Kozma Fecó is készül a DEAC-DVSC derbire

A DEAC jégkorongcsapatának tagjai is élőben tekintik meg a labdarúgó-mérkőzést. A fiatal debreceni hokis, Kozma Ferenc nagyon várja már a találkozót.

Szerdán délután helyi rangadót rendeznek a Merkantil Bank Ligában: a DEAC a DVSC-vel találkozik. A két együttes legutóbbi bajnoki mérkőzésére majdnem 60 évvel ezelőtt került sor, nem csoda tehát, hogy a szurkolók izgatottan készülnek a sporttörténeti értékű összecsapásra. A DEAC sportcsaládjában különösen nagy érdeklődéssel várják, mire lesznek képesek az újonc egyetemisták az NB I-től nemrég búcsúzott vasutasokkal szemben. Biztatásban tehát nem lesz hiány, a DEAC jégkorongozói várhatóan teljes létszámban ott lesznek a lelátón és nagy hangerővel buzdítják majd klubtársaikat. Az egyik vezérszurkoló bizonyára Kozma Ferenc lesz, aki már több, mint egy évtizede elszánt focirajongó.

A kiváló támadót először arról kérdeztük, mikor és milyen körülmények között kezdett érdeklődni a foci iránt?

K.F.: Tizenkét évvel ezelőtt, hatéves koromban láttam először mérkőzést élőben, amikor apa kivitt egy Loki-meccsre, de azelőtt is sokszor néztünk együtt focit a tévében. A mai napig éves bérlettel rendelkező szurkolók vagyunk, de nem csupán itthon, ugyanis ha lehetőség adódott, idegenbe is elkísértük a kedvenceket. Az iskolában elsős koromtól fogva fociztam, tizenhárom évesen megyei gólkirályi címet szereztem. Ez nagy élmény volt, a mai napig őrzöm a serleget. Tavaly nyáron egy baráti társasággal rövid időre beszálltam a kispályás fociba. Ez jó buli volt és jó felkészülési lehetőség, ami fejleszti a gyorsaságot, az állóképességet és lehet gyakorolni a gyors irányváltásokat is. Persze eközben azért nagyon vigyáztam magamra. Sokszor és sok helyre hívtak, ám meg se fordult a fejemben, hogy sportágat váltsak, hiszen már négyévesen elköteleztem magamat a jégkorong mellett.

– Szerdán a klubtársaid játszanak a régi kedvencek ellen. Melyik csapatnak szurkolsz, és milyen eredményt vársz a mérkőzéstől?

K.F.: Nagyon örülök annak, hogy a DEAC feljutott a második osztályba, remekül teljesített az elmúlt szezonban. Rengeteg tehetséges, fiatal játékosuk van, de kemény meccs vár rájuk, mert a DVSC is megerősödött. Nem tippelnék az eredményre, szerintem az a legfontosabb, hogy minél többen kijöjjenek a stadionba, legyen jó meccs, jó hangulat, szóval egy igazi fociünnep!

– Úgy értesültem, hogy a hokisok körében is nagy az érdeklődés a találkozó iránt.

K.F.: Valóban, a mieink részéről már többen jelezték, hogy szeretnének ott lenni a rangadón. A csapaton belül nem ez lesz az első alkalom, egy párszor már elvittem Izacky-t és Novotny-t focit nézni és nagyon élvezték a játékot. Szerdán biztos, hogy többen jönnek, és együtt szorítunk majd a klubtársaink sikeréért.

– Mi az újság a jégkorongozók háza táján? Ha minden igaz, a jövő hét elején elkezdődnek a jeges edzések is…

K.F.: Borzasztó hosszúra nyúlt a kényszerű kihagyás, de tíz nappal korábban kezdtük el az alapozást, hogy bepótoljuk az elvesztett napokat. Nagyon kemény három héten vagyunk túl, fárasztóak, ugyanakkor érdekesek, változatosak voltak az edzések. Minden szerdán futással kezdtünk a DEAC-pályán, hetente egyszer eljártunk bokszolni is. Pár napos pihenő után, a jövő kedden elkezdődnek a jeges tréningek is, innentől napi egy jeges és egy száraz edzéssel készülünk tovább. Az edzéseken és az öltözőben végig jó volt a hangulat, egyre inkább összeérik a társaság. Az újak szimpatikusak, hajtanak, koncentrálnak, nem lesz gondjuk a beilleszkedéssel. A légiósokról csak jót tudok mondani, úgy látom, hogy olyan játékosok ők, akiktől igen sokat lehet majd tanulni.
=MK=