Élmény volt látni a srácok játékát

Valószínűleg kevesen gondoltak arra, hogy a DEAC hokisai négy helyett csupán egy felkészülési mérkőzéssel a hátuk mögött lépnek majd a jégre pénteken este. Az első találkozó – még augusztus 14-én – szép sikerrel zárult, a következő hármat viszont a pandémia lehetetlenné tette. Bár a mieink azóta is minden percet igénybe vettek a gyakorlás érdekében, nyilvánvaló volt, hogy három éles meccset nehezen lehet majd bepótolni. Vetélytársunk, a MAC több szerencsével járt, nekik sikerült három találkozót lejátszani erős ellenfelekkel szemben. A mérkőzés előtt megjósolni sem lehetett, hogy ez a helyzet melyik csapatnak jelent majd előnyt, vagy hátrányt, ezért az ilyenkor szokásos esélylatolgatástól eltekintettünk.

Valamivel agresszívebben, élesebben kezdte a találkozót a vendégcsapat, nagy gond azonban nem volt, a mieink jól zártak a kapunk előterében, Hetényi Zoli is a tőle megszokott, nagyszerű formában védett. Pár perc múltán gyorsan helyreállt a srácok önbizalma, elkezdtünk támadni, különösen Novotny és Dalecky volt elemében. A 3. percben Sándor jelentkezett egy életerős lövéssel, majd Novotny lépett ki ügyesen, lövését azonban Farkas hárította. A 4. percben Nagy Krisztiánt állították ki, az előnyben Novotny tört be a MAC kapuja elé, ám a pakk ismét Farkas zsákmánya lett. A 12. percben Hári mutatott be egy remek cselsorozatot, de a vendégek védőinek végül sikerült szerelniük. Alig több, mint négy perccel utóbb Pestunov szerzett korongot, lövése a blokkról vágódott fel a védőhálóba. Három perccel a harmad vége előtt a vendégek üresre játszottak egy helyzetet, ám a lehetőséget nem tudták kihasználni. 17.41-nél Molnár Dávidot szórták ki, a mieink azonban nem ijedtek meg; 18.39-kor Szűcs István csapott le az újbudai hátvédekről felpattanó korongra, egyedül indult meg, majd elegánsan eltette Farkas mellett a pakkot. A harmadból hátralévő idő nagy részében maradt a vendégek létszámelőnye, de ezt a fővárosiak nem tudták gólra váltani, többek között Hetényi Zoli remek hárításainak köszönhetően.

Váltakozó játékkal indult a 2. játékrész, majd a 3. percben Terbócsot küldték ki a játékvezetők, de a vendégek reklamálása nyomán visszavonták az ítéletüket. A mérkőzés ezen szakaszában erősen nyomtak az egyetemisták, a MAC kontrákra rendezkedett be. A harmad 4. percében 2 az 1-re léptek meg a fővárosi támadók, Hetényi Zoli azonban jól zárta a szöget, majd egy perccel később újabb nagyot védett. 26.05-nél nagyszerű debreceni támadást láthatott a közönség; Kiss Patrik pontosan adott középre, Dalecky lőhetett volna, de továbbcsúsztatta a játékszert, Novotny elmozdította a kapust és védhetetlenül vágta a pakkot a MAC hálójába! 16 másodperccel később újabb remek gólnak örülhettek a hazai szurkolók; Kiss Patrik és Dalecky akciójának végén az érkező Novotny már a harmadik debreceni találatot szerezte. A harmad felénél a vendégek kapust cseréltek, Bálizs érkezett a kékek ketrece elé. Röviddel később Vokla osztott ki egy palánkdöngető ütközést, hívni kellett a pályakarbantartókat… A közjáték nem zavarta meg a mieinket; 31.36-nál egy rálőtt korong Mazzag elé pattant a MAC HKB védőharmadában, a debreceni támadó megindult, majd kipókhálózta a felső sarkot! Rögtön utána Kiss Parik pengette meg a vasat. 33.50-nél Kuleshov-ot küldték le kései ütközésért, de a hátrányt jól védekeztük ki. A játékrész végén az eredmény már nem változott, 39.05 után sem, amikor Macaulay és Mazzag összecsapása után négy-négy játékosra fogyatkozott a két csapat létszáma.

A 3. harmadban is jól kezdtek és a korongbedobás után azonnal gólveszélyt teremtettek az egyetemisták, Kiss Patrik keresztpasszát Novotny bombázta kapura, csak nagy üggyel-bajjal tisztázott a vendégvédelem. 41.03-nál viszont már nem volt mese; formás akció végén Hári kerülte meg az újbudaiak kapuját, centerezését Pestunov vágta a hálóba. 41.18-nál Vokla került a büntetőpadra, a hátrányban azonban jól működött a debreceniek védelme. 44.42-nél a vendégektől Molnár Bálintot küldték ki, az előnyünk azonban kihasználatlan maradt. A következő időszakban oda-vissza játék folyt a jégen, a mieink egy kicsit kiengedtek; nem fogták annyira szorosan az ellenfél játékosait, mint korábban, feljebb tudott kapcsolni a vendégcsapat. 54.29-nél Sofron éles szögből betalált, az ellenfél pedig tovább rohamozott. A kezükre játszott, hogy 56.46-nál Voklát, 58.21-nél pedig Filbrandt-ot is a büntetőpadra küldték, a meccs végéig emberelőnyben játszhattak az újbudaiak. Mindent megtettek a további szépítés érdekében, időt is kértek, de hiába. A mieink megszállták a kapunk előterét, Hetényi „Stonewall” Zoli futószalagon hárította a nehéz lövéseket, az utolsót éppen a dudaszó pillanatában.

A találkozó legelején egy kicsit ránk ijesztett a vendégcsapat, de ez a periódus csak néhány percig tartott. Az egyetemisták gyors, kemény hokival rukkoltak elő és kiváló teljesítményt nyújtva, ebben az arányban is megérdemelten győztek. A védelem magabiztosan állt a lábán; jól védtük a kapunk előterét, Hetényi Zoli a megszokott, kimagasló formáját hozta, a támadó szekció pedig kreatív megoldások sorozatát produkálta. A csapat rendre megnyerte az egy az egy elleni párharcokat, ami döntőnek bizonyult a meccs alakulása szempontjából. Felkészülési mérkőzésről lévén szó, a látottakat nyilván nem szabad túlértékelni, de a mieink produkciója több, mint biztató a bajnoki rajtra nézve. A srácok nem a legjobb összeállításban léptek a jégre, hiányzott a lábadozó Bogesic, valamint a kisebb sérüléssel bajlódó Izacky és Kloz, de mindez a találkozó összképét kevéssé befolyásolta.

David Musial vezetőedző elégedetten nyugtázta csapata szép sikerét.
Mivel felkészülési meccsről beszélünk, továbbra sem az eredmény a legfontosabb a találkozó értékelése során. – nyilatkozta a mérkőzés után – Ettől függetlenül nagyon örülünk a győzelemnek, különösen annak, hogy ez komoly taktikai fegyelemmel, és kiváló kapusteljesítménnyel párosult!”

FOTÓK A MÉRKŐZÉSRŐL

2020.08.28.18.00 Debreceni Jégcsarnok
DEAC – MAC HKB Budapest 5 -1 (1-0, 3-0, 1-1)
Felkészülési mérkőzés
Gólszerzők: Novotny(2), Szűcs I., Mazzag és Pestunov, illetve Sofron

=Müller Károly=