Balla Imre: A gyerekek magasra tették a lécet

Pazar szezont produkál a DEAC U16-os csapata, fiataljaink 14 játéknapot követően veretlenül vezetik a bajnoki tabellát.

A megyei bajnokságban szereplő U16-os csapatunk eredménysorát minden együttes megirigyelhetné, Balla Imre tanítványai ugyanis idén még nem találtak legyőzőre. A debreceni legények egy kivétellel minden mérkőzésükön három pontot szereztek, a 6. fordulóban pedig döntetlenre végeztek a Nyíradonnyal. Ez volt a srácok egyetlen szoros mérkőzése, a többi találkozón nagyarányú győzelmet arattak. Csapatunk szerzett és kapott találatok tekintetében is kiemelkedik a mezőnyből, 131 alkalommal vettük be ellenfeleink kapuját, s csupán 14 gólt kaptunk.

„Az a célunk, hogy labdarúgókat neveljünk, a játékosok abban a korban vannak, mikor már a felnőtt futballra készítjük fel őket. Urbin Péter kollégámmal próbáljuk megtanítani a fiúkat, hogy rendszerben játszanak, előtérbe helyezvén a technikai képességeket. A sokpasszos játékot gyakoroltatjuk, hátulról, földön tartva a labdát építjük fel támadásainkat. Arra törekszünk, hogy mindenki tudja, egy adott poszton mi a feladata. Minden mérkőzésen van egy célunk, amit éles helyzetben szeretnénk megvalósítani, így az eredmény mellett a mutatott játék is fontos. A gyerekek mindenre vevők, amit kérünk tőlük, fegyelmezetten betartják, s legjobb tudásuk szerint alkalmazzák a taktikai utasításokat a mérkőzéseken” – fogalmazott csapatunk vezetőedzője.

„Van egy egészséges versenyhelyzet, hiszen adott az átjárás az NB III-ban szereplő csapatba, ez pedig plusz motivációt jelent. Mindenki bizonyítani akar, szeretne bekerülni az U17-es együttes keretébe, így 100 százalékot nyújtanak a mérkőzéseken. A gyerekek minden héten pályára lépnek, megkapják a meccsterhelést, hiszen az a fontos, hogy folyamatosan játszanak. A két keret között nincs számottevő különbség, vannak, akik a megyében kapnak több lehetőséget, mivel van egy kis lemaradásuk, de ez ebben a korban még természetes” – folytatta a szakvezető.

Minden sorozat megszakad egyszer, de ahogy korosztályos együttesünk mestere fogalmazott, szeretnék ezt minél jobban kitolni.

„ Hatalmas bravúr lenne, ha veretlenül zárnánk a bajnokságot, de a srácokon azt érzem, sikerülni fog. Olyan játékosok vannak a keretben, akik nem csak ügyesek, de nagy bennük a győzni akarás is. Ezzel a mentalitással a magunk javára tudjuk eldönteni a mérkőzéseket, mint például a Sárrétudvari elleni találkozót. Akkor az elején kicsit bealudtunk, kétgólos hátrányba kerültünk, de sikerült fordítani és végül 11–3-ra nyertünk. Ez csapat egységét, tartását, valamint a játékosok akaraterejét mutatja. Két nehezebbnek tűnő mérkőzés vár még ránk, a Létavértes és a Vámospércs elleni találkozó, ha ezeket behúzzuk, nem lesz gond. Nem rakunk olyan terhet a fiúk vállára, hogy veretlenül kell megnyernünk a bajnokságot, de a gyerekek magasra tették a lécet, ezt pedig minél többször át kell ugrani. Természetesen akkor is nagyon boldog leszek, ha úgy végzünk az első helyen, hogy nem gyűjtjük be a maximális pontszámot. A bajnokság végén, mint korábban, most is tervezünk egy játékos szezonzárót, szülő-gyerek focival, főzéssel színezve a programot. Ez természetesen annak a függvénye, a járványhelyzet mit enged meg, de bízom benne, hogy sikerül megrendeznünk” – zárta mondandóját Balla Imre.