Sok volt a dupla túlóra a tartalékos DEAC-nak

Kétszeres hosszabbításban maradt alul a DEAC kosárlabdacsapata az NBI/A 5. fordulójából pótolt bajnokin az EGIS Körmend ellen. A több sebből vérző hazaiakon nem látszott, hogy kis híján a fél csapat hiányzott, így is óriási csatára kényszerítették a bajnokesélyes vasiakat.

A találkozó napján vált biztossá, hogy Moody és Polyák sérülése is súlyosabb, mint elsőre tűnt, előreláthatóan mindkettőjükre több hét kihagyás vár. Hiába jelentkezett játékra Somogyi és Drenovac, a pálya szélére visszatérő Kovács Adrián így sem számíthatott hat játékosára. Nagy iramban kezdődött a találkozó, Mócsán és Taylor kosaraira Guyton és Hines válaszolt egy-egy hárompontos akcióval (6-7). A folytatásban a vendégek elkapták a fonalat, és pontos távoli dobásaiknak köszönhetően hatpontos vezetésre tettek szert. Hiába zárkózott Somogyi és Drenovac vezérletével a DEAC, a Körmend okosan játékkal tovább növelte előnyét (16-24).

A második negyed kezdetén Ferencz távolijával már kétszámjegyű volt a diffrencia, melyre a hajdúságiak egy 7-0-s futással válaszoltak, közte egy látványos Tóth zsákolással (23-27). A vasiak jóval nagyobb rotációjuknak köszönhetően érezhetően frissebben mozogtak a pályán, Taylor akrobatikus kosara után pedig Kovács Adrián volt kénytelen magához hívni övéit (24-34). Jót tett a rövid fejmosás, a védekezés ezt követően sokkal agresszívabb lett, a Guyton-Drenovac duó pontjainak köszönhetően pedig sikerült háromra zárkózni a nagyszünetig.

Kétperces kosárcsenddel indult a második félidő, ezt követően azonban belelendültek a felek. Sokáig felváltva este a kosarak, ám a játékrész derekán ritmust váltott a DEAC, Neuwirth labdaszerzése után pedig Hines egy gyorsindításból hosszú idő után kiegyenlített (46-46). Vendég időkérés után újra a vasiak szája íze szerint folyt a játék, kissé megtorpant a Kovács-csapat, és 11 körmendi pontra csak egy Guyton hárompontos érkezett válaszul.

Nagyon agresszívan jött fel a záró felvonásra a DEAC, egy 6-0-s rohanással szempillantás alatt visszajöttek a mérkőzésbe, sőt Somogyi hárompontosával a vezetést is sikerült átvenni. Extázisban védekeztek a hazaiak Drenovac triplája után pedig már a vendégek kértek időt (65-60). A 36. percben Mosley a legrosszabbkor szerezte meg első pontjait, ám Somogyi gyorsan válaszolt egy szemfüles ziccerrel. Elképesztően izgalmasan alakult a hajrá, Drenovac újabb fontos hármast szerzett, majd Taylor zsákolt vissza egy lepattanót. Williams pillanatai következtek, az amerikai két egymást követő támadásban is értékesített egy távolit, így hatvan másodperccel az órán már náluk volt az előny (70-73). Nem adta fel a DEAC, Hines  extra dobásával újra egyenlő volt az állás, így még semmi sem dőlt el. A következő támadást ugyan sikerült kivédekezni, de Hines újabb próbálkozása már nem ért célt, így jöhetett a hosszabbítás.

Thames büntetői után Somogyi talált be kintről, majd Hines látványos blokkja után Tóth dobott fontos közelit (78-75). Egy perccel a vége előtt Themes révén zárkózott a Körmend, sőt, Taylor büntetőből egyenlített. Mindkét csapatnak meg volt az esélye, hogy eldöntse a mérkőzést, de több kosár már nem született, így jöhetett a második ráadás.

Somogyi, majd Williams dobott hármast, Taylor ziccere után pedig már a vendégeknél volt az előny (82-83). Mindkét csapat rettentően elfáradt, érthető módon pontatlanná váltak a támadások. Thames, majd Mosley pontjaira Guyton csak egy büntetővel tudott válaszolni, a hátralévő időben pedig már nem született kosár, így heroikus küzdelemben végül a vendégek gyűjtötték be a győzelmet.

DEAC – EGIS-KÖRMEND 83-87 (16–24, 20–15, 13–18, 24–16, 5–5, 5–10)

Debrecen, zárt kapuk mögött. V: Cziffra, Ádám, Goda

DEAC: GUYTON 19/6, SOMOGYI 15/9, DRENOVAC 21/6, Hines 14/3, Tóth Á. 12 Csere: Neuwirth, Molnár M. 2, Kiss K.
Edző: Kovács Adrián

KÖRMEND: THAMES 26/6, MÓCSÁN 13/9, Ferencz 11/9, Durázi 2, TAYLOR 15. Csere: Williams 13/9, Kiss M., Tóth N., Takács K., Mosley 7/3, Oroszi.

Edző: Ziga Mravljak

Az eredmény alakulása. 4. perc: 8–10. 9. p.: 16–22. 11. p.: 16–27. 17. p.: 29–36. 25. p.: 46–46. 28. p.: 46–53. 33. p.: 60–59. 36. p.: 65–60. 40.p.: 70–73. 43. p.: 78–75. 47. p.: 82–83

Kovács Adrián: – A játékosaim mindent letettek az asztalra, hogy ez a mérkőzés meglegyen, a szívünk is a helyén volt, de a végén már a lábaink nem vittek, és a fejek nem működtek. Büszke vagyok a csapatomra, okosan játszottunk, agresszívak voltunk, megvolt az intenzitásunk, de sajnos ilyen ez a sport. A következő hetek maximális prioritása, hogy sérülések nélkül vészeljük át a sűrű menetrend okozta sorozatterhelést.

Ziga Mravljak: – Nehéz, fizikális küzdelem volt mindkét csapat számára, melyet bárki megnyerhetett volna. Tudtuk, hogy a DEAC nincs egyszerű helyzetben, de mi sem voltunk, hiszen napok óta úton vagyunk, és feszített tempóban játsszuk a mérkőzéseket. Büszke vagyok a fiúkra, hiszen óriásit küzdöttek azért, hogy a végén a mi oldalunkra billenjen a mérleg nyelve.