MAC újabb gólját. Az egyetemisták rengeteg munkája a harmad vége felé végre eredményt hozott; 52.12-nél Izacky száguldott el, alsó sarkos lövésével szemben Bálizs tehetetlen volt! Ezután végig nagy erővel rohamozott a debreceni együttes, de nem sikerült bevinni az újabb találatot.

Ez a mérkőzés sajnos, már az első harmadban elment. A 2. harmadban még lett volna esély a fordításra, ha a lövéseink hatékonyabbak, de nem így történt, ezért jelentősen megcsappant a srácok önbizalma. A találkozónak nyilván megvannak a tanulságai, amelyeket majd értékelni kell, a végeredményt azonban jó lenne a lehető leghamarabb elfelejteni!

A mérkőzés után David Musial eléggé lehangoltan nyilatkozott.

Nem tudom, mi történhetett – mondta a vezetőedző. – Nagyon jó edzéseink voltak egész héten, mindenki keményen dolgozott. Az első 20 percben szörnyű volt, amit mutattunk. A második harmadra jó játékkal jöttünk ki, ám a gólok elmaradtak. A harmadik játékrészben ismét sok lehetőségünk volt, de ha nem lövünk gólt, gólokat, akkor bizonytalanná válik a csapat. Ez a mérkőzés nem sikerült úgy, ahogyan akartuk, de tanulnunk kell belőle.”

Derencsényi István fotói a mérkőzésről

2020.10.18. 18.30 Debreceni Jégcsarnok
EL 33
DEAC – MAC HKB Újbuda 1-5 (0-4, 0-0, 1-1)
Gólszerzők: Izacky, illetve Pozsgai, Tornyai, Orban Br., Nagy Kr. és Kreisz

=Müller Károly=