Lapszemle: Összerakni a mozaikot

A Nemzeti Sport a DEAC labdarúgócsapatának vezetőedzőjével, Sándor Tamással készített interjút.

Debrecenben is esett a hó?

Szerdán és csütörtökön is, de a pályákat letakarították. Éppen most jöttünk be a műfűről – mondta lapunknak Sándor Tamás, a debreceniek korábbi ikonja, aki a DEAC vezetőedzőjeként dolgozik.

Bezzeg az önök idejében… Havazásban irány volt a Nagyerdő, nem?

Ne is mondja. Ha meghallottuk az erdő szót, mindannyiunk gyomra összeugrott az öltözőben, tudtuk, hogy baj van. Jobb esetben a salakra mentünk, ha nagyon esett, az erdőben futottunk. Akkoriban mást nem lehetett csinálni. Még csak egy tisztás sincs a Nagyerdőben, ahol legalább labdázhattunk volna kicsit. Utólag azt mondom, szép volt, jó volt, a tájban is lehetett gyönyörködni, de nem bánom, hogy túl vagyunk rajta.

Vezetőedzőként is meghajtja olykor a keretet?

Máshogy nem megy! A felkészülési időszak közepén járunk, ezen a héten még meghajtom a fiúkat, szombaton pedig Békéscsabára utazunk, ott játsszuk az első felkészülési meccsünket. Akad néhány próbajátékosunk, élesben is szeretném megnézni őket, mire képesek. Persze attól is nagyban függ, kit fogunk itt tartani, hogy a DVSC végül kit tud adni a tavaszra. Sok idő mindenesetre nincsen, jövő héttől a taktikai részekbe is komolyan bele kellene nézni, jó lenne tudni, kire lehet számítani. Múlt héten harmincan voltunk az edzéseken, nem volt egyszerű megoldani az edzéseket, szűkíteni kell a keretet.

Na de a csatársorban éppen csütörtökön fiatalítottak be, nemde?

Így van. Délelőtt köszöntöttük az öltözőben Ibrahima Sidibét, aki nem kevés ideje vár arra, hogy magyar állampolgár lehessen. Most végre megkapta a papírokat. Vele alaposan „megfiatalodott” a keretünk. Eddig is edzésben volt, hetente háromszor velünk gyakorolt, nagy hasznunkra lehet a tavasszal.

Mi a helyzet a fiával, ifjabb Sándor Tamással? Többet vár tőle?

Ő biztosan marad a keretben, szerződése van. Nálam eddig is játszott, és nem azért, mert a fiam. Tudom, mire képes, alapember volt, de sokkal több van benne! Több poszton is bevethető, jobb oldali védőként és bal oldalon is megállja a helyét, belső középpályán is számításba jöhet, és szélsőként is be lehet rakni.

Na és Sándor Tamásból mikor lesz NB I-es edző? Debrecenben alighanem úgy tartják, kiből legyen, ha nem önből.

A DEAC-nál most jó helyen vagyok. Lehet dolgozni, fejlődni, és most ez a legfontosabb. Játékos koromban sokkal könnyebb volt tervezni, edzőként fél évre is nehezen lát előre az ember. De ezzel most még nem is szeretnénk foglalkozni. Csak az lebeg a szemem előtt, hogy a tavasszal minél jobbak legyünk, megkapaszkodjunk valahogyan a másodosztályban. Hogy utána mi lesz, hogy lesz, az másik kérdés…

Még manapság is megállítják az utcán, kérdezgetik, hogy van, hogyan látja a csapatot?

Persze, errefelé ez teljesen természetes. Az más kérdés, hogy nem vagyok az a városban mászkálós típus, kimegyek a stadionba, aztán haza. Sokat melózunk, éppen ezért örömteli, hogy mióta itt vagyok, sokat fejlődött a csapat. Van stílusunk, az más kérdés, hogy pontokban ez még nem mutatkozott meg. Sokszor az utolsó percekben veszítettük el a mérkőzéseket, ezen kellene leginkább változtatnunk.

Kondás Elemérrel, a Loki vezetőedzőjével szokott beszélgetni?

A DEAC-hoz Herczeg Bandi bá ajánlott be, vele tartom leginkább a kapcsolatot. Sokat beszélünk, hol ő hív fel, máskor én rácsörgök rá. Hétvégén is kint voltam a Loki felkészülési meccsén, volt egy próbajátékosuk, gondoltam megnézem én is. A Loki meccsei még manapság is nagy eseménynek számítanak a városban, ott volt a polgármester, az egyetem vezetői, és még ki tudja hány fontos ember. A DVSC központi téma errefelé.

Dombi Tiborral szokott szakmázni? Régen csukott szemmel is tudta, merre indul a pályán a „Kicsi”…

Dehogynem, sokszor beszélünk. Ő most a Loki szakmai stábjának tagja, örülök, hogy ő is szépen halad előre a ranglétrán. Az ünnepek alatt találkoztunk is, gyorsan letudtuk a kötelező köröket, mindenki nagyon jó, nagyon szép, minden rendben lesz a tavasszal, ők feljutnak, mi pedig bent maradunk, aztán inkább az élet nagy dolgairól beszélgettünk.

Tényleg van esélye bent maradnia a DEAC-nak?

Miért ne lenne?! Nagy a pontlemaradásunk, de kár rágódni azon, az ősszel miért veszítettünk el sok mérkőzést. A tavaszra összeállhat egy olyan csapat, amelyik jó rajttal meglódulhat felfelé a tabellán. A következő időszak húzós lesz a számomra, minél gyorsabban össze kell rakjam a mozaikokat.

Borbola Bence/Nemzeti Sport