Ezen az estén semmi sem jött össze

Ismerjük be, vasárnap este még az óvatosabb hazai szurkolók is betervezték a három pontot a mieinknek. Miért is ne tették volna, hiszen az Vasas HC a tabella legvégéről várta a folytatást, míg az egyetemisták nagyrészt sikeresen meneteltek. A listán nyilván ott van az Újpesten elszenvedett vereség is, de azt nyugodtan lehetett kisiklásnak tekinteni. A DEAC csapatában Gönczi Lajos kezdett, a vendégeknél két újonc is bemutatkozott, a ERSTE Ligában már látott orosz Veshutkin és a lett Ozols személyében.

A mérkőzés elején semmi nem utalt arra, hogy ezen az estén gondok lehetnek. A korongbedobás után Kloz azonnal indította a honfitársait, de Izacky közeli lövése kipattant Tóth mamutjáról. Jó iramú játék zajlott a pályán, a vendégek kontrákra rendezkedtek be, Gönczi azonban magabiztosan hárított. A 3. percben a piros-kékektől Farkas került a büntetőpadra. Az előnyben felálltak és jól adogattak a mieink, Kloz nagy bombája azonban a Vasas kapusának zsákmánya lett. A hazaiak folyamatosan tüzeltek, a fővárosi csapat viszont veszélyes kontrákat vezetett. A 7. percben Göncziről hosszan előre pattant a korong, szerencsére nem lett gond belőle. 08.40-nél Berta 2+10 percet kapott palánkra lökésért, de a kapusunk jól dolgozott emberhátrányban is. A harmad felénél Tóth kikorcsolyázott egy előre vágott korongra, Szücs gyorsabb volt, de a hálóőr az utolsó pillanatban visszaért a ketrecébe. 11.38-nál Czakó ült ki, de az előnnyel megint nem tudtunk mit kezdeni. A harmad második felében számos jó helyzetet alakítottunk ki, a debreceni gól viszont továbbra is váratott magára.

A 2. játékrészt magasabb fordulatszámon indították a mieink. Pár másodperccel a kezdés után Izacky bombája kijött Tóthról, Novotny azonban fölé lőtte a pakkot. A légiósok akciója néhány pillanat múltán eredményt hozott; Novotny Izacky-hoz passzolt, tőle Dalecky kapta a pakkot és nem hibázott! 23.22-nél Dalecky és Ozols hagyta el a jeget, a debreceni csatár sportszerültlen magatartás miatt, a lett pedig durva játékért. 26.00-nál váratlanul kiegyenlített a Vasas; Veshutkin középre adását Szlama lőtte be. Pontosan 23 másodperccel utóbb Kiss Roland ült ki két percre; a vendégek fórját gond nélkül pergettük le, sőt, Novotny vitt egy gyors kontrát is, Tóth azonban a helyén volt. A 10. percben újra a légiós sor kevergetett, de gól megint csak nem születetett. Röviddel később Kuleshov tört ki, de mellé vágta a pakkot. 33.53-nál Szalma lopakodott befelé a jobb oldalról, a védőink nem támadták, a piros-kék csatár lövése éppen befért a vas és Gönczi Lajos között. Az egyetemisták az egyenlítésért támadtak, de a Vasas agresszív letámadásai komolyan megnehezítették a dolgukat. Gond volt a lövésekkel is; a zömük a vendégkapus mellvédőjét, vagy a mamutját találta el. A 38.17-nél Schmál bevert egy palánkról visszapattanó korongot, két góllal elléptek a piros-kékek. Az utolsó percben elcserélte magát az ellenfél, de az emberelőnyünket félbevágta a harmadközi szünet.

A 3. harmad elején a vendégek kivédekezték az áthúzódó kiállítást, 41.28-nál azonban ismét emberfórba kerültünk, ezúttal Páterka ült le a büntetőpadra. 44.33-nál Farkas kapott 2+2 percet, az első nyolc percet gyakorlatilag előnyben hokizhattuk végig. Folyamatosan támadott a debreceni legénység, a gól azonban csak nem akart megszületni, várható volt, hogy a sok kihagyott helyzet előbb-utóbb megbosszulja magát. Sajnos, így is történt, 54.19-nél Ozols kék vonalas lövése beakadt, majd 54.49-nél egy kontrából Bödök volt eredményes. A srácok érthető módon egyre frusztráltabbá váltak, de az utolsó percekben is becsülettel mentek előre. 56.50-nél még kihozták Izacy-t, az utolsó perceben pedig Czakót is, de ekkorra már minden lényeges kérdés eldőlt.

Ezen a találkozón a mieinknek egyszerűen semmi sem sikerült, az angyalföldiek viszont igencsak jó napot fogtak ki, különösen a kapusuk védett remek formában. Váratlan és fájó vereséget kellett elkönyvelnünk, a jövő heti, Titánok elleni mérkőzés előtt azonban lesz idő levonni a konzekvenciákat.

David Musial vezetőedző a találkozó után tárgyilagosan, korrekten nyilatkozott.

Úgy gondolom, hogy jól kezdtük a mérkőzést, hiszen három óriási helyzetünk is adódott, de sajnos, nem szereztünk gólokat. Ha megnézzük, hogy 57 kapura tartó lövésünk volt és abból csak egy lett gól, rá kell jönnünk, ez egyszerűen nem elég. Természetesen ki kell emelni, hogy a Vasas kapusa elképesztő meccset játszott. Sajnos most vesztettünk; beszélni fogunk róla, kielemezzük és készülünk a következő, Fehérvár elleni találkozóra” – zárta szavait a szakvezető.

2020.11.22. 18.30 Debreceni Jégcsarnok
EL 36
DEAC – Opten Vasas HC 1-5 (0-0, 1-3, 0-2)
Gólszerzők: Dalecky, illetve Szlama, Szalma, Schmál, Ozols és Bödök

=Müller Károly=