Nagy küzdelemben harcoltuk ki a győzelmet

Ne tagadjuk, a mieink szempontjából érdekesre sikeredett a ERSTE Liga decemberi sorsolása; menetrend szerint a december 4-ei találkozó után legközelebb 30-án játszanak hazai jégen az egyetemisták. A jövő kedden elkezdődik a mindenkor fárasztó erdélyi túra, majd újabb három idegenbeli összecsapás következik. A sokáig utolsó hazai találkozón a debreceni srácok a Dunaújvárosi Acélbikák csapatát kapták ellenfélül. Papírforma szerint ez a mérkőzés könnyebb feladatnak ígérkezett, hiszen az újvárosiak 8 meccses nyeretlenségi széria után érkeztek Debrecenbe, David Leger vezetőedzőtől megvált a klub, sérülések miatt Odnogán kívül Azari, Phillips és Török, valamint az eltiltott Dansereau sem öltözhetett. A meglepetés azonban így is ott volt a lehetőséges fejlemények között.

A meccs kezdetén villámrajtot vett a debreceni legénység, 01.33-nál az első sor vitte be az Acélbikák harmadába a korongot, Izacky középre adott, Dalecky pedig egyből az ellenfél hálójába vágta. Az első percekben magabiztosan hokiztak az egyetemisták; jól zárt a védelem, elöl egymást követték a veszélyes akciók. Az 5. percben Kuleshov próbálta kilőni a rövid felsőt, a pakk azonban kipattant Pinczés Bendegúz válláról. 06.56-nál Bertát állítottak ki, a hátrány kis híján letelt komolyabb vendéghelyzet nélkül, de 08.34-nél Izacky-t is kiszórták a játékvezetők. A dupla, majd a szimpla fórban is nagy erőkkel rohamoztak az újvárosiak, akik 5 az 5 ellen is támadásban maradtak. A 10. percben Hetényi Zoli hárított meg egy veszélyes próbálkozást, majd röviddel később óriási tülekedés kezdődött a debreceni kapu előtt; a lelátóról látni sem lehetett a korongot, de végül felszabadítottak a hazai védők. Ezután a mieink váltak aktívabbá, előbb Novotny lőtte mellé a korongot, majd Bogesic találta el a kapuvasat. Felálltak az ellenfél harmadában a mieink, körbe lövöldözték a DAB ketrecét, támadásaikat veszélyes kontrákkal ellensúlyozta a vendégcsapat. 18.16-nál Hruby távozott a büntetőpadra, az egyetemisták nagy erővel nyomtak, de nem tudták növelni az előnyüket. A nyitó harmadban kiegyenlített játék folyt a jégen, az újvárosi alakulat elszántan és agresszíven hokizott.

A 2. harmad elején folytatódott a hullámzó játék, mind a két kapu gyakran forgott veszélyben. Több cserét is keményen megnyomtak a vendégek, majd a 6. perc táján a debreceni első sor vezetett szép akciót, az újvárosi hálóőr nehéz helyzetben tisztázott. Ezekben a percekben mindkét együttes sokat támadott, a mieink számos kecsegtető helyzetet dolgoztak ki, de a lövések rendre Pinczés Bendegúzt találták telibe. A 28. percben némileg váratlanul egyenlítettek az Acélbikák, Mazurek átadását Németh lőtte be. A harmad felénél Molnár Dávid kapott 2 percet bottal akasztásért, az emberhátrányt nehezen bár, de sikerült kivédekezni. 33.28-nál a másik oldalról Lencsést vitték ki a játékvezetők. Az előnyben felálltunk a DAB harmadában, szépen járattuk a korongot, a befejezések azonban továbbra sem sikerültek.

A 3. harmadot jól indították a debreceniek. 42.29-nél emberelőnybe kerültünk, ezúttal Dósa ült ki a büntetőpadra. Alig több, mint egy perccel később a hazai nyomás góllá érett; Novotny vágta be Kloz centerezését. 5 az 5 ellen is fölényben hokiztunk, az újvárosiaknak nem ízlett az egyetemisták agresszív letámadása, építkezés helyett leginkább kontrákkal veszélyeztettek. 51.44-nél Kiss Rolandot állították ki. Novotny a hátrányban is ügyesen lépett ki, az újvárosi védők húzták-vonták, a lövésre már nem maradt elég ereje. 52.46-nál Vokla és Szappanos tűzött össze, majd fél perccel utóbb Molnár Dávid is a büntetőpadra került, Borbás Gergely szakvezető pedig azonnal időt kért. A kettős emberelőnyben az Acélbikák mindent megpróbáltak, többször is komoly helyzetet alakítottak ki, de nem tudták feltörni a Hetényi Zoli által vezérelt debreceni reteszt. Nagy izgalmak közepette kiegészültek a mieink, majd 55.14-nél növelték az előnyüket; Molnár Dávid éles szögből leadott lövése bepattant a vasról. A vendégek reklamáltak, a játékvezetők azonban rövid videózás után középre mutattak. Az ellenfél még mindig nem adta fel, de hiába hozták le a kapusukat is, nem tudtak kozmetikázni az eredményen.

A vártnál nehezebb, kiélezett összecsapást nyert meg az egyetemista alakulat az elszántan és jól hokizó Acélbikákkal szemben. A mieink számos ígéretes      helyzetet alakítottak ki, de a lövésekkel hadilábon álltak, így keményen meg kellett küzdeniük a győzelemért. A védekező szekció remekül dolgozott, ezúttal is ki kell azonban emelni Hetényi Zoli nagyszerű teljesítményét; a debreceni hálóőr ismét bravúrok sorát mutatta be, 97,67 %-os hatékonysággal védett!

David Musial vezetőedző tárgyilagosan nyilatkozott a mérkőzésről.

Úgy gondolom, hogy jól kezdtünk, hiszen hamar megszereztük a vezetést, de ezek után az első és a második harmadban nem igazán mutattunk jó játékot. Talán a harmadik harmadra tudtuk ismét megtalálni a játékunkat, jól védekeztük ki az emberhátrányokat és két újabb gólt tudtunk szerezni. Összességében úgy vélem, hogy jobban játszottunk a 3. harmadban és ez volt a döntő momentum a győzelemhez!” – fejezte be értékelését a szakvezető.

2020.12.04. 20.00 Debreceni Jégcsarnok
EL 86
DEAC – Dunaújvárosi Acélbikák 3-1 (1-0, 0-1, 2-0)
Gólszerzők: Dalecky, Novotny és Molnár, illetve Németh

 =Müller Károly=

FOTÓK A MÉRKŐZÉSRŐL