A DEAC nyerte a fehérvári tűzpárbajt

Sorozatban hetedik győzelmét is megszerezte a DEAC kosárlabdacsapata az NBI A-csoportjában. A hatalmas dobópárbajt hozó Alba Fehérvár elleni rangadó végül 102-95-ös cívisvárosi sikert hozott, így a Debreceni Egyetem csapata a harmadik helyről várhatja az alapszakasz utolsó három fordulóját.

A DEAC kezdte jobban a mérkőzést, Tóth Ádám palánk alatti megoldásainak köszönhetően két perc után már 8-2-es debreceni vezetést mutatott az eredményjelző. Davis fújt ébresztőt egy hárompontossal a hazaiak számára, de Molnár Márton és Moore pontjaival a negyed derekáig tartotta előnyét a Kovács-csapat (8-15). Ezt követően ritmust tudtak váltani a házigazdák, s egy 11-2-es rohanással fordítottak, Davis harmadik távolijával a találkozón először már náluk volt a vezetés. A negyed hajrájában is potyogtak a kosarak, az ezúttal a padról érkező Moody három büntetőjével pedig a hajdúságiak kétpontos fórjával zárult a játékrész (25-27).

A második negyedet eleje sem a sziporkázó védekezésről szólt, a hajdúságiaknál Drenovac, míg a kék-fehéreknél a Dillon-Lukács páros volt nagyon elemében. Hatalmas iram jellemezte a játékot, az Alba betörésekből igyekezett érvényesülni, míg a DEAC kihasználta magassági fölényét a palánkok alatt, Tóth Ádám megállíthatatlan volt (38-41). A második tíz perc felénél újra robbantott a hazai gárda, ismét egy 11-2-es etapot produkálva hat ponttal megléptek. A nagyszünethez közeledve magára talált a Debreceni Egyetem csapata, de a védekezés továbbra sem akart összeállni, így hiába zárta Hines triplája a félidőt, így is 54-50-re vezetett az Alba.

A fordulás után Tóth büntetőivel és Moody zsákolásával szempillantás alatt egalizált a DEAC, s a folytatásban is pontosak voltak a cívisvárosi dobások, így Drenovac távolijával már újra náluk volt a vezetés (62-64). A negyed derekán három egymást követő kosárral fordított az Alba, majd az ihletett formában játszó Tóth egy hárompontossal válaszolt. Sokáig tartotta minimális előnyét a Székesfehérvár, ám Moore egy perc alatt szerzett öt pontjával újra döntetlen volt az állás, Forray Gábor időt is kért (74-74). Hines zsákolásával már újra a hajdúságiak vezettek, de a játékrész öt hazai ponttal zárult, így 82-78-al várhatták a záró felvonást.

Moore középtávolija után Drenovac talált be a sarokból, így egy perc alatt ismét fordult a kocka (82-83). Fej-fej mellett haladtak a csapatok, s bár érezhetően igyekeztek nagyobb energiákat mozgósítani védekezésben, nem nagyon tudtak mit kezdeni egymással. 88-88-nál a találkozón először két perces kosárcsend következett, melyet Molnár Márton, majd Ahmad tört meg. Három perccel a vége előtt Guyton távolijára Hearst válaszolt kintről, Ahmad zsákolása után pedig Kovács Adrián kért időt (95-93). Egy perccel a vége előtt Hines egy zsákolással egyenlített, majd 38 másodperccel az órán Moody vágott be egy hihetetlenül fontos hárompontost (95-98). Hines labdaszerzése után Moody és Drenovac a büntetővonalon is higgadt tudott maradni, így sorozatban szerzett hetedik győzelmével a harmadik helyre kapaszkodott fel a DEAC.

Alba Fehérvár – DEAC 95-102 (25-27, 29-23, 28-28, 13-24)

ALBA: Gillon 12, Curry 10, Vojvoda 7/3, DAVIS 18/9, Omenaka – csere: HEARST 20/12, Lukács 9, Ahmada 9, Markovics 7, Balsay 3/3.

vezetőedző: Forray Gábor

DEAC: MOORE 10/6, Polyák -, Somogyi 4, Hines 10/3, TÓTH 24/3 csere: Molnár M. 14, DRENOVAC 22/12, MOODY 13/3, Guyton 5/3, Molnár D. -.

vezetőedző: Kovács Adrián

Kovács Adrián: Jól felkészültünk és egy nagyon jó mérkőzést játszottunk egy nagyon erős csapat otthonában. Az első félidőben akadtak problémáink védekezésben, sok második esélyt hagytunk ellenfelünknek, és sok kosarat kaptunk a festékből. Félidőben rendeztük a sorokat, a védekezésünk a végére összeállt, és jó döntéseket hoztunk támadásban. Igazi csapatmunka volt, de a lényeg, hogy megcsináltuk. Gratulálok a srácoknak, ez egy nagyon nehéz mérkőzés volt, megyünk tovább.