Remekül indítottuk az erdélyi túrát

Az idei első túránk első mérkőzését a kiváló szezonkezdést produkáló Gyergyói HK otthonában vívták a mieink. Végre úgy készülődhettünk egy találkozóra, hogy a kedvező előjelek voltak túlsúlyban; Hetényi Zoli ismét elfoglalhatta a helyét a DEAC kapujában, a mezőnyjátékosok közül egyedül a sérült Smirnov hiányzott, őt Borbát Márk helyettesítette.

Az 1. harmadot agilis játékkal indították a küzdő felek. A hazai csapat valamivel többet támadott, de a mieink voltak élesebbek, már az első támadásaink is gólveszélyt rejtettek. 04.28-nál Novotny hozta ki a pakkot a debreceniek védekező zónájából, a gyergyói harmad közepe tájáról lőtt, a játékszer a botos oldalon beakadt Rinne hálójába. A következő támadás is veszélyes volt, de ezúttal mentett a finn hálóőr. 09.04-nél Bogesic került a büntetőpadra fogásért, az ellenfél pedig nagy erőkkel támadott. A 09.16-nál az emberhátrányban hokizó egyetemistákkal szemben korongot veszítettek a gyergyóiak, Révész ugrott ki a jobb oldalon, keresztbe adását Molnár Dávid elegáns mozdulattal vágta a hazaiak kapujába. 09.48-nál Jalonen távoli lövésébe Sárpátki kapott bele, bár végül a finn védőnek írták be a találatot. A harmad feléhez közeledve több cserét is megnyomott a hazai gárda, kapuvédőnk méretes helyzeteket hárított. A mieink továbbra is gólerősen játszottak, 11.10-nél Molnár Dávid vezetett egy villámgyors kontrát, a középen érkező Bukor pedig egyből a vas alá vágta a pakkot. 13.32-nél Molnár Dávidot kiállították, de a debreceni kapitánya a későbbiekben is gyakran kezdeményezett; 15.52-kor tőle indult a kontrajáték, Spirkó Daleckyhez passzolt, aki nagy gólt lőtt Rinne hálójába. Az 1. etap során kicsivel többet (12-9) lőttek kapura a házigazdák, a mieink viszont a góllövésben jeleskedtek, 1-4-el vonultak a csapatok az öltözőbe.

A 2. játékrész legelején inkább a hazaiak kísérleteztek, majd a debreceniek kontrái voltak soron, Rinne nagyokat fogott, bár a debreceni védelemnek is bőven akadt dolga. 25.42-nél Vokla csapott rá egy gyergyói ütőre, 2 percre a kiállítás sorsára jutott.  27.29-nél kihasználta emberfórját a hazai csapat, Jalonen lövése vánszorgott be a hálónkba. 28.17-nél Kozma Zsolt került a büntetőpadra, majd az ukrán játékvezetők Voklát két percre ismét kivonták a forgalomból. 33.45-nél Vincze Péter kiállítása következett, rövid ideig 4 a 4 ellen hokiztak a csapatok. 36.34-nél Izackyt is a büntetőpadra küldték, nagyon nagy nyomás nehezedett a srácokra, de a Hetényi Zoli vezette debreceni védelmen nem lehetett áttörni!

A 3. harmad elején Császár kihagyott egy ajtó-ablak helyzetet, majd Dalecky nagy bombája pattant ki a finn kapuvédőről. 47.18-nál Izacky ütője csúszott a megengedettnél feljebb, 2+2 percre büntették sérülés okozás miatt. Az 53. percben ismét Izacky volt a főszereplő; Novotny jó átadásából megszerezte az ötödik, és egyben a csatát végleg eldöntő gólunkat. Az 57. percben Mihalik Andrást szórták ki, a hazai csapat harci kedve azonban ekkorra már tova szállt. 58.14-nél a gyergyóiak időt kértek, Rinne-t lehozták a jégről, de az utolsó percben Di Diomete is kiült szabálytalan felszerelés miatt. Csendesen pergett le a hátra lévő néhány másodperc a meccs lefújásáig.

A debreceni alakulat kiváló játékkal rukkolt elő, és megérdemelten gyűjtötte be a mérkőzés három pontját. Az 1. harmadban a mieink remek támadó munkát produkáltak, négyszer is betaláltak, a második és harmadik etapban pedig önfeláldozóan védekeztek, sokat blokkoltak, a hazai együttesnek harmadonként mindössze egyszer sikerült csökkenteni a különbséget, azt is emberfórból. A vendégcsapat ellen nyolc kisbüntetést ítéltek, ebből hatot sikerült kibekkelni, de egyszer emberhátrányban is sikerült növelni az előnyünket. Válogatott hálóőrünk nagy formában tette a dolgát, 94,59 %-os hatékonysággal hárított. A másik oldalon Rinne nem érte el a 80 százalékot, de így sem hibáztatható a hazai vereségért. Az egyetemisták véget vetett a Gyergyó győzelmi szériájának, reméljük, hogy a győzelmük egy debreceni sikerszéria első mérkőzése volt.

György József vezetőedző érthető elégedettséggel fogadta csapata nagyszerű teljesítményét. Kiemelte a debreceni együttes remekbe szabott találatait, a sikeres védőmunkát, a letámadások és a blokkolások sokaságát. Elmondta, mennyire örül annak, hogy csapata öt találatából nem csupán a házi pontlista élén állók vették ki a részüket, de hasonlóan sikeresnek ítélte játékosainak teljesítményét a speciális játékhelyzetekben.

2022.10.07. 17.30 Gyergyószentmiklós
EL 27
Gyergyói HK – DEAC 2-5 (1-4, 1-0, 0-1)
Gólszerzők: Jalonen (2), illetve Novotny, Molnár D., Bukor, Dalecky és Izacky

=Müller Károly=

Fotók: Gyergyói HK