Hónapról-hónapra: fókuszban a történelmi kosárszezon – szeptember

A mögöttünk álló évadban történelmi szezont futott a DEAC kosárlabdacsapata, hiszen mind a bajnokságban, mind a Magyar Kupában fennállása óta eddigi legjobb eredményét érte el a szakosztály.  Visszatekintő sorozatunkban a 2020-21-es idény legemlékezetesebb pillanatait elevenítjük fel, a második részben 2020. szeptemberébe utazunk vissza, ahol a csapat edzőmérkőzéseken kezdte bontogatni szárnyait.

Ahogy arról az első részben is beszámoltunk, a Debreceni Egyetem kosarasai augusztus közepén kezdték meg a közös foglalkozásokat, napi két-három kőkemény edzés várt Polyák Lászlóékra a felkészülés első szakaszában. A koronavírus már ekkor betette a lábát az öltözőbe, s bár még a csapatban nem volt fertőzött játékos, nehézkessé vált az edzőmérkőzések leszervezése, több alkalommal is házon belül volt kénytelen kovács Adrián megoldani a játékot.

Az AVIS Magyarország jóvoltából légiósaink átvették vadonatúj autóikat, de ami ennél is fontosabb volt, hogy végre “igazi” edzőmérkőzéseket is játszhatott a csapat, elsőként az Alba Fehérvárhoz látogatott a DEAC. Ha már ott voltak, rögtön játszottak is két felkészülési meccset 24 órán belül, a játék pedig a felkészülés azon szakaszában több, mint bíztató volt. Az első összecsapáson magabiztos, tizenkét pontos hajdúsági siker született, míg a második találkozón -már egy jóval bővebb rotációval is- csak két ponttal tudott nyerni az akkor még a bajnokság egyik legnagyobb favoritjának számító Alba.

A folytatásban egy szolnoki edzőmeccs következett, melyen a későbbi ezüztérmes hat ponttal tudott nyerni, majd a Duna Aszfalt Kupa következett Kecskeméten. Közeledve a szezonrajthoz ekkorra már realizálódott mindenkiben, hogy a DEAC-nak komoly tervei lehetnek a szezonban, a Hírös városban a Jászberényt és a Szegedet is játszi könnyedséggel verték a mieink. A torna legértékesebb játékosának Somogyi Ádámot választották. A hónap végén még a Szedeákkal is kétszer Találkoztak Tóth Ádámék, akkor még senki sem sejtette, hogy nagyon komoly fegyvertény volt, hogy a felkészülés alatt háromszor is sikerült két vállra fektetni Szrecsko Szekulovics gárdáját.

Bár több jó teljesítmény is volt, az előszezon MVP-je nem lehetett más, mint Djordje Drenovac, aki a nyolc felkészülési találkozón 17.1 pontot átlagolt. Kovács Adriánt is nagy megtiszteltetés érte szeptemberben, hiszen a DEAC vezetőedzőjét kinevezték a magyar U20-as férfi válogatott élére. Nem csak a pályán, de a pályán kívül is igyekezett példát mutatni a csapat, az autómentes világnap alkalmából mindenki biciklivel, tömegközlekedéssel, vagy gyalog érkezett az edzésekre, mi kameránkkal Molnár Dánielt követtük otthonától az Oláh Gábor utcáig.