Balszerencsés góllal veszítettünk, de nálunk az előny

Vasárnap este a Megyeri úti Jégcsarnok volt a helyszíne az UTE és a DEAC sorrendben negyedik összecsapásának. A hazaiak négy sorozásra készültek, míg a mieink alig több, mint három sor játékossal vágtak neki a mérkőzésnek. A debreceniek keretéből ezúttal is hiányzott a sérült Kozma, míg Filbrandt visszakerült a harmadik bekkpárba.

Ahogyan az várható volt, a találkozó elején a házigazdák léptek fel támadólag, a mieink a gyors kontrákra építették a játékukat. A 2. percben Dalecky indult meg, középre adását Izacky tűzte rá, Rajna azonban a helyén volt. A pályán folyamatosan pulzált a meccs, de mind a két csapat óvatosan hokizott, nem vállaltak fölösleges kockázatot. A 4. percben Filbrandt jutott lövéshez, Rajnáról kijött a pakk, a lilák kapusa azonban rávetődött a kipattanóra. A harmad közepe táján teljesen kiegyenlítődött a játék, folytatódott a komoly taktikai csata. A 18. percben Stadel került a büntetőpadra, a hátrányban felálltak a mieink, jól járt körbe a pakk, Rajnának többször akadt dolga, gól azonban nem született. Az első harmadban többször veszélyeztettek a debreceniek, kétszer annyit lőttek kapura, mint az ellenfél, a gól nélküli döntetlen állás azonban nem változott.

A 2. játékrész elején elcserélték magukat az újpestiek, a 25. percben viszont fordult a kocka; Kloz-t állították ki.  A következő két percet erősen megnyomták a hazaiak, Hetényi Zolinak kétszer is bravúr kellett a mentéshez. A harmad felénél újra vittünk egy remek kontrát, Rajna eszén azonban nem sikerült túljárni. 30.22-nél Benk játszotta vissza a korongot a kapu mögül, az érkező Just pedig megszerezte az UTE vezető gólját. Továbbra is támadásban maradtak a hazaiak, a mieink nem becsülték meg eléggé a korongot, a rövid felszabadítások nyomán gyorsan visszakerült a pakk a védekező zónánkba. 36.45-nél Benk keménykedett, de alig pár másodpercet tölthettünk emberelőnyben, Turcotte-ra is ráfújtak egy két percest, magas bot használata miatt. A 4 a 4 elleni játékban a mieink voltak aktívabbak, a gól azonban nem akart összejönni. Az etap végén Kiss Roland indult meg szólóban, túl közel vitte azonban a pakkot Rajnához, így a lövése elakadt a kapusban. 38.54-nél nagyszerű támadást vezettek a mieink; Kuleshov lökete még kipattant, Filbrandt azonban hajszálpontos lövéssel egyenlített. Sajnos, nem volt időnk az örömre; a középkezdés után nem figyeltünk a harmadba belépő Sikorcin-ra, aki ezt 39.06-nál felső sarkos góllal büntetett.

A 3. harmad elején folytatódott az oda-vissza hoki, a mieink azonban pontosabban építkeztünk, mint korábban. A 47. percben üres kapuig játszottunk egy akciót, Izacky helyzete azonban kimaradt. 48.44-nél „szeme volt” Berta keresztpasszának, a pakkot Kiss Roland lőtte be a hosszú alsóba. Az 56. percben Turcotte és Pokornyi tűzött össze, a hátralévő idő viszonylag csendesen lecsordogált, úgy tűnt;, a felek belenyugodtak abba, hogy újabb harmad következik.

A szünetet követően a jégen tovább folyt a pulzáló játék, helyzetek sorával mind a két oldalon. 67.10-nél Pokornyit küldték ki magas bot miatt, David Musial azonnal időt kért. Az előnyben gyorsan felálltak a mieink, türelmesen adogattak, de az újpesti védelem nem hibázott, a lövéseket pedig védte Rajna. Az ellenakcióból Stadel veszélyeztetett, Herényi Zoli egymás után kétszer is nagyot fogott.  A 77. percben Berta került a büntetőpadra, a hátrányt azonban kivédekezték a debreceniek. Utána Novotny szólója maradt ki, ezzel véget is ért a IV. harmad.

Az V. harmadban egyre fáradtabban mozogtak a játékosok, szinte gépiesen gördültek oda-vissza a támadások. Két perccel az etap kezdete után veszélyes akció vittek a mieink, Izacky azonban nem tudta góllal befejezni. 85.59-nél számunkra roppant balszerencsés góllal dőlt el a maratoni hosszúságú meccs, Kiss Phil lövése Hetényi Zoliról magasra pattant és beesett a gólvonal mögé…

Bármilyen bosszantó dolog is egy ilyen góllal veszíteni, a srácoknak gyorsan túl kell tenni magukat ezen a nem igazán felemelő élményen. Ez a meccs az újpestieknek jóval fontosabb volt, hiszen az utolsó lehetőséget kellett megragadniuk. Mi viszont még mindig jelentős előnnyel vághatunk neki a kedd esti találkozónak, mivel „mindössze” egy mérkőzést kell behúzni az elődöntőhöz. A tanulságokat viszont feltétlenül értékelni szükséges. Az ellenfél tanult a korábbi kudarcokból, most rajtunk a sor. Talán a legfontosabb, hogy nem lehet kizárólag a kontrákban bizakodni, többször kell higgadtan és tudatosan építkezni. Vasárnap túl sok volt az védekező zónánkból kidobott korong, mivel ezekből az ellenfél újra és újra támadásba lendülhetett. A folyamatos koncentráció is létkérdés, hiszen ennyi kidolgozott helyzetet nem lehet gond nélkül kihasználatlanul hagyni. És ami a legfontosabb, azt kell a srácoknak tudatosítani, hogy hazai környezetben nemcsak meg kell nyerni, meg is tudjuk nyerni a következő mérkőzést! Természetesen ehhez a saját játékunkat kell játszani, pontosabban, mint legutóbb tettük. Óriási lehetőség küszöbén állunk, de az utolsó ajtón be kell még lépni, ami nagyon nehéz, de a mi kvalitásainkkal korántsem lehetetlen. Bízunk abban, hogy a felelősség nem veti vissza a srácokat, ellenkezőleg; még bátrabb, még elszántabb játékra sarkallja őket!

A találkozót az Erste Liga TV élőben közvetíti. Kérjük a kedves Közönséget, hogy hogy otthonukból is buzdítsák, támogassák, segítsék győzelemhez a fiainkat!

A mérkőzés után a mieink részéről Kecskeméti Áron nyilatkozott.

Szerintem elmondhatja mindkét oldal, hogy bármelyik csapat nyerte volna ezt a sokáig húzódó mérkőzést, az megérdemelte volna a győzelmet, hiszen mindkét oldalon alakultak ki komoly helyzetek – szögezte le a DEAC másodedzője. – Tudtuk, hogy ez egy egyszer valamelyik oldalra eldőlő meccs lesz, ma nem nekünk volt szerencsénk.”

2021-03.07. 18.30 Újpesti Jégcsarnok
EL 196
UTE – DEAC 3-2 (0-0, 2-1, 0-1, 0-0, 1-0)
Gólszerzők: Just, Sikorcin és Kiss P., illetve Filbrandt és Kiss R.

=Müller Károly=

Összefoglaló

Fotók: utehoki.hu