Várakozáson felül teljesített a Sparta a Kékszalagon

Bakos Miklós és csapata kategóriájában a tizedik helyen ért célba, ami dicséretes teljesítmény.

Idén több mint 550 vitorlás vett részt az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon. Négy DEAC-hajó összesen 17 fős legénységgel vágott neki a légvonalban több mint 150 kilométeres versenytávnak, és kettő ért célba. A legeredményesebb vitorlásunk a Sparta volt, amely a Yardstick I/2 kategóriában 76 másik hajóval indult, és a tizedik helyen ért célba. A hajó kormányosa Bakos Miklós, aki már tíz éve versenyez a DEAC színeiben.

Hagyományosan minden évben részt veszünk a Kékszalagon – kezdte Bakos Miklós. – A tizedik hely minket is meglepett, ez sokkal jobb, mint ahogy a technikai felkészültségünk, tudásunk, a gyakorlásra szánt időnk és energiánk alapján számíthattunk volna. Nagyon örültünk neki, azt gondolom, ez szép eredmény. A Kékszalag kitartást, embertpróbáló verseny, elszántság kell a teljesítéséhez. Napközben a forrósággal és a gyenge légmozgással kellett megküzdenünk, de más nehézségek is voltak. Aki nem élte még át, hogy akár két napon, éjszakán keresztül is kint kell lenni, hamar feladja. Arról nem beszélve, hogy a Balatonon bármikor bekövetkezhet egy előre nem jelzett vihar, ezért mindig alaposan fel kell készülni a versenyre.

Az abszolút kategóriában (amelyben minden hajóosztály szerepel)  a Sparta a 219. helyen végzett, ami szintén dicséretes teljesítmény, főleg annak tudatában, hogy az 556 indulóból alig 340 ért be.

A Spartán kívül még egy DEAC-vitorlás, a Marokintana is sikeresen besiklott a célba a 278. helyen. Ez a hajó a Yardstick I/1 kategóriában indult, itt a 19. lett a 24-ből.

DEAC-vitorlások a Kékszalagon, abszolút végeredmény

Az osztályonkénti részletes eredmények itt tekinthetők meg

A versenyen részt vett DEAC-hajók tagjai
Sparta: Bakos Miklós kormányos, Bakos Károly, Jakab Kornél, Kovács Sándor, Heim Imre
Marokintana: Lampé Olivér kormányos, Szokol Miklós, Karácsonyi Zoltán, Lampé Zsolt
Vígkender II: Balogh Gergely Balázs kormányos, Vitályos Géza, Mauks Levente, Serbán Tamás
Fehér Sólyom: Varga Ákos kormányos, Fekete Olivér, Szűcs László, Zimmermann Péter

A viadalon rendszeresen részt vesz Stündl László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának docense is, ám most egyéb elfoglaltságai miatt csak a Kékszalag főpróbájának is tekinthető Fehér Szalagon tudott indulni két társával, Sal László kormányossal és Szűcs Istvánnal. Ennek a versenynek a Balaton keleti medencéje ad otthont, mégpedig a Balatonfüred – Keszthely – Siófok – Balatonkenese – Balatonfüred útvonalon. Itt is több mint 20 hajóosztályban álltak rajhoz a versenyzők.

A Fehér Szalag a felkészülési versenye a Kékszalagnak – tudtuk meg Stündl Lászlótól. – A Mimóza-Róza nevű hajónkkal a Yardstick III/1 kategóriában indultunk. Nagyon jó rajtot vettünk, bár a szél nem úgy fújt, ahogy vártuk, és lelassultunk. Sikeresen vettük a kenesei bóját, Siófoknál átbújtunk a kapun, majd a befutó előtt két-három kilométerrel döntést kellett hoznunk. Vagy megyünk a többiek után és befutunk kb. az ötödik helyen, vagy húzunk egy haláltakkot, ami azt jelenti, hogy elindulunk meredeken egy másik irányba, ahol szél van. Hosszabb ugyan az út, de így gyorsabban lehet célba érni. A taktika jól sikerült, már a dobogó környékén voltunk, amikor leállt a szél, így kicsit visszaestünk és végül hatodikként zártunk osztályunkban, összesítésben pedig a 151. helyen értünk célba a 274 induló közül” – zárta Stündl László.