Nagy lépést tehet céljai felé a DEAC

A válogatott szünet után az Alba Fehérvár elleni idegenbeli rangadóval folytatódik a bajnokság a DEAC kosárlabdacsapata számára. A 20 órától kezdődő találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.

Négy fordulóval az alapszakasz vége előtt sorsdöntő összecsapás előtt áll a Debreceni Egyetem alakulata, hiszen a dobogó harmadik fokán álló Fehérvárhoz látogatnak. A sorozatban hat győzelemnél tartó hajdúságiak egy győzelemmel helyet cserélnének riválisukkal a tabellán, s óriási lépést tennének afelé, hogy pályaelőnnyel kezdhessék meg a rájátszást.

Jól jött a háromhetes szünet Forray Gábor együttesének, hiszen a legutolsó négy mérkőzésükből háromszor vesztesen hagyták el a pályát. A szombathelyi botlásért még csak-csak megbocsátottak nekik a szurkolóik, ám a Szegeden elszenvedett 25 pontos vereséget és a tabella hátsó régiójában szerénykedő Kaposvár elleni hazai fiaskót már nem teszik ki az ablakba. A vezetőség gyorsan reagált a kialakult helyzetre, Frank Turner helyére érkezett Zaid Hearst, valamint a szintén komoly pedigrével rendelkező John Gillon érkezett.

A két együttes december elején már találkozott egymással, akkor az Alba 13 ponttal nyerni tudott a Nagyerdőn. Messzemenő következtetéseket nem lehet levonni az említett összecsapásból, hiszen az ominózus bajnokin a betegségektől és sérülésektől tizedelt DEAC-nak mindössze öt bevethető felnőtt játékosa volt. Kovács Adrián együttesében is volt változás azóta, hiszen Ronald Moore csatlakozott a csapathoz, míg Bognár Kristóf már Szegeden pattogtat.

Papíron a fehérváriak kerete az egyik legerősebb az egész NBI-et tekintve, s bár a harmadik helyen állnak, érezhetően baj volt a csapat kémiájával. A pontokért leginkább Vojvoda és Davis felelnek, de Curry és Ahmad is közel 15 pontot átlagol. A fiatal szabálynak a válogatott Lukács mellett a Takács-testvérek, és a Debrecenben három évet lehúzó Omenaka igyekszik eleget tenni, a Csorvási-Markovics duó pedig több, mint minőségi kiegészítő emberek. A két új érkezővel nyilván teljesen más játékra lehet számítani tőlük, bár a palánk alatti és a védekezésben felmerülő problémákra ők sem feltétlenül jelentenek megoldást.

Összességében egy fehérvári győzelem még mindig a bravúr kategóriába tartozna, ám fegyelmezett és tudatos játékkal korántsem elképzelhetetlen, hogy Tóth Ádámék idegenből is elhozzák a bajnoki pontokat. A DEAC keretében jelenleg mindenki egészséges, így minden adott ahhoz, hogy tovább építse nagyszerű sorozatát a Kovács-csapat.