Fásult játék, sima vereség

Tizenkét pontos vereséget szenvedett a DEAC kosárlabdacsapata hazai pályán az Alba Fehérvárral szemben. A vendégek sokkal frissebbek voltak a mérkőzés alatt, és végig vezetve esélyt sem hagytak Kovács Adrián együttesének.

A DEAC egy kivétellel ugyanazzal a kerettel állt fel, mint a hétközi bajnokin, Solyóm Bence helyett ezúttal egy másik akadémista, Balázsi Soma ölthette magára a felnőtt csapat szerelését, de Kovács Adrián továbbra sem számolhatott hat játékosával. Az Albába ugyan visszatérhetett Vojvoda Dávid, de Csorvási és Markovics mellett Turner sem tudta vállalni a játékot. Drenovac kettesével indult a találkozó, melyre a vendégek egy 7-0-s futással válaszoltak. A folytatásban is a Fehérvár irányította a mérkőzést, agresszív védekezésükkel megfojtották a hajdúsági támadásokat, a negyed felénél időt is kért Kovács Adrián (4-14). Jót tett a rövid fejmosás, teljesen megfordul a játék képe, Neuwirth szerzett labdáinak és Hines eredményességének hála sikerült három egységnyire zárkózni. A játékrész utolsó percében Curry és Guyton is szerzett egy-egy dudaszós hárompontost, így tíz perc után 14-19-et mutatott az eredményjelző.

A folytatásban kezdtek belelendülni a csapatok, Tóth és Guyton kosaraira mindig volt válasza az Albának, így állandósult a minimális vendég vezetés. Nem sokáig tudták tartani az iramot a felek, egyre több hiba csúszott a támadásokba, melyből a kék-fehérek jöttek ki jobban. Az ex-DEAC-os Omenaka zsákolásával már kétszámjegyűre hízott a differencia, a hajdúságiak pedig szemmel láthatóan sokkal fáradtabbak voltak, mint a Forray-legénység, a közel négyperces cívisvárosi kosárcsendnek köszönhetően pedig 25-36-al mehettek az öltözőbe a csapatok.

A fordulás után Hines fújt ébresztőt egy zsákolással, ám hiába szerzett Tóth egy közelit, majd Guyton egy triplát, Vojvodáék tartották előnyüket. Ezt követően ismét tanácstalanná vált a DEAC játéka, melyet könyörtelenül megbüntettek a vendégek, így komoly bajba került a Kovács-csapat (32-48). Újra Hines és Drenovac vette hátára a csapatot, pontos dobásaiknak hála sikerült majdnem annyi pontot jegyezni, mint a teljes első félidőben, de így is tízpontos fehérvári fórral zárult a játékrész.

A záró felvonás elejét nagyon megnyomták a vendégek, két perc elteltével újra kezdtek szertefoszlani a debreceni remények (45-62). Érezhetően nagyon hiányzott a támadásokból Moody és Polyák, és bár a küzdésre nem lehetett panasz, a csapatjáték nagyon akadozott. Hiába próbálkoztak becsülettel Somogyiék, az Alba sokkal frissebb volt, így végül magabiztos, 13 pontos sikert arattak.

DEAC – ALBA FEHÉRVÁR 64 – 76 (14–19, 11–25, 20–19, 19–21)

Debrecen, zárt kapuk mögött. V: Földházi, Tóth C., Nyilas

DEAC: Guyton 13/9, Somogyi 3, DRENOVAC 16/6, HINES 20/6, Tóth Á. 8.Csere: Molnár M. 4, Neuwirth, Kiss K.

Edző: Kovács Adrián

ALBA: Curry 11/9, VOJVODA 22/6, LUKÁCS N. 10/6, Davis 14/6, AHMAD 14.  Csere: Balsay 3/3, Omenaka 2, Takács MilánTakács Martin.

Edző: Forray Gábor

Az eredmény alakulása. 3. perc: 2–7. 5. p.: 4–14. 9. p.: 11–16. 13.p.: 25–36. 24. p.: 32–48. 28.p.: 38–51. 33. p.: 45–62. 38.p.: 61–76.

Kovács Adrián: – A legnagyobb probléma az volt, hogy rosszul kezdtük a mérkőzést. Igyekeztünk élni azzal a fölényünkkel, hogy statisztikai alapon több támadásból dolgozunk, mint a fehérváriak, azonban húsz labdát adtunk el, valamint sok második esélyt is engedélyeztünk ellenfelünknek, így ez az előnyünk elszállt. A fordulás után valamelyest feljavult a játékunk, de ez nem volt elég ahhoz, hogy fordítani tudjunk.

Forray Gábor: – Megérdemelten nyertünk, hiszen harminckilenc percig vezettünk. Tudatosan készültünk arra, hogy minél jobban megnehezítsük a DEAC dolgát a mérkőzés elején, ezt sikeresen végre is hajtottuk. Rá tudtuk erőltetni az akaratunkat a hazaiakra, elsősorban ennek köszönhető ez a rendkívül értékes győzelem.