Egy meccset behúztunk a kötelező négyből!

Kedden este elkezdődtek a negyeddöntők a idei ERSTE Ligában. A vetélytársak előzékenyen meghagyták nekünk a két legmasszívabb magyar csapat egyikét, így nyilvánvaló volt, hogy az újpestiek ellen már az elején nagyon kemény összecsapásra lehet számítani. A lilák együttesében újra pályára lépett Just Kyle, míg az egyetemistáknál a sérüléssel bajlódó Kozma helyén Mihalik András öltözött.

Ahogyan az várható volt, küzdelmes, kemény hokival indult a mérkőzés, mind a két csapat erősen védte a saját harmadát. Valamivel aktívabban kezdtek a mieink, az első két percben Rajnának többször is dolga akadt, míg Hetényi Zolinak nem volt védeni valója. 04.12-nél kontráztak a debreceniek, Kuleshov és Hári lépett el, majd az orosz támadó laposan eltette Rajna mellett a pakkot. A következő támadás végén jelzett a kapuvas, a játékvezetők azonban némi videózás után nem ítéltek gólt. A hatodik percben Kiss Patrik középtávoli bombáját védte az UTE kapusa. 07.27-nél az első sorunk vezetett remek akciót; Turcotte kanyarodott be nagy sebességgel a bal oldalról és Rajna lába között lőtte be a korongot. Hetényi Zoli is egyre többször volt munkában, a harmad felénél egy bedobókörből leadott bombát hatástalanított, a másik oldalon Turcotte szólóját védte Rajna. Az első harmadban óramű pontossággal működött a mieink védekezése, mindenhová odaértünk, a vendégek nem találtak fogást rajtunk. 13.02-nél Molnár Dávidnak kellett kiülnie két percre, a hátrányt azonban viszonylag simán lepergettük. 19.47-nél Varga szabálytalankodott, az emberelőny java része áthúzódott a következő etapra. Az első harmadban kiegyenlített játék folyt a jégen, az újpestiek is sokat veszélyeztettek, de a befejezések terén az egyetemisták voltak pontosabbak.

A 2. játékrészben gyorsan sikerült gólra váltanunk az emberfórt; a felállt védelem elleni játékban hátra került a pakk Voklához, aki elemi erővel vágta azt a felső sarokba! A harmad negyedik percében a leshatáron tanyázó Dalecky kapott egy indítást, nagy helyzet alakult ki Rajna ketrece előtt, de a játékszer végül fölé pattant. 25.08-nál Rafaj lőtte ki a korongot a lelátóra, újra létszámfölénybe kerültünk. A lehetőség ezúttal kimaradt, a legnagyobb helyzet   Novotny nevéhez fűződik, aki a kapuvasat találta el Kloz beadásából. Alig több, mint másfél perccel később Hetényi Zoli szólót fogott, majd nem sokkal később egy életveszélyes újpesti kontránál védett hatalmasat. Egyre frusztráltabbá váltak a vendégek, a 34. percben Sikorcint vitték ki 2 percre, majd 38.52-nél Bodó csapott oda Turcotte-nak, ő is a büntetőpadra került. A középső harmadban többet támadott a debreceni együttes, azonban három emberelőnyünk is kihasználatlan maradt, ami nagy luxus volt egy ennyire erős csapattal szemben.

Oda-vissza pulzáló hokival indult a 3. harmad, mind a két kapu gyakran forgott veszélyben. 43.55-nél Bogesic-et állították ki, nem kis munka árán sikerült a hátrányt kivédekezni. 49.53-nál váratlan fordulat következett; korongot szereztek a lilák a védekező zónánkban, Bodó lövése egy hazai védőn megpattant és az ellenkező sarokban kötött ki. Csak egy pillanatra lazult a mieink figyelme és a pár másodperccel később már a második góljukat szerezték a lilák; Benk vett észre egy apró rést és kihasználta a lehetőséget. David Musial azonnal időt kért, hogy megállítsa az újpestiek felzárkózását. A vendégcsapat nagy erőket mozgósított az egyenlítésért, de a mieink kontrái is mindig veszélyt hordoztak. 57.28-nál az UTE szakvezetője kért időt, majd Rajna is elhagyta a kapuját. 58.58-nál Novotny-t kiállítottak, 6 a 4 ellen támadtak a lila-fehérek, de így sem tudtak kiegyenlíteni.

A playoff-meccsek sajátossága, hogy a lényegük egyetlen kérdésbe sűríthető össze; ki győzött?! A mieink győztek, így 1-0-ra vezetnek a negyeddöntős összesítésben az újpestiekkel szemben. A debreceni srácok remekül helyt álltak, eredményesen és jól hokiztak, így is akadtak azonban tanulságok, melyeket a szerda esti mérkőzésen figyelembe kell venni. Az első és talán legfontosabb, a koncentráció témakörbe tartozik; az első meccsen csupán néhány másodperc „esett ki” és máris a nyakunkon volt az ellenfél. A második a helyzetkihasználás, ami még jobb is lehetett volna, ha nagyobb százalékkal értékesítjük az emberfórjainkat. Összességében valamennyi játékosunk dicséretesen teljesített, a kapusok nagy csatáját a mi fiúnk nyerte; Hetényi Zoli 46 lövést hárított, 95,83 %-os hatékonysággal védett.

A második mérkőzés, ha lehet még nehezebb lesz, mivel az újpestiek is elemezni fogják a történteket. Az újabb összecsapás ma 18.30-kor kezdődik, ahol érvényesíteni kell/kellene a nehezen megszerzett pályaelőnyt. A debreceni szimpatizánsok kedd este jól szurkoltak, hasonló eredményességben bízunk ezúttal is! A második megmérettetést is az Erste Liga TV közvetíti élőben.

David Musial, vezetőedző így kommentálta a találkozót.

Úgy gondolom, hogy taktikailag nagyon jól játszottunk, három szép három gólt szereztünk. A két kapott gólnál vétettünk hibákat, ami előfordul, de ki fogjuk javítani. A lényeg az, hogy 1-0-ra vezetünk. Holnapra sok vizet kell innunk, kipihenni magunkat! Lesz egy rövid edzés és egy rövid videózás, azután megyünk tovább a következő mérkőzéssel.

2021.03.02. 18.30 Debreceni Jégcsarnok
EL 184
DEAC – UTE 3-2 (2-0, 1-0, 0-2)
Gólszerzők: Kuleshov, Turcotte és Vokla, illetve Orbán és Benk

A negyeddöntő állása: 1-0

=Müller Károly=

Derencsényi István fotói a mérkőzésről

Összefoglaló