Balla Imre: Példaértékű munkát végeztek a fiúk

A DEAC U17-es együttesének vezetőedzője előzetesen a középmezőnybe várta csapatát, ám tanítványai minden várakozást felülmúlva ezüstérmet szereztek a regionális bajnokságban.

Imponáló, 22-1-3-as mérleggel kaparintotta meg az ezüstérmet a DEAC U17-es csapata a mögöttünk hagyott szezonban. A harmadik vonalnak megfelelő regionális bajnokságban a mieink kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva állhattak fel a dobogó második fokára, Balla Imre vezetőedző pedig létszámgondokra nem panaszkodhatott, az edzéslátogatottság kimagaslónak bizonyult.

Rendkívül bő, 34 fős kerettel vágtunk neki az idei szezonnak – vázolta fel a szakember. – Nem volt könnyű megoldanunk, hogy mindenkivel megfelelően tudjunk foglalkozni, s bár segítségemre volt Urbin Péter, kihívást jelentett koordinálni a dolgokat. Tudtuk, hogy nehéz feladat előtt állunk, de mivel rendkívül ügyes gyerekek alkotják a csapatot, így mindez édes tehernek számított. Élvezetes volt a felkészülés, egymás között beszéltük, hogy akár meglepetést is okozhatunk ebben a bajnokságban. Bár a fiúk szinte kivétel nélkül 2005-ös születésűek, azaz egy évvel fiatalabbak a mezőny legtöbb csapatánál, bizakodók voltunk. Elsődleges célul az 5-8. helyek valamelyikét tűztük ki, de ahogy a bajnokság végére kiderült, a gyerekek ezt messze-messze felülmúlták. Már az első edzésektől kezdve látszott, hogy mindenki örömmel jár le, a legnehezebb feladatunk pedig az volt, hogy a nagycsoportos foglalkozások ellenére egyénileg is fejlődjenek a gyerekek. Mi heti három tréninget tartottunk a csapatnak, emellett keddenként koordinációs, csütörtökönként pedig futsal edzésen is részt vettek a srácok.

Olykor a bőség zavara is álmatlan éjszakákat okoz a szakembereknek, a számtalan kiváló képességű labdarúgó közül nehéz döntésnek bizonyult a regionális keret kijelölése.

„Valóban nagy fejtörést okozott, hogy ki melyik bajnokságban játsszon, mivel senkinek se szerettünk volna csalódást okozni – hangsúlyozta Balla Imre. Azt már az elején megbeszéltük a srácokkal, hogy abba a korba értek, amikor már számít a teljesítmény, a csapatba kerülésért igenis meg kell küzdeni. Nem osztottuk ketté a társaságot, hogy az egyik fele a megyei U16-ban, a másik pedig a regionális U17-ben játszik, hanem folyamatosan cserélgettünk, a pillanatnyi forma alapján. Teljesítmény, hozzáállás és edzéslátogatottság, ez a három tényező határozta meg a játékosok helyét a csapatban. Nehéz lenne bárkit is kiemelni a srácok közül, mert egytől egyig remek szezont teljesítettek, de az egyik legkiemelkedőbb tehetségünk a kapusunk, Ratku Roland, aki jelen állás szerint a felnőttekkel kezdi meg a felkészülést a jövő szezonra. A teljesség igénye nélkül meg kell említenem a többieket is: Karika Róbert, Tari Balázs, Virág Gergő, Tóth Sándor, Kiss Nándor, Sándor Boldizsár, valamint Almási Zoltán egyaránt szép jövő előtt állhat. Eljutottunk arra a szintre, hogy a felnőttcsapatnak a saját utánpótlásunkból tudunk adni játékosokat, a jövőre nézve ez hatalmas fegyvertény.

A Kisvárdát ezúttal nem lehetett megállítani, a szabolcsiak veretlenül nyerték meg a bajnokságot, csapatunk ugyanakkor két alkalommal is alaposan megráncigálta az oroszlán bajszát.

„A vereségek ellenére nagyon büszke voltam a várdaiak ellen mutatott teljesítményünkre, hiszen a játék minden elemében fel tudtuk velük venni a harcot, és csak kis különbséggel (0–2, 1–2) maradtunk alul. Az ehhez hasonló kiemelt mérkőzéseken, nagy rangadókon mutattuk a legszebb arcunkat, rendkívül elszántan futballoztak a fiúk. A Tarpa elleni idegenbeli találkozót negatívumként említeném, hiszen egygólos vereséget szenvedtünk, de tavasszal sikerült visszavágnunk, az a győzelem jelentette a különbséget a két csapat között a végelszámolásnál. A DSI ellen elvesztegetett pontokkal nem számoltunk előzetesen, de azt leszámítva mind az őszi, mind a tavaszi szereplésünkkel maximálisan elégedettek vagyunk. A szezon második felében megmutatták a gyerekek, hogy nem érdemtelenül álltak féltávnál ezüstérmes pozícióban, győzelmi kényszer alatt is hoztuk a meccseket. Kivétel nélkül szeretnék megdicsérni mindenkit, mert példaértékű munkát végeztek idén a fiúk.”

A szakember végezetül elárulta, az edzések június 18-án érnek véget, a szezont egy kötetlen vacsorával zárja a csapat. Július második felében csökkentett, húsz játékos alkotta kerettel kezdődik meg a felkészülés, a kimaradó fiatalok minden bizonnyal a DASE U17-es együttesét erősítik majd.

Fotó: Égerházi Péter