Bravúros fordítás, megérdemelt győzelem

Szeptember 25-én este a kétszeres Erste Liga-bajnok FTC-Telekom együttese látogatott Debrecenbe és a papírforma szerint ők voltak a találkozó esélyesei. A tényleges erőviszonyok felmérésére kevés kapaszkodó kínálkozott, tekintettel arra, hogy a fővárosi csapat az idei első tétmeccsére készülődött, de a mieink is csak egy találkozón voltak túl, ahonnan szoros küzdelem után egy pontot sikerült hazahozni. Az utolsó DEAC-FTC összecsapásra még a múlt szezon vége felé, február 17-én került sor, erről a meccsről a debreceni drukkerek szép emlékeket őriznek: a srácok Filbrandt mesterhármasával és az 5-2-re megnyert 3. harmaddal 8-6-ra győztek a favorittal szemben.

A péntek esti meccsen a debreceni keretből hiányzott a lábadozó Molnár Dávid és Gönczi Lajos is, a vendégek nélkülözték az NHL-t is megjárt Keaton Ellerby-t, de így is négy komplett sorral léptek a jégre.  A találkozó első percei nagy iramú játékot hoztak, a védelmek azonban jól zártak mind a két oldalon. Az első kiállítást a fővárosi együttesnél jegyezhettük fel, Tóth Gergő kapott 2 percet bottal akasztásért. Az előnyben felálltak az egyetemisták, Szűcs közeli lövését azonban fogta a zöld-fehérek kapuvédője. Gyors támadásokat vezetett a vendégcsapat, a 6. perc táján nagy helyzetet alakítottak ki, de a pattogó korong kijött a bal vasról. A 8. percben megfogyatkoztak a debreceniek, Novotny-t ültették a büntetőpadra. A hátrányt sikerült kivédekezni, 10.20-nál azonban megszerezte a vezetést az FTC, az üresen hagyott Tóth Gergő talált be a mieink hálójába. A 13. percben Novotny közelről próbálkozott, Arany azonban ismét a helyén volt. 14.53-nál Berta kapott 2 perces kisbüntetést, de az újabb hátrányt is sikerült gól nélkül megúszni. 17.34-nél az idegesen hokizó Tóth Adrián került a büntetőpadra. A fórban üres kapuig játszottunk egy helyzetet, a lehetőség azonban kimaradt. Az utolsó perc közepén Szűcs Istvánt hozták ki a játékvezetők, a vendégek pedig négy másodperccel a harmad vége előtt kihasználták az emberelőnyt; Hodgman középre adását Tóth Adrián értékesítette. Az első etap kiegyenlített játékot hozott, 11-12 volt a kaput eltaláló lövések száma, a hazai befejezések azonban nem sikerültek.

A harmadközi szünetben David Musial igyekezett motiválni a játékosait. Az edzői intelmek megtették a hatásukat, a 2. játékrész elején gyorsan kiderült, hogy a srácoknak vannak még tartalékai. A mieink gyors és energikus hokival lepék meg az ellenfelet, akik gyakran a harmadukból is nehezen tudták kijuttatni a pakkot. 24.32-nél Izacky kapott 2+10 percet palánkra lökésért, a kiállítás megtörte egy időre a hazaiak lendületét. Négy másodperccel a kiegészülés után balszerencsés körülmények között újabb gólt kaptunk; a kapunk előtti tolongásba belőtt korong Tóth Adrián ütőjét érintve vánszorgott át a gólvonalon… A srácok azonban rövidesen ismét szorongatni kezdték a vendégeket. Ebben közreműködött Karmeniemi is; a keménykedő finn, egymás után kétszer a büntetőpadon kötött ki. A második fórt sikerült is gólra váltani, 33.56-nál az agilisan hokizó Kloz visszatett korongját Novotny verte be. Tovább támadott az egyetemista alakulat; a harmad 17. percében Hári szöktette Kuleshov-ot, aki nagy lövést küldött az FTC kapujára, de Arany fölé ütötte a pakkot. 38.50-nél Hegyi Ádám a közönség közé lőtte a korongot, joggal kapott két percet játékkésleltetésért. Karmeniemi továbbra sem fért a bőrébe; dupla fórba kerültek a mieink. Foggal-körömmel védekezett a Fradi, de hiába; 39.59-nél némi korongjáratás után Kloz remek átadását Izacky értékesítette, egy gólra zárkóztunk fel, egy több, mint biztató harmad végén. 14-7 volt a kaput eltaláló lövések száma, ami jól mutatja az egyetemisták fölényét.

A 3. harmad elejére áthózódott emberhátrányát kivédekezte az FTC. Kemény harc folyt a jégen minden korongért, a mieink továbbra is energikusan és élesen hokiztak. A 45. percben ismét hátrányba kerültünk, ezúttal Sándor Flóriánt állították ki, majd a másik oldalon Boros kisbüntetése következett. 49.42-nél Berta is két percet kapott, a hátrányban Kuleshov lépett ki ziccerben, de a lehetőség kimaradt.  54.24-nél viszont sikerült kiegyenlíteni; Hári lövésébe Pestunov tette bele az ütőjét és máris 3-3 állt az eredményjelzőn. Nagy izgalmakat hozott a harmadból hátralévő idő, mindkét együttes megpróbálta kicsikarni a döntést, Hetényi Zoli még védett egy hatalmasat, de az eredmény már nem változott.

Az öt perces hosszabbításban viszonylag gyorsan eldőltek a legfontosabb dolgok. 61.02-nél Tóth Adrián szabálytalankodott, a debreceni szakvezetés időt kért; 4 a 3 ellen folytatódott a ráadás. 62.18-nál egy kapu előtti kavarodás során Hári volt a legszemfülesebb, megszerezte a negyedik találatunkat. A vendégek kislest reklamáltak, de a játékvezetők videózás után helybenhagyták az eredményt.

A mérkőzés végén méltán ünnepelt a csapat és a közönség is, a mieinknek kicsit halványabb kezdés után sikerült átlépni a saját árnyékukat és mindvégig kiélezett, kemény csatában megérdemelten győzték le a bajnokcsapatot. A srácok nagyot küzdöttek, képesek voltak a meccs közben megújulni, megfordították a találkozó állását, ami biztató előjel a jövőre nézve.

A bravúros fordítás körülményeiről David Musial vezetőedzőt kérdeztük.

Hogy őszinte legyek, 0-3 után azt kérdeztem magamtól; Jesszusom, mi történt itt? – kezdte válaszát a szakvezető – De a srácok gyorsan felébredtek és a harmadok után mi is próbáltunk beszélni velük. Egyre jobban visszajöttünk a játékba, egyre jobban mentek a lábak és ezzel együtt egyre több lett a lehetőségünk is. Persze ez a sport, egyszerűen nem lehet feladni! Nem kell az eredménnyel foglalkozni, hanem csinálni a dolgunkat, együtt hajtani, együtt küzdeni!

FOTÓK A MÉRKŐZÉSRŐL

2020.09.25. 18.30 Debreceni Jégcsarnok
EL 5
DEAC – FTC-Telekom 4-3 hu (0-2, 2-1, 1-0, 1-0)
Gólszerzők: Novotny, Izacky, Pestunov és Hári, illetve Tóth A.(2) és Tóth G.

=Müller Károly=