Magyar Kupa: Irány a négy közé!

Hétpontos, 87-80-as sikert aratott a DEAC férfi kosárlabdacsapata a Zsíros Tibor Férfi K&H Magyar Kupa negyeddöntőjében, így a debreceni együttes kvalifikálta magát a torna elődöntőjébe, és várja ellenfelét, amely az Atomerőmű SE – Egis Körmend párharcból kerül majd ki.

Kell az a zászló – buzdította lelkesen övéit Kovács Adrián vezetőedző a PVSK elleni utolsó alapszakasz-mérkőzést követően, utalva a szerdán elstartoló Magyar Kupa nyolcas döntőjére. Ebből is látszik, hogy a Debreceni Egyetem gárdája nagy ambíciókkal érkezett a fővárosi Ludovika Arénába: Polyák Lászlóék a két évvel ezelőtti, bronzéremmel záruló szereplésüket szeretnék felülmúlni. Ehhez első körben a 2020-21-es bajnoki kiírás meglepetéscsapatát, a Szegedet kellett legyőznie a hajdúságiaknak, ami ugyan a szezonban már kétszer is sikerült, Szrecsko Szekulovics alakulata ellen idén senki sem mehet biztosra.

A fiatalszabály a kupában már nem kötelezi a trénereket az ifjoncok pályára küldésére, ennek ellenére a debreceni Somogyi Ádám és a Tisza-partiak tehetsége, Kerpel-Fronius Gáspár is a kezdőötösben kapott helyet. Brown triplája indította a találkozót, erre Tóth Ádám felelt egy kettessel. Govens duplája után ismét Tóth centerezett sikeresen, majd Somogyi hálálta meg edzője bizalmát egy gólpasszal, és 2+1-es akcióval. (10-6) Rendkívül idegesen kezdtek a felek, erre utal a rengeteg kimaradt büntető és a kevés pont – utóbbiból a Szedeák szerzett néggyel többet a nyitónegyed végére. (16-20)

A második játékrész Tóth találatával kezdődött, majd Guyton szórt be egy triplát jó nyolc méterről. Mindenre volt válasza azonban a Szegednek, különösen Dickey volt elemében a kék-fehérek oldalán. A tizenötödik percben aztán Drenovac is életjelet adott, előbb zsákolt egy óriásit, majd egy palánkos hárompontossal újra előnyhöz juttatta övéit. (32-30) A pihenő előtt Molnár Márton értékesített még faulttal együtt egy dobást, a 43-39-es félidei eredményt pedig Drenovac büntetői állították be.

A nagyszünetről Govensék tértek vissza élesebben, Keller Iván ziccerével a huszonkettedik minutumban egyenlített a Szeged. (43-43) Szerencsére gyorsan kapcsoltak a cívisvárosiak, akik Moody és Moore révén visszavették a vezetést, ezt követően pedig egy 14-0-s futással kényelmes helyzetbe hozták magukat. (66-52) A periódust Zach Brown dudaszós kosara zárta, amivel a záró felvonásra fordulva egyszámjegyűre csökkentette a különbséget. (68-59)

Ahogy fogyott az idő, egyre feszültebbé vált a csata, a távolság viszont nem változott – főként Drenovac közreműködésének köszönhetően. Úgy tűnt, Polyák hármasa végleg eldönti a vitás kérdéseket, (80-66) de Brown és Govens nem így gondolták, két perccel a vége előtt hét pontra kapaszkodott vissza a Szedeák. (82-75) A vezető fél kiléte azonban többször már nem változott, így a DEAC készülhet a pénteki elődöntőre.

DEAC – Naturtex SZTE-Szedeák 87-80 (16-20, 27-19, 25-20, 19-21)

DEAC: MOODY 10/3, Polyák 3/3, SOMOGYI 8, Hines 9/3, Tóth 10.
Csere: DRENOVAC 23/3, Guyton 9/3, Moore 8/6, Molnár M. 7.
Vezetőedző: Kovács Adrián

SZEGED: GOVENS 25/6, Kerpel-Fronius G.-, BROWN 26/9, Dzseletovics 3, Dickey 12.
Csere: Keller I. 5/3, Bognár 7/3, Olasz -.
Vezetőedző: Szrecsko Szekulovics

Kovács Adrián: – Küzdésből mindkét csapat jelesre vizsgázott, ennek ellenére rengeteg volt a hiba. Sok labdát adtunk el, és a kelleténél jóval több második esélyt engedtünk ellenfelünknek. Nagyobb rotációs lehetőségeinknek köszönhetően kiharcoltuk a győzelmet, ezzel együtt minden tisztelet megilleti a szegedieket, akik ellen mindig élmény pályára lépni.