Harcsa Csaba: „Harcolni egymásért és a csapatért”

U14-es lánycsapatunk edzője fogalmazta meg gondolatait a nyári felkészülésről és az őszi bajnoki szezonról.

A 2022-2023-as versenykiírásban két csapatunk indult az U14-es regionális bajnokságban, a DEAC mellett a DVSC-DEAC készülhetett az idei pontvadászatra. Lányaink trénere elmondta, nagyon szeret gyerekekkel foglalkozni, hiszen mindenkiben van valami érték, amit egy kis törődéssel, odafigyeléssel a felszínre lehet hozni.

„Edzőként és pedagógusként azt tartom a legfontosabbnak, hogy minden edzésen érezzék jól magukat a gyerekek, és a foglalkozás végén várják a következő edzést. Továbbá azt, hogy ne csak szakmai dolgokat tanuljanak, hanem azokat az értékeket is, amelyek a felnőtté válás folyamatában hasznukra lesznek. Látni a csapattá érést szuper dolog, épp ezért volt nehéz dolgom. A lányok igen nagy változáson mentek át a nyár óta, ugyanis egyesületet és néhányan iskolát is váltottak. Emellett több meghatározó játékos is korosztályt lépett előre. Egy új csapatot kellet varázsolnom a meglévő lányokból. Úgy gondolom nem lett volna előnyös, ha lényeges célkitűzést fogalmazunk meg ebben a szezonban” – fogalmazott edzőnk.

Csapatunk a szeptemberi bajnoki rajton a Gyöngyössel találkozott, majd az őszi szezon zárásaként közvetlen riválisával, az Egerrel mérte össze erejét.

„Az indulás elég döcögősre a sikeredett, kerestük a lehetőségeket és helyünket a pályán. Emellett egy korosztályos gonddal is meg kellett küzdenünk, mégpedig, hogy mindenki gólt szeretne lőni.  A Kisvárda elleni mérkőzés hozta meg a változást, rájöttünk „egységben az erő”, és akkor jönnek a gólok. Ekkor fogalmazódott meg bennünk jelmondatunk: Harcolni egymásért és a csapatért! A folytatásban jöttek a sikerek, kezdtünk hinni magunkban és reménykedtünk abban, hogy az őszi szezon végére dobogón lehet a csapat. Ez a lelkesedés és küzdeni akarás motiváltabbá tette a kisebb korosztályú lányokat, így bátran bevetettem őket, hogy bizonyítsák rátermettségüket. Az utolsó, Eger elleni mérkőzés igen szorosra sikeredett, de úgy gondolom elég nehéz egy olyan csapattal felvenni a versenyt, mely gárdának a merítési lehetőségei jobbak az adott korosztályban. Ez lehet a célkitűzésünk a 2023-as évben, bebizonyítani az ellenkezőjét, attól függetlenül, hogy mind mentálisan, mind fizikálisan kiválót nyújtottak lányain ezen a mérkőzésen is. A téli edzéseken taktikai tudást, az erőnlétet tudjuk megalapozni, illetve az összeszokottságunkon kell majd sokat dolgoznunk. Úgy gondolom ahhoz, hogy jó csapatot hozzunk létre a közösség összekovácsolása a legfontosabb, ezért is szervezek a lányoknak a focitól eltérő programokat. Igaz most egy kis időre leálltunk, de vár ránk néhány meghívásos torna januárba melynek révén nem esünk ki a ritmusból. A szülőknek nagyon sokat köszönhetünk, ott vannak minden hazai mérkőzésen, illetve néhányan idegenbe is ellátogatnak bíztatni a csapatot. Ez fontos a lányoknak ebben a korban és nekem is visszacsatolás lehet a munkámról. Ezúton szeretném megköszönni nekik és a DEAC vezetőségnek ezeket a sikereket és eredményekben gazdag boldog új évet kívánni” – zárta gondolatait Harcsa Csaba.

U14-es lánycsapatunk 10-0-1-es mérleggel, 61-5-ös gólkülönbséggel, 30 pontot gyűjtve a 2. helyen zárta az őszi szezont. Legeredményesebb játékos Faggyas Jázmin, aki 18 alkalommal vette be az ellenfelek kapuját, ezzel 4. helyen áll a bajnoki góllövő listán.