Borkó Márton: Nem vagyok félős típus

A DEAC U15-ös labdarúgócsapata tizenhat fordulót követően veretlenül vezeti a bajnokságot, az együttes kapusa, Borkó Márton szerint a jó szereplés elsősorban a csapategység erejének köszönhető.

Tizennégy győzelem mellett mindössze két döntetlen a DEAC U15-ös csapatának mérlege a jelenlegi szezonban, fiataljaink ezzel vezetik a korosztályos NB II tabelláját. A remek szereplésben kulcsszerepe van a gárda hálóőrének, Borkó Mártonnak, akit mérkőzésenként átlagban egyszer tudtak megtréfálni az ellenfelek támadói.

„A sikereink egyik titka, hogy kimagasló az edzéslátogatottság, mindenki koncentráltan készül, a pályán pedig próbálja a legtöbbet kihozni magából – hangsúlyozta a fiatal kapus. – A mérkőzéseken jól megértjük egymást, remekül működik a kommunikáció, s valódi csapatként vesszük fel a harcot a riválisokkal. Technikailag is képzett a társaság, képesek vagyunk gyorsan és hatékonyan átjátszani az ellenfeleket. Próbálunk a földön játszani, kerüljük az ívelgetéseket, inkább a széleken vezetjük a támadásainkat. A szélsőktől érkezik a beadás, középen jönnek a csatárok, ha pedig pontosan játszunk, akkor góllal zárul a támadás. Szeretünk futballozni, a pályán és az öltözőben egyaránt felszabadultak vagyunk, ha pedig győzünk, márpedig mostanában szoktunk, akkor nagy ünneplést csapunk.”

Közhiedelem, hogy a kapusok kissé őrültek, Borkó Márton elmondása szerint a gólvonalon állva a bátorság és a magabiztosság különösen fontos.

„Szerencsére nem vagyok félős típus, hozzászoktam már, hogy a labda elé vetem magam, s mindent megteszek annak érdekében, hogy megóvjam a kapunkat a góltól. Ha egy nálam jóval magasabb csatár jön velem szembe, akkor azért megfontoltabban cselekszem, ilyenkor igyekszem higgadt maradni. Természetesen a védelem nagy segítséget jelent, a srácok értik a dolgukat, amikor pedig bizonytalanná válnak, hangos szóval segítem őket, hogy megtalálják az üres embereket. A tizenhat mérkőzésen kapott tizenhat gól jó mutatónak számít, de a hátralévő összecsapások közül legalább nyolcat szeretnék nullára lehozni, egy kapusnak ez jelenti az igazi boldogságot.”

A bajnoki hajrá rendkívül izgalmasnak ígérkezik, a DEAC ugyanis mindössze egyetlen ponttal előzi meg a második helyezett Tarpát, s a következő hónapokban kétszer is összecsapnak majd a riválisok.

„A kötelező mérkőzéseket hoznunk kell, az élmezőnybe tartozó csapatok ellen pedig teljes erőbedobásra lesz szükség. Képesek vagyunk arra, hogy veretlenül nyerjük meg a bajnokságot, de ha esetleg becsúszik egy vereség, akkor sem dőlünk a kardunkba, a csapat összetartó ereje átsegíti az egyes játékosokat a nehézségeken. Nem vagyunk kiemelt akadémia, nem játszunk eredménykényszer alatt, s bár itt is vannak elvárások, a labdarúgás élvezeti értéke a legfontosabb. Ha túlozni szeretnék, az Ajaxhoz hasonlítanám magunkat, mert a nálunk magasabban rangsorolt riválisok ellen is képesek vagyunk sikereket elérni.”