Kozma László: Minden évben új csapatot építünk

A DASE megyei U19-es és regionális U17-es csapatának edzőjével beszélgettünk a játékosokról, a célokról és a járványhelyzet okozta nehézségekről. 

A DASE Diáksport Egyesület a DEAC égisze alatt működik, s azért hívták újra életre, hogy minél több fiatal labdarúgónak játéklehetőséget biztosíthassanak, így néhány korosztályos bajnokságban előfordul, a DEAC és a DASE csapata egyaránt képviselteti magát.

“Az előbbiben inkább saját nevelésű játékosok szerepelnek, akik gyermekkoruk óta a klubot erősítik, hozzánk ugyanakkor azok, a főként vidéki, fiatalok kerülnek, akik a Balásházy középiskolában tanulnak – tudtuk meg Kozma Lászlótól. – A DASE együttműködik a Debreceni Labdarúgó Akadémiával és az iskolával, azok a kilencedikesek, akik nem a DLA-hoz kerülnek, nálunk folytatják pályafutásukat. Nem vagyok könnyű helyzetben, mert minden évben új csapatot kell összeraknom. Akik nem évvesztesek, velük két szezont dolgozunk együtt, a többiekkel viszont csak egyet. Szeptember első hetében megismerkedem a srácokkal, két hét múlva pedig már kezdődik is a bajnokság, emiatt általában a tavaszi idényre áll össze igazán a társaság. Akik kiöregednek a korosztályból, másik edzőnél dolgoznak tovább. A jelenlegi legrégebbi játékosaimmal 2019 szeptembere óta dolgozom együtt, de a többség tavaly ősszel került hozzám. A srácok mellett a szülők mobilszámai is folyamatosan cserélődnek a telefonomban, és akkor az átigazolásokkal járó adminisztrációs teendőket még nem is említettem. Ugyanakkor mindez édes teher, nagyon szeretem ezt a munkát, megtaláltam itt a helyem.”

Kozma László édesapja, Kozma Lajos szintén edző a DEAC U19-es megye I-es csapatánál. Fia az ő indíttatására kezdett el labdarúgással foglalkozni először játékosként, később pedig utánpótlásedzőként.

“A járványhelyzet jelentősen megnehezíti a munkánkat, ugyanis a játékosaim nyolcvan százaléka nem debreceni, többségük ráadásul igen messze lakik a cívisvárostól. Mivel a kollégiumok zárva vannak, sokuknak ingázniuk kell a lakóhelyük és Debrecen között. Egy héten három edzésünk van, melyeken átlagosan a harmincöt fős keret fele tud részt venni. Az otthon maradók számára online tartok edzést, megkapják az edzéstervet, továbbá különféle videókat is készítek nekik. A mérkőzésekre már a legtöbben el tudnak jönni, de olyan játékosom is van, akivel sajnos még nem találkoztam idén, mert nem tudták megoldani a szülők, hogy behozzák a vasárnapi összecsapásokra.”

Felvetődhet a kérdés, hogy ilyen körülmények között hogyan teljesítenek a Kozma-csapatok a bajnokságokban. Nos, mind az U17-es, mind az U19-es együttes a felsőházban helyezkedik el, utóbbiaknál ráadásul a dobogó is reális cél lehet.

“Két évvel ezelőtt megyei bajnokságot nyert az általam irányított U16-os csapat, s abból az együttesből volt olyan tanítványom, akit a nyíregyházi Bozsik Akadémia is megkeresett. Mindez azt mutatja, hogy ha valaki lelkiismeretesen dolgozik, akkor tőlünk is eljuthat magasabb szintekre. A mostani keretünkből többen is szeretnének komolyabb karriert befutni, de olyanok is vannak, akik inkább a továbbtanulásra fókuszálnak. Egy biztos, az itt játszó fiatalok életében a jövőben is nagy szerep jut majd a sportnak.”

Urbán Ádám