Köstner Tamás: Minden fiatalnak nagy a mozgásigénye

Az egészséges életmódra és a sport szeretetére tanítja növendékeit dr. Köstner Tamás, a DASE U19-es csapatának vezetőedzője. A szakember elmondása szerint a fekete-fehér színeket képviselni különleges érzés, a fiatalok pedig szívesen töltik délutánjaikat a DEAC SportCampuson.

 A DASE immár évtizedek óta a debreceni tömegsport fontos bázisaként szolgál, ahol a nagybetűs élethez szükséges legfontosabb erényekre tehetnek szert a fiatalok. Dr. Köstner Tamás U19-es növendékei több fronton is jól teljesítenek, hiszen miközben az iskolapadban életük legfontosabb megmérettetésére, az érettségire készülnek, a futballpályán sem vallanak szégyent.

“Jelenleg a regionális NB III-as bajnokságban szerepel a csapatunk, s bár ősszel becsúsztak fájó vereségek, számunkra nem az eredmény, sokkal inkább a folyamatos fejlődés a legfontosabb – fogalmazott a vezetőedző. – Tizennyolc igazolt játékos alkotja a keretet, többségük pedig nem debreceni lakos, s ez rányomta a bélyegét az elmúlt hónapok edzéslátogatottságára, a kollégiumok ugyanis bezártak, a srácok nehezen tudták megoldani az ingázást. Az egyetem segítségével azonban szerencsére sikerült megoldást találnunk az elhelyezésükre, így már nagyobb létszámban tudnak jelen lenni az edzéseken, s mivel kemény alapozáson vagyunk túl, reményeink szerint tavasszal megindulunk felfelé a bajnoki táblázaton. A nálunk futballozó srácok többsége nem a labdarúgásból szeretne megélni, de vannak néhányan, akit a jövőben el tudnék képzelni magasabb osztályban futballozó csapatok színeiben.”

A szakember elmondása szerint a felnőtté válás kapujában az edzőnek egyben jó pszichológusnak is kell lennie, a labdarúgás pedig segít a gyerekeknek, hogy ne deformálódjon el az értékrendjük.

“Ebben a korban nem könnyű kordában tartani a fiúk egóját, de azt sem szeretnénk, hogy átessenek a ló túloldalára, a kellő önbizalom ugyanis az élet minden területén, így a futballpályán is szükséges. A jelenlegi helyzet behatárolta a srácok szórakozási lehetőségeit, ezért különösen megbecsülik, hogy sportolhatnak, ugyanakkor a közösségi média olykor prioritást élvez az életükben, ez jelentős korosztályi probléma. Minden fiatalnak nagy a mozgásigénye, ezt pedig online nem lehet kielégíteni, s bár a grundok száma folyamatosan csökken, a DASE csapataiban bárki megtalálhatja a helyét, aki futballozni szeretne. Olyanok vagyunk, mint egy nagy család, amelyhez tartozni különleges érzés, hiszen jószerével mindenki ismer mindenkit, a fiatalok szívesen töltik délutánjaikat a DEAC Sportcampuson. Az edzések pedig a tanulmányokra is jó hatással vannak, a mozgás ugyanis bizonyítottan serkenti az agyműködést, s a tanárok visszajelzései alapján az iskolapadban is jól teljesítenek sportolóink.”