A fiatalokra akarnak építeni

A DEAC Gladiators védelmi koordinátorával, Ábrán Szabolccsal beszélgettünk.

Mint azt korábban megírtuk, új összetételű tréneri gárdával vágott neki a felkészülésnek a Debreceni Egyetem amerikai focicsapata. A szakosztálynál folyó munkáról és a tavaszi tervekről Ábrán Szabolcs védelmi koordinátor számolt be.

– Mennyire jelent új kihívást ez a szerepkör számodra a DEAC Gladiators-nél?

– Egy edző életében a kihívás mindennapos, mégis vannak olyan visszatérő elemek, amelyekbe kapaszkodhat. Folyamatosan új játékosokat kell beépíteni a csapatba, így folyamatosan alapedzéseket is szükséges tartanunk, viszont a szezonra való felkészülésnek is van egy ritmusa, amihez ragaszkodnunk kell. Az idén negyedik évemet kezdem edzői státuszban a csapatnál, viszont először kell koncepcionálisan átszervezni és újraépíteni a csapat védelmét. Szerencsére ebben nagy segítségemre van két edző kollégám, Kovács Zoltán és dr. Kis Lóránt, akik magas szintű szakmai tapasztalattal rendelkeznek és lojálisak a csapathoz, hiszen éveken keresztül játszottak is a gárdában.

– Mennyiben speciális a védelmi koordinátor munkája és mitől lesz valaki jó védőjátékos?

– A koordinátor munkáját talán a felelősségi körén keresztül lehet a legjobban szemléltetni. A védelemben jelenleg több mint 30 játékos aktív. A képességeik felmérését, erősítését és a fejlődésük monitorozását az edzők végzik. A koordinátor felelőssége, hogy a heti edzésterveket, a playbookot és a meccsekre készített stratégiát a játékosok individuális képességeivel összhangban tervezze meg. Ezen kívül, meccsnapokon az aktuális szituációra reagálva kell a playhívásokat megtennie. Legfontosabb feladatomnak mégis azt tartom, hogy a csapategység építése és az összetartás hosszú távon megalapozott legyen. Ha ilyen együttesben készül egy védőjátékos, akkor két dolgot kell csak hozzátennie, gyakorlás és kitartás.

– Mit vársz a tavaszi szezontól?

– Már említettem korábban, hogy jelenleg átszervezés és építkezés folyik, amely során a gárda magját a korosztályos csapatra szeretnénk felépíteni, hogy hosszú távon tudjunk sikereket elérni. Szerencsések vagyunk, hiszen mind mentalitásban, mind fizikai állapotban kiemelkedőek a játékosok, a sikerekhez viszont tapasztalatra és meccsrutinra van szükségük. Ezt a lehetőséget szeretnénk nekik megadni a szezonban és a bizalmat, hogy erre képesek is.