Nagyot botlottunk a hétvége első meccsén

A péntek esti DEAC-Titánok mérkőzés komoly téttel bírt mindkét együttes számára. A mieink a Liga tabellájának első helyéért állnak harcban, míg a fehérvári farmcsapat a rájátszást érő nyolcadik helyet vette célba. A papírforma az egyetemisták sikerét vetítette előre, de számolni kellett az ellenféllel is, az ERSTE Ligában egy-egy meccsen bármelyik csapat képes lehet meglepni az ellenfelét. Az egyetemisták szinte teljes kerettel készülődtek a mérkőzésre, Novotny azonban ezúttal sem öltözött.

A találkozót nagy iramú, oda-vissza hokival indították a küzdő felek, egyik kapu sem forgott igazi veszélyben. A 3. perc legelején Dobmayer került a büntetőpadra, az előnyjátékunk azonban ez alkalommal is akadozott. 04.31-nél Mihalikot állították ki, a hazai támadó 2+2 percet kapott magas bot miatt. A hosszúra nyúlt emberhátrányban többször volt dolga Hetényi Zolinak, ügyesen kombináltak a Titánok. A mieinknek is akadt egy jó megindulása, Molnár átadásába azonban belenyúltak az ellenfél védői. Azonos létszámban is veszélyes támadásokat vezettek a vendégek, egyszer a kapuvas is csilingelt, mintha vészcsengő szólalt volna meg a csarnokban… 11.47-nél Bertát büntették fogásért, röviddel később az ellenfél is megfogyatkozott, Nagy Ákost ültették ki. A harmad közepén Dalecky kapott egy hosszú indítást, Gyenes azonban magabiztosan hárított. A 16. percben a Titánok kapusára fújtak rá egy játékkésleltetést, de ez az előnyünk is kihasználatlan maradt. Az 1. harmad a vendégcsapaté volt, ezt a lőlap (5-13) is alátámasztja. A mieink hokijában kevés volt az ötlet és az agresszivitás, az emberelőnyök megjátszása is gyengére sikeredett.

A 2. játékrész elején igyekeztek felpörögni az egyetemisták, de csak nehezen tudták felvenni a szokásos fordulatszámot. A 2. percben Izacky vágtatott végig a pályán, lövését Gyenes bravúrral védte, az ellenakciónál Hetényi Zolinak kellett nagyot fognia. 26.40-nél váratlanul vezetést szereztek a Titánok, Reiter átadásából Dézsi volt eredményes. 28.25-nél Tiainent állították ki, az előnyből viszont megint nem tudtunk betalálni; Gyenes hárította Vokla kék vonalas bombáját, majd egy oldalváltásnál ért át az ellenkező sarokba. A 33. percben Bogesic ütközött a palánk mellett, az ellenfél emberfórba került és nagy nyomást helyezett a mieinkre. 34.01-nél Reiter lövése talált utat a debreceni hálóba. 34.53-nál Dalecky-t ültették ki a játékvezetők, ám ezúttal jobban működött az emberhátrányos védekezésünk. Az utolsó percben Hári alakított ki kecsegetető helyzetet, jól ugrott ki, elhúzta Gyenes előtt a pakkot, de közben kisodródott a kapu előteréből. A középső etapban valamivel jobban működött az egyetemisták gépezete, mint az első harmadban, ám a gólokat az ellenfél lőtte.

A 3. harmad elején is a Titánok veszélyeztettek, ketten vitték rá Hetényi Zolira a pakkot, hálóőrünk azonban óriási bravúrral védett. Ezután heves támadásokat vezetett a debreceni legénység, percekre a védőharmadukba szorítottuk az ellenfelet. A lövések irányzékával azonban gond volt, főként félmagasan középre tartottak, mindez csak tovább növelte Gyenes önbizalmát. A 11. percben Yakimchuk-ot ültették a büntetőpadra, az előnyt pedig végre úgy játszottuk meg, ahogyan a nagykönyvben áll; Izacky passzát Dalecky vágta a hosszú sarokba. A következő percekben nagy erőket mozgósítottak a mieink, de hiába táboroztak le a Titánok harmadában, nem tudtunk egyenlíteni, sőt újabb gólt kaptunk; Tiainen lövése pattant be a kapuvasról. A kapura lövéseket 20-5-re hoztuk ebben a harmadban, de a nagy fölényünk jobbára meddőnek bizonyult.

A debreceni együttes ezúttal csalódást keltően szerepelt. Puhán, erőtlenül kezdtük a mérkőzést, ami kihatott a találkozó egészére is. Hiába támadtuk végig a 3. harmadot, a nyomást nem tudtuk gólra váltani.  Az emberelőnyös játékunk megint gyengén működött, de a fő gond az volt, hogy hiányzott a vezér, aki képes összefogni a csapatot. Vasárnap, a Gyergyói HK ellen egészen más mentalitásra lesz szükség ahhoz, hogy korrigálni tudjunk a bizonyítványon.

Nem véletlen, hogy David Musial kemény szavakkal illette a játékosait.

Egyszerűen vannak olyan napok, amikor semmi nem működik, ez történt velünk az első 40 percben. Senki nem volt igazán meccsben, senki nem játszott keményen, senki nem támadott le, senki nem nyújtott extrát, elvesztettünk minden egy az egy elleni párharcot, ez tette borzalmassá a mai mérkőzésünket. Az utolsó 15 percben elkezdtünk játszani, szereztünk is egy gólt, de sajnos ez nem volt elég arra, hogy visszajöjjünk a mérkőzésbe. Nagyon remélem, hogy jobb meccset vívunk a következő találkozón, a GYHK ellen vasárnap” – értékelt a DEAC vezetőedzője.

2021.01.15. 20.00 Debreceni Jégcsarnok
EL 130
DEAC – Titánok 1-3 (0-0, 0-2, 1-1)
Gólszerzők: Dalecky, illetve Dézsi, Reiter és Tiainen

=Müller Károly=

Derencsényi István fotói a mérkőzésről

Összefoglaló: