Mester Norbert: Mindenkinek szüksége van sikerélményekre

A DEAC-ot a legtöbben egyetemi klubként aposztrofálják, azonban nem csupán a felsőoktatásban tanuló fiataloknak nyújtunk sportolási lehetőséget, a gyermekek már óvodás kortól képzett szakemberek segítségével sajátíthatják el a labdarúgás alapjait. Ezúttal az U11-es korosztály edzőjével, Mester Norberttel beszélgettünk.

Mióta tartozol a DASE kötelékébe, s hogy érzed magad klubunknál?

Ez a negyedik évem fekete-fehér színekben, korábban a Báránd KSE csapatánál volt szerencsém belekóstolni az edzői életbe. 2017-ben kerültem Takács Tomi barátom mellé, mint segédedző, a következő évben pedig átvettem a 2010-es korosztályt, tehát velük idestova három esztendeje dolgozom. A kollégák által is sokszor emlegetett családias légkörben örömteli ezt a hivatást végezni, az idei szezontól ráadásul egy fiatal edzőjelölt, Nagy Máté Milán segíti a munkámat.

Milyen játékelemeket lehet gyakoroltatni ebben a korosztályban?

Mivel ez az utolsó évünk 6+1-es rendszerben, így a technikai képzés mellett hangsúlyos lett a taktikai felkészítés, a társakkal való együttműködés is. A futballban talán az egyik legfontosabb a különböző játékhelyzetekben a lehető legjobb döntés meghozatala. Törekszünk arra, hogy a srácok bátran és gyorsan hozzák meg ezeket a bizonyos döntéseket, még akkor is, ha esetleg eleinte hibáznak, mert ez nélkülözhetetlen a fejlődéshez és a tapasztalatszerzéshez.

Mennyire elkötelezettek játékosaid a labdarúgás iránt?

A csapatomból mindenki azért jár edzésre, mert imád focizni, azonban sajnos a pandémia minket is súlyosan érintett. Több gyermek elővigyázatosságból nem vesz részt a foglalkozásokon, mérkőzéseken. Ezeket a döntéseket sajnáljuk, de természetesen elfogadjuk és megértjük. A vírushelyzet előtt teljesen elégedett voltam az edzéslátogatottsággal, reményeim szerint ez a pandémia lecsengését követően is hasonlóképp lesz.

Hogyan tudjátok élvezetessé tenni a kissrácok számára az edzéseket?

Mindenkinek szüksége van sikerélményekre, így az edzéseken mindig előkerülnek a különböző versenyhelyzetek, ám arra odafigyelünk, hogy minden játékos boldogan fejezze be a foglalkozást. A legjobb, ha már akkor várják a következő edzést, amikor az előző még be sem fejeződött. Az edző szerepe a lehető legmagasabb szintű képzés mellett abban rejlik, hogy a növendékek örömforrásként tekintsenek a labdarúgásra. Célom, hogy a gyermekek örök szerelme legyen a futball, s valódi sportemberekké váljanak.

Lehet már látni ebben a korban, hogy kiből lehet profi labdarúgó a jövőben?

A tehetség szót sokan, sokféleképpen értelmezik. Hogy egy kézenfekvő példát említsek, ha valaki a végtelenségig tud dekázni, az nem hátrány, de ettől még nem feltétlenül lesz belőle profi futballista. A legfontosabb erények közé tartozik a szorgalom és a kitartás, s ez nem csupán a sportra, hanem az életre is vonatkozik. Mindenkinek megvannak a határai, de arra törekszünk, hogy a nálunk pallérozódó játékosokból egytől egyig kihozzuk a maximumot. Ha az edző, a játékos és a szülő egy irányba húzza a szekeret, az idővel eredményességben is megmutatkozik.