A mongol család megtalálta számítását a DEAC-nál

Davaademberelék 2014 óta élnek Magyarországon. Profi szinten űzik a sakkot, és éppen a sportág miatt döntöttek úgy, hogy hazánkban telepednek le.

A Davaademberel-család tagjai 2014-ben nehéz döntést hoztak: elhagyták hazájukat, Mongóliát, és Magyarországra költöztek. Ennek egyetlen oka volt: a sakk. Az első négy évet Kecskeméten töltötték, ez idő alatt sokat hallottak a DEAC-ról, a Debreceni Egyetemről, így a gyerekek jövőjét figyelembe véve 2018-ban Debrecenbe tették át székhelyüket, azóta itt élnek. Csatlakoztak egyesületünkhöz, mindannyian a DEAC igazolt sakkozói, emellett a szülők edzéseket is tartanak. Ezt a csodálatos elmesportot a hattagú család minden tagja űzi, de közülük a legkiemelkedőbb Nomin-Erdene Davaademberel, aki ifjúsági világ- és ázsiai bajnok, nem véletlenül illetik hazájában „sakkcsodagyerek” jelzővel. A legfiatalabb mongol sakkozó, aki megszerezte a FIDE női nagymesteri címet (mindössze 14 éves volt ekkor), egy évvel később pedig a nemzetközi mestercímet. Kétszer vett részt a sakkolimpián. Hazájában igen ismert és népszerű, több mint 10 ezer követője van a Facebookon. Az Elmejáték háborúja címmel filmet is forgattak róla és a családjáról, az alkotás – amelyet Mongólia egyik leginspirálóbb dokumentumfilmjeként tartanak számon – több díjat is nyert 2012-ben.

A Davaademberel-család minden tagja a DEAC igazolt sakkozója

Tíz évvel ezelőtt azért döntöttünk úgy, hogy ide költözünk, mert Magyarország jól ismert kiemelkedő sakktörténelméről, és úgy éreztük, itt jobban tudunk érvényesülni, fejlődni – kezdte Nomin-Erdene Davaademberel. – Két évvel később első helyezést értem el a Milan Openen, én voltam az első olyan nő, aki ilyen fiatalon, tizenhat évesen lett aranyérmes ezen a híres versenyen. Szintén a szívemnek kedves eredmény, hogy háromszor nyertem a Debreceni Sakk-Karneválon – tette hozzá a most 24 éves lány.

Nomin-Erdene Davaademberel egy versenyen

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján Nomin úgy érzi, annak idején megérte meghozni ezt a nehéz döntést, hogy hátrahagynak mindent, és itt telepednek le.

Kezdetben természetesen nem volt egyszerű, minden és mindenki idegen volt számunkra. Most már megszoktuk és megszerettünk, hiszen Magyarország, különösen Debrecen remek és békés hely, az emberek nagyon barátságosak. A DEAC-nál megtaláltuk a számításainkat, azzal foglalkozhatunk, amit a legjobb szeretünk. A magyar állampolgárságot is megszereztem, úgy tekintek erre az országra, mint a hazámra és az otthonomra. Ami a nyelvet illeti, különleges és elég nehéz megtanulni. Sok olyan betű van benne, amivel még soha nem találkoztam. A magyar nyelvtudásom még nem a legjobb, de sok mindent megértek már. A testvéreim, a két húgom és az öcsém, ebben előttem járnak, mivel ők folyékonyan beszélik a magyart – tudtuk meg Nomintól, aki egyébként profi játékos, tehát a sakkból él, pénzdíjas versenyeken indul, valamint edzőként is dolgozik.

Nomin és húga, Nandin, aki szintén nagyon tehetséges sakkozó

Mint említettük, Davaadembereléknél mindenki sakkozik. A családfő, Purevdorj Davaademberel edző és bíró is egyben, ahogy a felesége, Uyanga Vandan-Ochir is. A 16 éves Nandin a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium 10. osztályos biológia-kémia szakos tanulója. Orvos szeretne lenni, azt tervezi, hogy az érettségi után jelentkezik a Debreceni Egyetemre. Ő is nagyon tehetséges, korosztályában kétszer lett magyar bajnok, a nemrég aratott győzelméről be is számoltunk. A 14 éves Maral legutóbb érmes helyezéseket ért el a diákolimpián, míg öccse, a 11 éves Margad két bronzérmet szerzett a korosztályos országos bajnokságon, mindketten a Szoboszlói Úti Általános Iskolába járnak.