Győztesen tértünk haza a Tüskéből

Most már beismerhetjük, egy kicsit tartottunk a FTC elleni kedd esti mérkőzéstől, ami nem is volt alaptalan, hiszen november második felében két komoly vereséget kellett elkönyvelnünk. Azóta persze javítottunk a Titánok ellen, de így sem lehetett biztosra venni, hogy a mieink kilábaltak a hullámvölgyből. Reméljük, ezután már joggal megtehetjük és nem csupán a végeredményből kifolyólag. Az egyetemista srácok az első pillanattól kezdve olyan elszánt és bátor hokit produkáltak a Tüskecsarnokban, amire nem számítottak az ellenfelek. Ezen az estén a mieink szállították a meglepetést.

Nagy iramú, változatos játékkal indítottak a csapatok, a mieink a megilletődés legapróbb jele nélkül, bátran hokiztak, ami kimondottan biztató volt a meccs egészére nézve. A találkozó 3. percében 2 az 1 ellen kontráztak a hazaiak, Hetényi Zoli azonban magabiztosan hárította a lövést és az ismétlést is. Rövidesen újra helyzetbe kerültek a vendéglátók, de a kapusunk eszén nem tudtak túljárni. Enyhe fölényt harcolt ki az ellenfél, ám a debreceni védelem biztosan állt a lábán. A mieink 07.06-nál megszerezték a vezetést; Kiss Roland lövése oldalra pattant az FTC kapusáról, a jókor, jó helyen tanyázó Pestunov pedig fonákkal betalált. 08.22-én Boros kapott 2 percet gáncsolásért. A fórban előbb Szűcs éles szögből leadott lövését hárította Arany, majd Bogesic távoli bombáját fogta. 16.28-nál Roczanov is kiült, de a második előnyünket sem sikerült gólra váltani. Az utolsó percben Pavuk sózott oda egy debreceni játékosnak, ő is a büntetőpadon kötött ki. Az első etapban többet lőttek kapura a mieink, a játék összességében rendben volt, az emberelőnyöket viszont nem tudtuk kihasználni.

A 2. játékrész elején a zöld-fehérek kivédekezték Pavuk áthúzódó kisbüntetését. Már egyenlő létszámban Novotny lépett ki, célba vette a rövid sarkot, de Arany ezúttal is a helyén volt. Az egyetemisták átvették a játék irányítását, sokszor veszélyeztettek, de közben Hetényi Zolinak is akadt munkája. A 27. perc elején Berta került a büntetőpadra. Az 5 a 4 elleni játékban többször is helyzetbe kerültek a hazaiak, majd 27.43-nál Ellerby tálalt Kulmala elé, a védőink nem léptek ki a finn csatárra, aki blokk híján kilőtte a hosszú felsőt. Pillanatok alatt megjött a hazai játékosok önbizalma, egyre másra vezették a veszélyes rohamokat. 32.45-nél Nagy Gergőt engedtük túl közel a kapunkhoz, fordított az ellenfél. A 35. perc elején Hárit vágták fel, a bírói síp néma maradt, a debreceni támadó maga intézkedett, ismét létszámhátrányba kerültünk. A fórban a fradisták gyorsan felálltak a mieink harmadában, erősen nyomtak, de nem boldogultak az egyetemisták Hetényi Zoli vezette védekezésével. A harmad hátralévő részében oda-vissza hullámzott a játék, egyik csapat sem tudott igazán dominálni. 39.35.nél a legjobb pillanatban sikerült egyenlíteni, Vokla Roland távoli lövése megpattant, Arany tehetetlen volt.

A mieink kiválóan nyitották meg a 3. harmadot; Kozma hozta fel középen a pakkot, Szűcs jól érkezett a bal oldalon és a rövid felsőbe vágta a játékszert. 42.23-nál Tóth Gergő szabálytalankodott a kitörő Dalecky-vel szemben, ezúttal a mieink kerültek emberelőnybe. Sajnos, korongot veszítettünk a támadó harmadban, Hajós kiugrását azonban Hetényi Zoli hárította. A debreceni kapu előtt következett a buli, Roczanov ütött bele az össze-vissza pattogó korongba, ami végül a hálónkban kötött ki. Nem sokkal később Kuleshov ugrott meg, kétszer is célba vette a hazaiak kapuját, Aranyt azonban nem tudta mattolni. Mindkét együttes komoly energiákat mozgósított az előnyszerzés érdekében. Az 50. percben Dalecky tette középre a korongot, Novotny pedig hatalmas bombát küldött a lepkés felsőbe! Azonnal megpróbált visszavágni az FTC, Hetényi Zoli azonban bravúros kivetődéssel tisztázott. A következő percek a debreceni támadók és a fővárosi kapus közötti küzdelem jegyében teltek el. Az 51. percben Izacky kerülte meg a hazaiak kapuját, majd visszatette a rövidre, Arany azonban átért, majd Kuleshov két kísérletét fogta. Ezt követően Szűcs kopírozta le Izacky akcióját, később Izacky, majd Hári indult meg; újabb vendéggól ugyan nem született, de védekezésre kényszerítettük a vendéglátókat. 58.06-nál Fodor Szabolcs kijátszotta az utolsó lapjait; időt kért és lehívta Aranyt az FTC kapujából. 6 az 5 ellen kezdődött meg a játék, 58.55-nél azonban Molnár Dávidot leküldték gáncsolásért, így 6 a 4-re folytatódott a küzdelem. A debreceni legénység elszántan védekezett, Hetényi Zoli is mindig ott volt, ahol és amikor védenie kellett, az utolsó másodpercekre pedig nyilvánvalóvá vált, hogy mi nyertünk!

Az egyetemista csapat érett és higgadt, türelmes játékkal megérdemelten hozta el a 3 pontot a bajnokjelölt otthonából, ezzel előre léptek a tabella második helyére. A debreceni alakulat végig nagyszerűen védekezett és volt erejük kétszer is a maguk javára fordítani a rangadó sorsát. Hetényi „Stonewall” Zoli ismét klasszis teljesítményt nyújtott, 56 lövést hárított, 94,92 %-os hatékonysággal védett.

David Musial vezetőedző elégedetten idézte fel a mérkőzés legfontosabb momentumait.

Úgy gondolom, hogy a mai napon taktikailag nagyon jó meccset játszottunk – mondta a találkozó után a szakember. – Remek teljesítményt nyújtottunk a védekezésben és a kellő türelemmel kivártuk a lehetőségeinket, amelyekre könyörtelenül lecsaptunk. Azt hiszem, a harmadik gólunk volt a győzelmünk kulcsa. Nagyon jól működött a letámadásunk, Novotny gólja is szép és fontos volt, de az egész csapatot dicséret illeti. Kiváló védekezésből indulva, taktikus győzelmet arattunk. Büszke vagyok a játékosaimra!”

2020.12.02. 17.15 Tüskecsarnok
EL 30
FTC-Telekom – DEAC 3-4 (0-1, 2-1 1-2)
Gólszerzők: Kulmala, Nagy G., és Roczanov, illetve Pestunov, Vokla, Szűcs és Novotny

 =Müller Károly=

Fotók: fradi.hu